Ένα ακόμη επεισόδιο της κρίσης μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών αναμένεται να εκτυλιχθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται στην ουσία για τη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας, καθώς κατά την προηγούμενη συνάντηση απουσίαζαν εκπρόσωποι από τις περιοχές οι οποίες καταστράφηκαν στις πλημμύρες του προηγούμενου φθινοπώρου.
Κατά μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, η συνάντηση της Δευτέρας πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ακριβώς έξι μηνών από τις καταστροφές και ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, είτε ως προς την αποκατάσταση υποδομών είτε ως προς την ουσιαστική αποζημίωση πληγέντων είτε – και κατά μείζονα λόγο – ως προς την εκπόνηση ενός συνολικού και μακροχρόνιου σχεδίου ανασυγκρότησης των δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας έχοντας στα χέρια του τη μελέτη της ολλανδικής εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής.
Η κρίσιμη λεπτομέρεια, την οποία επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι η μελέτη δεν αποτελεί και την οριστική πρόταση της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί στους αγρότες εν είδει πρότασης και εισήγησης, με σκοπό να τεθεί υπό τη δική τους αξιολόγηση και στη συνέχεια να υποβληθούν και να ενσωματωθούν δικές τους προτάσεις, ώστε να συνδιαμορφωθεί το συνολικό σχέδιο δράσης.
Το μήνυμα Μητσοτάκη για το Master Plan της Θεσσαλίας
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κυριακάτικο απολογισμό του αναφέρθηκε στο Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ας έρθω τώρα στα υπόλοιπα θέματα της εβδομαδιαίας ανασκόπησης και θα ξεκινήσω από το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που εκπόνησε και μας παρουσίασε η ολλανδική εταιρεία HVA, με τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία 100 ετών από παρεμβάσεις σε μεγάλης έκτασης καταστροφές. Για να σας δώσω μια ιδέα, το σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό -από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.
Οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα.
Θα σταθώ σε μια από τις κομβικής σημασίας συστάσεις της Έκθεσης: χρειάζεται ένα ισχυρό και πολύ πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης τόσο για την κατασκευή των υποδομών όσο και για τη διαχείριση του νερού που να υπερβαίνει τα όρια των επί μέρους υπηρεσιών, ενός ή και περισσότερων Δήμων ακόμη και της μιας Περιφέρειας. Ο κατακερματισμός δημιουργεί προβλήματα και φάνηκε στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας».