Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να τα δουν όλα – έστω και από μια φορά. Όμως όλοι μας μπορούμε να ελπίσουμε, να σχεδιάσουμε και, αν όλα πάνε καλά, να πραγματοποιήσουμε έστω ένα ταξίδι που θα μας φέρει κοντά σε ένα από αυτά. Άλλωστε δεν κρύβονται όλα στην Άπω Ανατολή ή στις ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής. Αρκετά από αυτά, θα τα συναντήσουμε στην αναντίρρητα πιο πρόσβασιμη σε εμάς Ευρώπη. Και μέχρι να κλείσουμε εισιτήρια, μπορούμε να ονειροπολήσουμε, διαβάζοντας στο νέο τεύχος του μηνιαίου περιοδικου «Διακοπές» που κυκλοφορεί στις 10 Μαρτίου με «Το Βήμα της Κυριακής», για τα 100 ταξίδια πολιτισμού που αξίζει να κάνουμε έστω μια φορά στη ζωή μας.

Σινικό Τείχος (Κίνα)

Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα, το Σινικό Τείχος ή Great Wall (Μέγα Τείχος), έχει μήκος 8.850 χιλιόμετρα. Άρχισε να κατασκευάζεται από τον 7ο αιώνα π.Χ. με σκοπό να προφυλαχθούν τα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας κυρίως από τις μογγολικές επιδρομές. Η δυναστεία των Μινγκ (14ος-17ος αιώνας μ.Χ.) του έδωσε τη γνώριμη μορφή του ως συμπλέγματος που ξεκινά από τη θάλασσα και διατρέχει βουνά, ποτάμια, δάση και στέπες. Η αριθμητική του περιλαμβάνει 6.259 χιλιόμετρα πραγματικού τείχους, 359 τάφρου και 2.232 φυσικών οχυρών, μαζί με 10.000 παρατηρητήρια, σε σύνδεση το ένα με το άλλο.

Highlights

Το Σινικό Τείχος είναι επισκέψιμο από δεκαπέντε κινεζικές επαρχίες, ωστόσο καλύτερη αφετηρία είναι το Πεκίνο, με στάση στο Σίματαϊ, που στο δυτικό του τμήμα έχει θερμές πηγές. Το Μουτιάνιου, πάλι, αγκαλιάζει τα βουνά του Πεκίνου και η πεζοπορία εκεί είναι εξαίρετη εμπειρία, ενώ υπάρχει και τελεφερίκ για την κορυφή.

Πως θα πάτε

Η Αθήνα συνδέεται απευθείας με το Πεκίνο. Η πτήση διαρκεί περίπου 10 ώρες. Το Μουτιάνιου απέχει περίπου μιάμιση ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα και το Σίματαϊ 3 ώρες. Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο από το Beijing Tourism Distribution Center ή το σταθμό Dongzhimen Wai.

Μεγάλο Παλάτι (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)

To Mεγάλο Παλάτι ξεδιπλώνει όψεις της ιστορίας της Ταϊλάνδης. Κτίστηκε μεταξύ 1782 και 1785, ως επίσημη κατοικία των βασιλιάδων του Σιάμ, και σήμερα φιλοξενεί επίσημες κρατικές εκδηλώσεις. Μάλιστα εδώ στέφθηκε ο νυν βασιλιάς της Ταϊλάνδης, Ράμα Ι ́, σε μια λαμπρή τελετή που διήρκεσε τρεις ημέρες. Η εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική απηχεί το στυλ της παλαιάς περιόδου της Μπανγκόκ (Ratanakosin). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα που περιλαμβάνει πάνω από 100 κτίρια και βέβαια τον περιώνυμο ναό του Σμαραγδένιου Βούδα. Ανοιχτό στο κοινό είναι το μεγαλύτερο παλάτι Chakri Mahaprasat. Το σχεδίασε ο Βρετανός αρχιτέκτονας John Clunish το 1882, συνδυάζοντας στοιχεία της ιταλικής Αναγέννησης και της παραδοσιακής ταϊλανδέζικης αρχιτεκτονικής, ειδικά στις οροφές.

Highlights

Επιτρέπεται η πρόσβαση στο ισόγειο του Μεγάλου Παλατιού και σε τέσσερα παρακείμενα λαμπρά κτίσματα, ναούς, παρεκκλήσια και στούπες με το Βασιλικό Πάνθεον να ξεχωρίζει. Το 2017 έγινε η πιο λαμπρή κηδεία του κόσμου, του βασιλιά Ράμα Θ ́, ο οποίος μάλιστα κατήργησε τη βασιλική πολυγαμία. Για να εισέλθετε στο Μεγάλο Παλάτι, θα πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι, με τους ώμους και τα γόνατα καλυμμένα. Η είσοδος κοστίζει περί τα 13 ευρώ.

Πως θα πάτε

Η Μπανγκόκ συνδέεται με την Αθήνα με ενδιάμεση στάση με διάρκεια ταξιδιού από 12,5 ώρες.

Ανάκτορο Ποτάλα (Λάσα, Θιβέτ)

Γατζωμένο στα 4 χιλιάδες μέτρα, είναι το ψηλότερο παλάτι του κόσμου και εποπτεύει την πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα. Αποτελεί ιερό τόπο για τους Βουδιστές και το όνομά του παραπέμπει σε ένα ιερό βουνό όπου σύμφωνα με το μύθο κατοικούσε ο Βούδας. Το αχανές κτίριο έχει πάνω από 1.000 δωμάτια και είναι γεμάτο αγάλματα που στολίζουν διαδρόμους φωτισμένους με κεριά όπου περιδιαβαίνουν σιωπηλοί μοναχοί, μαζί με βωμούς, ταφικά μνημεία και ιερά κειμήλια. Άρχισε να κατασκευάζεται τον 7ο αιώνα μ.Χ. από τον βασιλιά Songtsen Gampo για τη σύζυγό του. Το 1645 ο πέμπτος Δαλάι Λάμα το κατέστησε έδρα του, ενώ έως το 1959, οπότε έγινε η εξέγερση του Θιβέτ έναντι της Κίνας, αποτελούσε κατοικία του Θιβετιανού ηγέτη.

Highlights

Το κτίριο χωρίζεται στο Κόκκινο Παλάτι, που είναι το θρησκευτικό κτίσμα, και στο Λευκό Ανάκτορο, που αποτελεί διοικητικό κέντρο. Το Κόκκινο Παλάτι απαρτίζεται από βιβλιοθήκες και ναούς και μια αίθουσα αφιερωμένη στον πέμπτο Δαλάι Λάμα.

Η είσοδος στο παλάτι κοστίζει περί τα 12,80 ευρώ.

Πως θα πάτε

Για τη Λάσα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Θα πρέπει να προμηθευτείτε άδεια από το Γραφείο Τουρισμού του Θιβέτ μέσω τοπικού πρακτορείου τουλάχιστον 20 ημέρες πριν.

Αλάμπρα (Γρανάδα, Ισπανία)

Γνωστή στα αραβικά ως Medinat al-Hamra (Κόκκινη Πόλη) λόγω του χρώματος των κτιρίων της, η Αλάμπρα επισκιάζει ακόμα και τη Γρανάδα, την πόλη του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς δέχεται ετησίως πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, άρχισε να κτίζεται το 13ο αιώνα και αποτέλεσε έδρα της δυναστείας των Νασριδών, των Μαυριτανών μοναρχών του Εμιράτου της Γρανάδας, τελευταίου αραβικού προπυργίου στην Ισπανία. Όταν εκδιώχθηκαν οι Άραβες, εγκαταστάθηκαν εκεί οι Ισπανοί βασιλιάδες, σε ένα χώρο γεμάτο παλάτια, περίτεχνους κήπους, αραβουργήματα και φρούρια.

Highlights

Ίσως μία ημέρα να μην αρκεί για την Αλάμπρα αφού το Παλάτι των Νασριδών κλέβει την παράσταση, όπως και το Αίθριο των Λεόντων με το επικό σιντριβάνι του, ένα επίτευγμα αραβικής μηχανικής. Στο μουσείο της εκτίθενται μοναδικά έργα της ισπανοαραβικής περιόδου, ενώ οι κήποι του Χενεραλίφε, με λίμνες και κατάφυτους δρόμους, απογειώνουν τη λέξη «όαση». Είσοδος, από 19 ευρώ. Λόγω αυξημένης
κίνησης, τα μνημεία είναι επισκέψιμα μόνο την ώρα που αναγράφεται στο εισιτήριο.

Πως θα πάτε

Η Γρανάδα συνδέεται με την Αθήνα με ενδιάμεση στάση με διάρκεια από 6 ώρες. Η Αλάμπρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια ή με λεωφορείο και ταξί.

Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας (Αίγυπτος)

Πάνω από την άμμο της Νεκρόπολης της Γκίζας στην Αίγυπτο ξεπροβάλλει ένα από τα μεγαλύτερα γλυπτά μνημεία του κόσμου. Με μήκος 73 μ., πλάτος 19 μ. και ύψος 20,22 μ., το άγαλμα που κατασκευάστηκε επί Φαραώ Χεφρήνου (2603-2578 π.Χ.) και βρίσκεται μπροστά από την πυραμίδα του, δικαιολογεί απόλυτα τον όρο «κολοσσιαίο». Έχει πρόσωπο ανθρώπου και σώμα (ξαπλωμένου) λιονταριού, ενώ το στολισμένο με διαδήματα κεφάλι αποδίδεται από πολλούς στον Χεφρήνο, ο οποίος συνέδεσε τον εαυτό του με τον θεό Ώρο, ωστόσο αρκετοί ερευνητές διαφωνούν, καθώς υποστηρίζουν ότι το άγαλμα είναι προγενέστερο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, χρειάστηκαν τρία χρόνια εργασίας και περισσότεροι από 100 εργάτες για την ολοκλήρωση του έργου.

Highlights

Σμιλεμένο σε μονοκόμματο ασβεστολιθικό βράχο, το μνημειακό άγαλμα φαίνεται ότι στο παρελθόν ήταν ζωγραφισμένο, όπως προδίδουν ίχνη χρώματος πάνω του. Ανά τους αιώνες υπέστη –και υφίσταται– διαβρώσεις, κυρίως στην περιοχή του σώματος, ενώ από το πρόσωπο λείπει η μύτη. Ώστόσο η Σφίγγα, μυθικό πλάσμα που συμβόλιζε την πνευματική δύναμη των φαραώ, παραμένει επιβλητική.

Πως θα πάτε

Το Κάιρο συνδέεται με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα (διάρκεια 1 ώρα και 55 λεπτά). H Γκίζα απέχει 20 λεπτά από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ενώ η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει από 16 ευρώ (ανάλογα με τα μνημεία που θα επισκεφθείτε).

Στόουνχεντζ (Σάλσμπερι, Ηνωμένο Βασίλειο)

Συνδεμένο με μυστήρια και μύθους, είναι ένας προϊστορικός πέτρινος κύκλος που απλώνεται στην πεδιάδα του Σάλσμπερι στη νότια Αγγλία. Κτίστηκε σε διάφορες φάσεις μεταξύ 3000 και 1520 π.Χ. χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή για την εποχή της μηχανική και λιθοτεχνία. Αυτή εστίαζε στην κατασκευή κεκλιμένων λάκκων, με ξύλινους πασσάλους που πάνω τους τοποθετήθηκαν οι μεγάλιθοι οι οποίοι είναι δύο τύπων, οι μεγάλοι σαρσενικοί λίθοι και οι μικρότεροι γαλαζόλιθοι. Τι εξυπηρετούσε όμως αυτός ο κυκλικός σχηματισμός; Οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα, αλλά οι υποθέσεις καλά κρατούν: τελετουργικός χώρος, νεκροταφείο, αστρονομικό παρατηρητήριο (επειδή το Στόουνχεντζ είναι ευθυγραμμισμένο με τον ήλιο), ναός των Δρυίδων και –πιο πρόσφατα– αρχαίο ημερολόγιο.

Highlights

Μπορεί κανείς να δει πώς μεταφέρθηκαν οι πέτρες στο αρχιτεκτονημένο Κέντρο Επισκεπτών, σε ένα οπτικοακουστικό ταξίδι που περιλαμβάνει πληροφορίες για το Στόουνχεντζ. Στο χώρο βρίσκεται και αναπαράσταση ενός νεολιθικού οικισμού που ζωντανεύει την καθημερινή ζωή της εποχής.

Πως θα πάτε

O καλύτερος τρόπος για να μεταβείτε στο Στόουνχεντζ είναι με λεωφορείο από Λονδίνο. Στο κόστος περιλαμβάνεται και εισιτήριο εισόδου για τον αρχαιολογικό χώρο (διάρκεια ταξιδιού, 3 ώρες και 40 λεπτά, τιμή από 19 ευρώ). Απλό εισιτήριο για το Στόουνχεντζ: 25 ευρώ.

Chichen Itza (Γιουκατάν, Μεξικό)

Το Chichén Itzá ανήκει στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Πρόκειται για την ιερή πόλη των Μάγια που κτίστηκε στη χερσόνησο Γιουκατάν τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τους Itzáes, τους λεγόμενους «μάγους του νερού». Chichén σημαίνει «στόμα του πηγαδιού». Αποτελεί τον πιο άρτια αποκατεστημένο αρχαιολογικό, θρησκευτικό και τελετουργικό χώρο των Μάγια στη χερσόνησο, μαρτυρώντας την ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου εμπορίου της εποχής. Οι εντυπωσιακοί ναοί, οι επιβλητικές πυραμίδες και οι περίτεχνες αψίδες αποτελούν απόδειξη της κυριαρχίας των Μάγια στην Κεντρική Αμερική από το 750 μ.Χ. έως το 1200 μ.Χ.

Highlights

Το αξιοθαύμαστο όραμα των Μάγια και των Τολτέκων –οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ.– για το σύμπαν και την ερμηνεία του χρόνου αποκαλύπτεται στην αρχαία πόλη. Το ημερολόγιο των 365 ημερών αποτελεί επιστημονικό επίτευγμα των Μάγια. Στο διάσημο ναό El Castillo (24 μ. ύψος) τα 365 σκαλοπάτια αντιστοιχούν στις ημέρες του έτους. Το εισιτήριο κοστίζει 33,11 ευρώ. 

Πως θα πάτε

Θα προσεγγίσετε το Κανκούν από την Αθήνα με αεροπλάνο (περίπου 16 ώρες με ανταπόκριση) και στη συνέχεια οδικώς σε 4 ώρες.

Νησί του Πάσχα (Πολυνησία, Χιλή)

Λίγα μέρη στον πλανήτη έχουν τόσο μυστηριακή ατμόσφαιρα όσο το απομονωμένο ηφαιστειακό Νησί του Πάσχα (Rapa Nui) της Πολυνησίας, φημισμένο για τα moai, τα γιγάντια μονολιθικά αγάλματα που σκαλίστηκαν από τους ιθαγενείς Rapa Nui μεταξύ 1250 και 1500 μ.Χ. Ονομάστηκε έτσι από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρό- γκεβεν, που έφτασε στο νησί το Πάσχα του 1722. Το 1995, τα αγάλματα εγγράφηκαν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Highlights

Στο νησί υπάρχουν περίπου 900 moai, με ύψος από 2 έως 10 μ. Σκαλίστηκαν στον ηφαιστειακό κρατήρα Rano Raraku, μέσα στον οποίο βρίσκεται μια μικρή λίμνη και περίπου 20 όρθια moai. Αξίζει να πάτε στο τελετουργικό χωριό Orongo, επίκεντρο της «λατρείας των πουλιών» – εξού και οι σκαλισμένες στους ογκόλιθους μορφές τους. Στο Ahu Tongariki θα θαυμάσετε 15 ακόμα επιβλητικά αγάλματα.

Πως θα πάτε

Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά μόνο μέσω ενδιάμεσων σταθμών. Μικρότερη δυνατή διάρκεια ταξιδιού, 30 ώρες.

Ανακαλύψτε επιπλέον, στο Διακοπές: 100 Ταξίδια Πολιτισμού, τις εκπληκτικές συλλογές των καλύτερων μουσείων, που περιλαμβάνουν όχι μόνο αρχαίους θησαυρούς και αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και τα καινοτόμα έργα κλασικών και σύγχρονων δημιουργών. Αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου μας.

Ένα 100σελιδο αφιέρωμα που όχι μόνο προσφέρει απλόχερα ταξιδιωτική έμπνευση, αλλά περιλαμβάνει και χρηστικά tips για το τι να δείτε σε κάθε χώρο πολιτισμού και πως να φτάσετε έως εκεί.

Ένα πληθωρικό τεύχος που επίσης περιλαμβάνει value for money ανοιξιάτικα 48ώρα σε Καλαμάτα και Τρίκαλα, αφιέρωμα στην τάση του slow travel που αναμένεται να ορίσει το 2024 και επιλογές διαμονής, εστιατορίων, βιβλίων και εκθέσεων τέχνης από όλο τον κόσμο.

Το Διακοπές κυκλοφορεί στις 10 Μαρτίου με το «Βήμα της Κυριακής»