Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας ακόμα δύσκολος μήνας για το ΠαΣοΚ. Η ατζέντα είναι φορτωμένη με θέματα που υπόσχονται ευκαιρίες αλλά και σοβαρές αναταράξεις και ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα ισορροπιών. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να προβάλλεται ως η «πραγματική» και «σοβαρή» αντιπολίτευση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς ωστόσο να μεταδίδει την αίσθηση, όπως της καταλογίζεται, ότι επιστρέφει σε θέσεις της δεκαετίας του 80, βάζοντας υποσημειώσεις στον μεταρρυθμιστικό της εαυτό.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Ένα μέτωπο, ιδιαίτερα σημαντικό, είναι αυτό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Κάλεσε τους βουλευτές του να λειτουργήσουν ως «νομοθετικό σώμα» αλλά τόνισε και κάτι άλλο. Ότι η ισότητα στο γάμο συμπεριλαμβάνεται στις θέσεις του ΠαΣοΚ. Από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι ένας διψήφιος αριθμός βουλευτών διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις. Η ψηφοφορία θα είναι μια  σημαντική πρόκληση για το ΠαΣοΚ. Αν ένας τόσο μεγάλος αριθμός βουλευτών του κόμματος, που πρωτοστάτησε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο οικογενειακό δίκαιο, κρατήσει αρνητική στάση σε ένα θέμα δικαιωμάτων η εικόνα, όπως λέγεται, θα είναι «απογοητευτική». Θα είναι και πολιτικά προβληματική. Γιατί θα λειτουργήσει και ως ασπίδα των δεδομένων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η ΝΔ.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανέβαλαν την δεύτερη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε προγραμματιστεί την περασμένη Τρίτη, προσφέροντας πολύτιμο χρόνο.  Υπήρχε και πριν αναβολή της μια προετοιμασία. Οι ενστάσεις και τα ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές έτυχαν της επεξεργασίας μιας ομάδας αποτελούμενης από τον διευθυντή της ΚΟ Γιάννη Κουτσούκο τον αρμόδιο τομεάρχη στη Βουλή Παύλο Χρηστίδη, την Γραμματέα του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άννα Παπαδοπούλου, τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΚΟ Γιάννη Βήκα και τον συνεργάτη του προέδρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βασίλη Χρονόπουλο. Επαφές με βουλευτές που διατύπωσαν ενστάσεις είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μένει να φανεί στη συνεδρίαση, που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, το αποτέλεσμα του μασάζ που επιχειρήθηκε.

Η αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη

Την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Ανδρουλάκης εστίασε τη δράση του στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μίλησε με αγρότες στα μπλόκα και επισκέφθηκε την έκθεση Agrotica. Στήριξε τα αιτήματα των αγροτών με τους οποίους του ΠαΣοΚ ευελπιστεί σε μια περαιτέρω αναθέρμανση σχέσεων. Αυτή την εβδομάδα η πίεση στην κυβέρνηση θα έχει ως αιχμή του δόρατος το θέμα της στέγασης και της κοινωνικής κατοικίας που μαζί με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τις δαπάνες των νοικοκυριών, εντάσσονται στο «πακέτο-ακρίβεια». Η Χαριλάου Τρικούπη έχει στα σκαριά μια μεγάλη καμπάνια εμμένοντας στη θέση της για την ανάγκη δημιουργίας μίας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα δοθούν για ενοικίαση ώστε να πέσουν οι τιμές των ενοικίων αλλά και άλλων μέτρων όπως η κατάργηση της golden visa. O κ. Ανδρουλάκης περιμένει τον Πρωθυπουργό στη Βουλή (πιθανόν την Παρασκευή) αφού κατέθεσε και δεύτερη επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της στέγασης και του υψηλού της κόστους. Στην αντιπολιτευτική ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται και το κεφάλαιο της Εκπαίδευσης και ειδικά το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ. Το ΠαΣοΚ θέλει να ανοίξει το διάλογο που, όπως λέγεται, δεν έκανε η κυβέρνηση.

Δημοσκοπήσεις-Κεντροαριστερά

Η αναμενόμενη μεταπήδηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ άνοιξε και τη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει και πάλι το βάρος του στους ψηφοφόρους του κέντρου που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν αναμένει το προσεχές διάστημα κάποια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση στις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠαΣοΚ. Πρώτος στόχος παραμένει η δεύτερη θέση. Στην περίπτωση αυτή θα έχει σημασία και η διαφορά με τον τρίτο. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, πέρα από το συνολικό του ενδιαφέρον, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τις (όποιες) εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με στελέχη της Νέας Αριστεράς και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο «συγκόλησης κομμάτων». Αν ο στόχος της δεύτερης θέσης επιτεχθεί, τότε, όπως λέγεται, θα υπάρξει μια νέα αφετηρία. Το ΠαΣοΚ θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κεντροαριστερό χώρο μετά από 14 χρόνια.