Το απόγευμα της Πέμπτης (04/01) ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί που ανακοινώθηκαν στα πλαίσια του «μίνι» ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Στο περιθώριο της τελετής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διάλογο με τους εκπροσώπους του Τύπου ο οποίος έβγαλε ειδήσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τελετές παράδοσης  – παραλαβής χαρτοφυλακίων από τις οποίες δεν απουσίασαν οι «μαχαιριές».

«Βουνά της γης αυτής ελληνικά…»

Μια αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα  βουνά, όπου συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις όπως τα  Χριστούγεννα του 2019 που ανέβηκε στο Μέτσοβο για να καταλήξει στην επιλογή της Κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  ήταν αρκετή ώστε να φρενάρει τα σενάρια μεγαλύτερου ανασχηματισμού  στο υπουργικό συμβούλιο.

Η συνομιλία με τους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία των νέων μελών  της κυβέρνησης την Τετάρτη το βράδυ, πέραν του πολιτικού ενδιαφέροντος είχε και λογοτεχνικό  καθώς ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ποιητικά την έννοια του βουνού: «Δεν εννοώ τον Λυκαβηττό, άλλωστε είναι λόφος κι εκεί θα πάω μετά από δω. Δεν εννοώ το Νταβός (προορισμός της  επόμενης εβδομάδας), μιλώ για ελληνικά βουνά όπως αυτά που περιγράφει ο Παλαμάς».

Εκεί τα πράγματα ζόρισαν διότι το «Τραγούδι των βουνών» του εθνικού μας ποιητή ούτε περιλαμβάνεται στα σύγχρονα αναγνώσματα, ούτε βέβαια αναπαράγεται από την εγχώρια… διανόηση. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  το σιγοψιθύριζε τακτικά, κυρίως όταν ανέβαινε με την κατσούνα του στον Ψηλορείτη:  «…Βουνά της γης αυτής ελληνικά, διάφανα, καθαρά, πελεκημένα από τεχνίτη χέρια γνωστικά σα μετρημένα αγάλματα ένα ένα».

«Μείναμε πίσω…»

Συνηθίζεται σε τελετές παράδοσης  – παραλαβής χαρτοφυλακίων να αφήνονται υπονοούμενα και να ακούγονται σχόλια πικρόχολα. Ωστόσο τα όσα συνέβησαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και λίγο αργότερα στο υπουργείο Υγείας,  χρήζουν, το βράδυ της Τετάρτης, καταγραφής. «Έχουμε μείνει πίσω και πρέπει να τρέξουμε» είπε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης παραλαμβάνοντας από τον καρατομηθέντα Γ. Οικονόμου το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα τελετών «Π. Μπακογιάννης» στον 7ο όροφο του κτιρίου της Λ. Κατεχάκη.

Η μαχαιριά τρύπησε φυσικά και τον επίσης αποπεμφθέντα  πρώην πλέον υφυπουργό Κ. Κατσαφάδο. Όπως δεν έχει συμβεί στο παρελθόν να επιστρέφει υπουργός στην ίδια θέση 5 φορές, ομοίως δεν  ξανάγινε να διώχνονται – κυριολεκτικώς-  υπουργός και υφυπουργός μαζί έπειτα από θητεία 5 μηνών. Πόσω μάλλον όταν ο ένας (Γ. Οικονόμου) ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο άλλος  (Κ. Κατσαφάδος) επιτελικός της γαλάζιας νεολαίας επί 15 χρόνια και αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ,  ενώ ο διάδοχος τους μεταγράφτηκε στη ΝΔ  το 2019.

Σε κάθε περίπτωση 3 νεκροί αστυνομικοί και 15 ανθρωποκτονίες  και απόπειρες τον Δεκέμβριο, σκιάζουν βαριά τα βιογραφικά τους και πέραν των όσων λέγονται ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την ακραία κατάσταση στους κόλπους της ΕΛΑΣ όταν παρέστη στην κηδεία του αστυνομικού των ΜΑΤ  Γιώργου Λυγγερίδη στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο «μείναμε πίσω»

Η ευθεία μομφή Χρυσοχοϊδη «απαντήθηκε» με την ίδια φρασεολογία μία ώρα αργότερα λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στον ισόγειο χώρο εκδηλώσεων του υπουργείου  Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους. Ο νέος υπουργός δεν  φείσθηκε λόγων καλών για τον  προκάτοχο του ενθυμούμενος – μεταξύ άλλων – ότι  είχαν συνυπηρετήσει στο υπουργείο  Ναυτιλίας το 2011, επί μεταβατικής κυβέρνησης  του Λ. Παπαδήμου.

«Ηταν ο πρώτος πολιτικός μου προϊστάμενος, εκείνος  υπουργός κι εγώ υφυπουργός…  πραγματικός συνεργάτης και φίλος» τόνισε ο Άδωνις. Η ατμόσφαιρα  γλύκαινε σαν τον τραγούδι του  Μιχάλη Βιολάρη:  «Περνούσαμε καλά βαρκάδα κι αγκαλιά και τα βράδια βόλτα στην πλατεία», και τότε ο Άδωνις άρπαξε την ευκαιρία  και το πέταξε: «Έχουμε μείνει πίσω στο θέμα του κορονοϊού. Μπλέξαμε ξανά άσχημα. Ξεκινάμε από … χθες για να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».