Η εικόνα με τα τρακτέρ και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους αγρότες μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, επανάφερε μνήμες από τα ζοφερά χρόνια των μνημονίων, όταν η Βουλή πολιορκείτο από τους διαδηλωτές. Από τότε είχαμε να δούμε τέτοια κινητοποίηση στο Σύνταγμα, τόσο κόσμο σαν μια γροθιά μπροστά στη Βουλή.

Τα τρακτέρ, πάνω από 200, έφτασαν συντεταγμένα στο κέντρο της Αθήνας τηρώντας τις οδηγίες που είχαν λάβει οι διοργανωτές από την ΕΛ.ΑΣ. και συνοδεία περιπολικών. Το πιο δυναμικό μπλοκ ξεχώριζε αυτό του Αλμυρού, που έκανε σε όλους εντύπωση. Από τα μεγάφωνα αντηχούσαν «Τα αγροτικά» του Θωμά Μπακαλάκου που κυκλοφόρησαν το 1975 που είχαν να ακουστούν χρόνια. Ενώ στα συνθήματα και τα πανό των διαδηλωτών κυριάρχησαν τα αιτήματα για την επαγγελματική επιβίωση του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα: «Χωρίς εμάς, τί θα φας;», «Μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια», «No farmers, no food, no future», ήταν μερικά από αυτά ενώ με στίχους από το τραγούδι του Βασίλη Καρρά «Απ’ Τον Βορρά Μέχρι Τον Νότο» κατέβηκε ένα από τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Σε επίπεδο συμβολικό ξεχώρισε το… φέρετρο και τα στεφάνια που έγραφαν: «Θερμά συλλυπητήρια στους αγρότες» και «Θερμά συλλυπητήρια στους κτηνοτρόφους». Κοντά στους αγρότες βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος ανέβηκε σε δυο τρακτέρ, προσφέροντας μάλιστα και κόκκινα (κατακόκκινα) τριαντάφυλλα, βγάζοντας και σέλφι με τους αγρότες, ενώ στο Σύνταγμα ήταν και πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα εξ αυτού του λόγου, ο κ. Κασσελάκης καθυστέρησε την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Κοντά στους αγρότες βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Ήμασταν στο συλλαλητήριο και φέραμε το συλλαλητήριο μέσα», είπε στους δημοσιογράφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία αφού επισκέφθηκε τους συγκεντρωμένους, έφερε μέσα στην Βουλή αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τρικάλων.

***

Οι Τούρκοι τον χαβά τους με τις NAVTEX

Δύο φορές το τελευταίο διάστημα η Αθήνα ειδοποίησε την Άγκυρα με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι NAVTEX, οι NOTAM και οι anti-NAVTEX που εκδίδουν οι Τούρκοι δεν βασίζονται σε αρχές διεθνούς δικαίου και ότι διαταράσσουν την ηρεμία στο Αιγαίο, μια ηρεμία που διαρκεί ένα χρόνο τώρα, μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Αλλά οι Τούρκοι τον χαβά τους. Η πρώτη σύσταση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ στη συνάντηση των Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, των δύοουπουργών Άμυνας. Η δεύτερη μόλις προχθές στη συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του Ερντογάν, υποσχέθηκαν να το κοιτάξουν. Πλην όμως όχι μόνον δεν κοίταξαν τίποτα, αλλά με τις ΝΟΤΑΜ και τις NAVTEX τους άρχισαν να θέτουν απαράδεκτα (και προκλητικά) ζητήματα καθεστώτος των ελληνικών νησιών και αποστρατιωτικοποίησής τους.

Έτσι η Αθήνα αντέδρασε από τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, εξαιτίας ελληνικής αεροναυτικής άσκησης νοτιοανατολικά της Καρπάθου που πραγματοποιείται σήμερα, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή είναι σε χώρο… τουρκικής δικαιοδοσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, να σημειώσω, έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IΜΟ) και στον Ισπανό συντονιστή Navtex των περιοχών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Όπως επισημαίνεται, σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται η νομική ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

***

Δεύτερη ευκαιρία για το Κράτος Δικαίου

Μια είδηση που βγήκε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την εκ νέου αξιολόγηση της Ελλάδος σε ζητήματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου. Όπως είπε η κ. Μέτσολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει μια καθολική επισκόπηση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες ανά χώρα, χωρίς να πολιτικοποιηθούν τα ευρήματα. Τί σημαίνει αυτό; Πως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα για να διορθώσει παθογένειες και κακώς κείμενα και κυρίως μια δεύτερη ευκαιρία για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από το πόρισμα – κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, για όσο η υπόθεση των υποκλοπών θα «σέρνεται» στα εισαγγελικά γραφεία και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δήλωσε πως «το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο από ποτέ» με την κυρία Μέτσολα να αναγνωρίζει πως έγιναν σημαντικά βήματα στην Ελλάδα για τη διαφάνεια και την ισότητα

***

Το γεύμα στο Βυζαντινό Μουσείο και η τουρκική εισβολή

Ήταν ένα τραπέζι με ελληνικές λιχουδιές (mousaka κτλ.), αυτό που πρόσφερε στο Βυζαντινό Μουσείο ο βουλευτής Σερρών και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Δύο πράγματα δέσποσαν στη συζήτηση. Οι επικείμενες ευρωεκλογές και πώς αυτές θα ενισχυθούν ώστε να αναχαιτισθεί η αποχή και τα 50 χρόνια που εφέτος κλείνουν από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Ρομπέρτα δεν παύει όπου πάει όπου σταθεί να μιλά για την εισβολή ζητώντας να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

***

Η Μέτσολα, το νόμισμα και ο Ιωάννης Καποδίστριας

Πάντως για να ξέρετε θερμή ήταν υποδοχή που επιφύλαξε η Βουλή στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία εξέπεμψε από κοινού με τον Κώστα Τασούλα το μήνυμα της επανεκκίνησης και αναγέννησης της Ευρώπης μέσω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα επιφύλαξε μια έκπληξη στην κυρία Μέτσολα η οποία κατάγεται από την Μάλτα, αποκαλύπτοντάς της ότι τα μηχανήματα του πρώτου ελληνικού νομισματοκοπείου στην Αίγινα, όπου εκδόθηκε το 1828 το πρώτο νόμισμα, ο φοίνικας, «Έτσι με τέτοια μηχανήματα, στήθηκε το πρώτο νόμισμα της αναγέννησης της Ελλάδος. Η αναγέννηση, λοιπόν, έχει ρίζες και στη Μάλτα, έχει ρίζες και στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τασούλας.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι τα μηχανήματα αυτά αγοράστηκαν από την Μάλτα από τον Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, τον οποίο ο Καποδίστριας διόρισε μέλος της οικονομικής επιτροπής και τον έστειλε εκεί για να αγοράσει τα μηχανήματα με τα οποία κόπηκε το πρώτο ελληνικό νόμισμα. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ακολούθως η υψηλή προσκεκλημένη μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και είχε συνάντηση με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών ομάδων.

***

Οι γαλάζιοι φόβοι για την συνταγματικότητα του νόμου

Ένα στοιχείο που επισημαίνουν πολιτικά στελέχη στις παρυφές της ΝΔ (που δηλαδή δεν έχουν μεγάλη εμπλοκή στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα), είναι ότι μετά το γάμο των ομοφύλων, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και στο μέτωπο των ΑΕΙ.

Αυτό που υπογραμμίζουν είναι, ότι και σε αυτό το θέμα αρχίζει να διαμορφώνεται μία κοινωνική αντίδραση και επιφύλαξη, που μάλλον δεν έχει αξιολογηθεί σωστά και δεν περιορίζεται στη συνδικαλιστική ή αριστερίστικη εκδοχή της. Το βασικό αγκάθι είναι η συνταγματική διάσταση του θέματος και η διαμόρφωση ενός επιστημονικού μπλοκ, που θέτει ευθέως θέμα συνταγματικότητας και επιμένει ότι δεν είναι δυνατή η παράκαμψη του συντάγματος και εν προκειμένω του άρθρου 16, με έναν απλό νόμο.

Με βάση αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι μόλις κατατεθεί το σχέδιο νόμου θα υπάρχουν προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα «παγώσουν» τη διαδικασία και τη μεταρρύθμιση που διαφημίζει η κυβέρνηση ή και θα την ματαιώσουν σε περίπτωση που γίνουν δεκτές από το ανώτατο δικαστήριο. Και υπό αυτό το πρίσμα, έχει ήδη αρχίσει να ψιθυρίζεται από πολιτικά στελέχη της ΝΔ η απορία: «Γιατί έπρεπε να βιαστεί και με αυτό τόσο πολύ η κυβέρνηση και δεν περίμενε να κάνει τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να είναι όλα ομαλά και δίχως περιπέτειες;»

***

Ένας Επίτροπος χορεύοντας καλαματιανό στο Ευρωκοινοβούλιο

Θα σας πάω τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έγινε μια εκδήλωση και ο κ. Κυμπουρόπουλος κάλεσε μάλιστα και το Λύκειο Ελληνίδων. Σε κάποια στιγμή άρχισαν τον καλαματιανό και όλοι βλέπουν τον επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να σύρει τον χορό. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αμέσως του φώναξε: «Εσύ τι χορεύεις, εγώ θα πρέπει να χορεύω που έχω ανάγκη τον σταυρό, εσύ δεν έχει ανάγκη».

Ο κ. Σχοινάς γέλασε, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα είναι για δεύτερη φορά επίτροπος. Αλλά κάτι άλλο απασχολούσε την κυρία Ασημακοπούλου. Γνώριζε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προτού ορίσουν επίτροπο, τον τοποθετούν στο ψηφοδέλτιό τους ώστε να προσελκύσει ψήφους. Και του φώναξε πάλι την ώρα που χόρευε: «Επιβεβαιώνεις τις φήμες που σε θέλουν και υποψήφιο στις ευρωεκλογές, να φέρεις σταυρούς και μετά επίτροπος;». Ο κ. Σχοινάς, συνεχίζοντας να χορεύει απάντησε: «Ό,τι θέλει ο Πρόεδρος…»

***

Όταν οι Ολυμπιονίκες μας έγιναν αξιωματικοί

Με στρατιωτική στολή, αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων (και του Λιμενικού) εμφανίστηκαν πολλοί Ολυμπιονίκες καθώς φόρεσαν στρατιωτικά για την ορκωμοσία αξιωματικών Ολυμπιονικών. ‘Ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί επί υπουργίας Νίκου Παναγιωτόπουλου και υλοποιήθηκε τώρα. Στην τελετή η οποία έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και άλλοι.

Ανάμεσα στους αθλητές που ορκίστηκαν ήταν ο ολυμπιονίκης στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας, ο Μίλτος Τεντόγλου του άλματος εις μήκος, η Σοφία Παπαδοπούλου στην ιστιοπλοΐα, ο αρχηγός της εθνικής πόλο Γιάννης Φουντούλης μαζί με τον συμπαίκτη του Μάριο Καπότση και άλλα μέλη της Εθνικής ομάδας, αλλά και ο κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος.