Απόφαση υπέρ της ηλεκτρονικής εξεταστικής από τη Σύγκλητο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά από 5ωρη σημερινή συνεδρίαση του, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της «ηλεκτρονικής» εξεταστικής στα τμήματα του Ιδρύματος, με πολλά εξ αυτών να παραμένουν σε κατάληψη. Τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών καταδίκασαν την εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα των καταλήψεων με την διερεύνηση του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος» για τις διοικήσεις των ΑΕΙ, ενώ άνοιξαν παράλληλα τον διάλογο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του, σχετικά με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας περί μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ιδρύματος:

«Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του. Σε συνέχεια του πορίσματος της συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, με θέμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ολοκλήρωση του διδακτικού εξαμήνου και στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση με τη διενέργεια των εξετάσεων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε και αποφάσισε:

  • Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  • Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.
  • Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών».

Για την εισαγγελική παρέμβαση

Σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία για το θέμα «η Σύγκλητος εκφράζει τον πολύ έντονο προβληματισμό της για την άδικη στοχοποίηση των Πρυτανικών και Κοσμητορικών αρχών στην κοινή γνώμη και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίου από όπου αυτή προέρχεται».

Το ίδρυμα αναφέρει ακόμη ότι ως «το αρχαιότερο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ιδρυθέν πριν από δύο σχεδόν αιώνες, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, τα προηγούμενα 14 χρόνια, ιδιαίτερα την δεκαετία 2010 – 2020, υπήρξε σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Ίδρυμα, και σε κατεύθυνση αντιστρόφως ανάλογη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσφοράς του. Επιπλέον, από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% λόγω των αφυπηρετήσεων. Είναι απαραίτητη η αναπλήρωση των 600 θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, τις οποίες έχει απωλέσει το Ίδρυμα μας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο διάλογος για τον νέο νόμο

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι «το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων προβληματίζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Το πανεπιστήμιο Αθηνών, ενόψει του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «ανοίγει τον διάλογο» και καλεί το Συμβούλιο Διοίκησης, τις Κοσμητείες, τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών και του προσωπικού, καθώς τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος θα επεξεργαστεί τις τοποθετήσεις όλων των ακαδημαϊκών οργάνων και φορέων και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα όταν θα γίνουν γνωστές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο του προς ψήφιση νόμου».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αντιδημοκρατική πρακτική η κατάληψη

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη συσκεψη της στο πλαίσιο της 1ης έκτακτης διαρκούς συνεδριασης της από τις 26.01.2024, μετά από διεξοδική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων επισημαίνει ότι «η κατάληψη είναι αντιακαδημαϊκή και αυταρχική πρακτική που ακυρώνει την εκπαιδευτική, ερευνητική, και διοικητική λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στην πραγματικότητα υπονομεύει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου, διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024»

Έτσι αποφάσισε ομόφωνα ότι:

  • Οι εξετάσεις περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 με εξ’ αποστάσεως μεθόδους θα διενεργηθούν ως εξής
  • Από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου 10/2/2024 και του Σαββάτου 17/2/2024 σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Εξετάσεων που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
  • Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν με εξ’ αποστάσεως μεθόδους για όσο χρόνο διαρκέσει η αδυναμία χρήσης των υποδομών του κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων του Πανεπιστημίου.

Η εξ αποστάσεως εξέταση των φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρές τεχνικές προδιαγραφες ώστε να διασφαλιστεί το αδιαβλητο της διαδικασίας.

Στην Πάτρα μόνο για φοιτητές που παίρνουν πτυχίο ή Erasmus ηλεκτρονικά οι εξετάσεις

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών διαπίστωσε ότι «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη» και αποφάσισε ομόφωνα ότι: «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

Έτσι, τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου. Τα παραπάνω, έχουν εφαρμογή στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, ενώ αναφέρεται ότι «η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων».

Οι φοιτητες

Στο πανεπιστήμιο Αθηνών, η Φιλοσοφική, Ιατρική, Νομική και Βιολογικό τμήμα συνεχίζουν την κατάληψη τους ως την ερχόμενη Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου.

Στο ΟΠΑ η κατάληψη των φοιτητών και φοιτητριών συνεχίζεται για 4η εβδομάδα και μέχρι την άλλη Τρίτη, 6 του μήνα.

Στο ΕΜΠ χθες έληξε η κατάληψη της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ενώ στις άλλες Σχολές του Ιδρύματος αποφασίστηκε ότι οι καταλήψεις συνεχίζονται.

Σε κατάληψη βρίσκονται και τα περισσότερα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πάντειο, Πειραιώς.

«Οχι» απο τις περισσότερες Σχολές του ΕΜΠ σε ηλεκτρονικη εξεταστικη

Τα μέλη των περισσότερων Σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν σήμερα, να μην δεχτούν την «ηλεκτρονική» εξεταστική περίοδο στα Ιδρύματα τους.

Ετσι, «όχι» στην διαδικτυακή εξεταστική περίοδο είπαν ηδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι καθηγητές στις Σχολές Χημικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Αρχιτεκτόνων και Χημικών Μηχανικών.

Οι περισσότερες Σχολές του Ιδρύματος εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ την κινητοποιηση του σταμάτησαν οι φοιτητές της Σχολης Πολιτικων Μηχανικών του Ιδρυματος