Πολλά τα λεφτά, Μαρκ. Αδιανόητα πολλά. Άρα ο «governor» Κιούμπαν δικαιολογημένα υπέκυψε και (μοσχο)πούλησε το μεγαλύτερο ποσοστό του μεριδίου που κατείχε στους Ντάλας Μάβερικς από το 2000. Δεν βρίσκει κανείς καθημερινά στον δρόμο μια προσφορά της τάξεως των 3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη διατήρηση του 27% των μετοχών και μαζί την εγγύηση του παρεμβατικού λόγου στη διοίκηση ως γενικός κουμανταδόρος (alternate governor).

Το ‘πε και ο ίδιος άλλωστε χωρίς να κρυφτεί πίσω από γιγαντιαίο deal που κατάφερε. «Τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στην πραγματικότητα. Μόνο ο λογαριασμός μου στην τράπεζα»!

Απλώς οι συγγενείς οικογένειες της χώρας Έιντελσον και των Σίβαν & Πάτρικ Ντιμόντ, στις οποίες ανήκουν φημισμένα καζίνο, «πεντάστερα» ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις στο Βέγκας, ενίσχυσαν τη ρευστότητα στους Μαβς με στόχο κάποια στιγμή να βγάλουν περισσότερα από τον Μαρκ Κιούμπαν. Ο οποίος Κιούμπαν μέσα σ’ ένα τέταρτο του αιώνα καρπώθηκε παραπάνω από τρία δισ. δολάρια δεδομένου πως είχε ο ίδιος είχε αποκτήσει όλο το μερίδιό του έναντι μόλις 285 χιλιάδων! Άλλες εποχές ναι, μα η εκτόξευση της αξίας ενός μικρότερου ποσοστού απ’ αυτό που ο ίδιος είχε αγοράσει λίγο μετά millenmium υπήρξε αστρονομική.

Κούμπαν είναι αυτός φυσικά. Ένας αυτοδημιούργητος τύπος που από καιρό ανήκει στην κάστα των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη. Κάτι καλό κάνει, δηλαδή.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας κατάφερε να ολοκληρώσει το δεύτερο ακριβότερο deal αγοραπωλησίας μετοχών ομάδας του NBA. Θα ‘χε σπάσει κάθε άλλο ρεκόρ, αν διέθετε και το υπόλοιπο μερίδιό του. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός του όταν έψαξε στην αγορά για ενδιαφερόμενους. Συμπαίκτες έψαχνε για να κάνει τη δική του ζωή πιο εύκολη σε αυτή τη φάση.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ‘πεφτε κάτω από τα 6-7 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τώρα είναι συνολικά εννέα οι συμφωνίες παραχώρησης μετοχών που υπερέβησαν το ένα δισεκατομμύριο. Αντιστρέφουμε τη σειρά και μετράμε δολάρια.

9. New York Knicks – 1.1 δισ.

Ούτε 40 ετών ήταν ο Τζέιμς Ντόλαν όταν, με υποθήκη τα λεφτά του μπαμπά Τσαρλς – ιδιοκτήτη της Cablevision, έκανε θριαμβευτική είσοδο στον χώρο του αθλητικού θεάματος.

Το 1994 το καμάρι της Νέας Υόρκης διεκδικούσε για δεύτερη σερί σεζόν το πρωτάθλημα. Έκτοτε και μέσα σ’ αυτή την τριακονταετία μονάχα μια φορά οι Νικς έφτασαν στο ίδιο σημείο (1999), με τον Ντόλαν να δημιουργεί το δεύτερο σε αξία franchise του NBA, αλλά ταυτόχρονα να ‘ναι persona non grata μέσα στο ίδιο το σπίτι του!

8. Toronto Raptors – 1.3 δισ.

Συμπληρώθηκε ήδη μια ντουζίνα χρόνια από τον Δεκέμβρη του 2011 που μια ιστορική επιχειρηματική συμμαχία δύο καναδικών κολοσσών και μεγάλων αντιπάλων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των Bell και Rodgers, είχε ως αποτέλεσμα την αγορά του 75% των μετοχών της εταιρίας (Maple Leaf Sports & Entertainment) που κατείχε τον μοναδικό οργανισμό που εκπροσωπεί τη χώρα στην κορυφαία λίγκα.

Δεσμεύονταν τότε οι δυο τους πως οι φανατικοί οπαδών των ομάδων του Τορόντο (γιατί στο πακέτο περιλαμβάνονταν οι Maple Leafs του χόκεϊ επί πάαγου και η Toronto FC) «δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο» από κάθε αγώνα. Ο τίτλος του 2019 ήταν κάτι περισσότερο απ’ αυτό.

7. Minnesota Timberwolves: 1.5 δισ.

Αφού το μπέιζμπολ και η Τζένιφερ Λόπεζ δεν υπάρχουν πια στη ζωή του, ο Άλεξ Ροντρίγκεζ πήρε την απόφαση να επενδύσει όλο του «είναι» στους «λύκους» της Μινεάπολις. Παρέα βέβαια με τον «κολλητό» Μαρκ Λορ που ‘χει το πολύ το χρήμα.

Οι δυο τους πρόκειται μέσα στο 2024, κι αφού εγκριθεί η αγοραπωλησία από το NBA, να γίνουν επισήμως πια οι μεγαλομέτοχοι του οργανισμού σφραγίζοντας μια συμφωνία που έγινε το 2021 για τη σταδιακή αποπληρωμή του 80% της ιδιοκτησίας. Ίσως αυτός να ‘ναι ο λόγος που Γουλβς πάνε περίφημα εφέτος, ως η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στη Δύση. Διότι με τον πρώην γερουσιαστή και δισεκατομμυριούχο Γκλεν Τέιλορ άσπρη μέρα δεν είδαν από το 1994 μέχρι σήμερα.

6. Utah Jazz – 1.6 δισ.

Ως ένας 15χρονος φαν του μπάσκετ που είδε από το γήπεδο του Σολτ Λέικ το All Star Game του ’93, ονειρεύτηκε να ξανασυμβεί. Ως ιδιοκτήτης o Ράιαν Σμιθ τα κατάφερε 30 χρόνια αργότερα. Είχε μεσολαβήσει η αγοραπωλησία του 2020, τότε που ο 42χρονος επιχειρηματίας άνοιξε το πορτοφόλι του και πήρε ό,τι ανήκε στη χήρα Γκάιλ Μίλερ μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Αν όλο αυτό κάποια στιγμή θα συνδυαστεί με κάποιο πρωτάθλημα μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη. Προς το παρόν απέχει αρκετά.

5. Los Angeles Clippers – 2 δισ.

Ο δαιμόνιος Στιβ Μπάλμερ είναι σήμερα ο δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία που ξεπερνά τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από 9 χρόνια είχε περίπου το 1/10 αυτών, αλλά ταυτόχρονα δαπανούσε το μεγαλύτερο ποσό που ‘χε ποτέ δοθεί για την αγορά μεριδίου μετοχών στο NBA.

Πιθανόν ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Microsoft δεν θα ‘χε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το δεύτερο μεγάλο κλαμπ του Λος Άντζελες, αν το σκάνδαλο Στέρλινγκ δεν είχε ταράξει τα νερά της δυτικής ακτής. Ο μισογύνης και ρατσιστής επιχειρηματίας ήταν πια ανεπιθύμητος στη λίγκα και υποχρεώθηκε να βρει αγοραστή μετά από 33 χρόνια. Κι ο Μπάλμερ τού έδωσε τα περισσότερα.

Απόσβεση, βέβαια, δεν έχει κάνει σε τίτλους. Περιμένει κι αυτός…

4. Houston Rockets – 2.2 δισ.

Πάνε πια έξι χρόνια από το όνειρο του βαθύπλουτου επιχειρηματία Τίλμαν Φερτίτα να γίνει ιδιοκτήτης της ομάδας που ως ντόπιος λάτρευε από παιδί. Προκοπή όμως το δαπανηρότερο για την εποχή deal δεν έχει δει ακόμα. Το morey-ball απέτυχε στο Χιούστον, ο Χάρντεν με το μούσι του δεν έγινε ο ηγέτης που θα έφερνε τον τίτλο, ο Γουέστμπρουκ έφυγε νύχτα κι όλα εξακολουθούν να γυρίζουν ακόμη γύρω από την εποχή που ο Χακίμ Ολάζουον τάραζε τη γη σαν εγκέλαδος με το dream shake του.

Κάτι πάει να γίνει εφέτος με το συγχωροχάρτι στον Udoka κι ένα νεανικό ρόστερ, αλλά πιο πιθανό είναι ο Φερτίτα να πάρει χαρά από τους Texans του NFL και τους Astros του MLB.

3. Brooklyn Nets – 3.3 δισ.

Θα ερχόταν η στιγμή που ένας «Αλή Μπαμπά» από τας Ανατολάς θα έβρισκε τον κωδικό εισόδου για να εξασφαλίσει πρόσβαση στο κλειστό κλαμπ και βάλει το χέρι στο μέλι που μοιράζονταν από το βάζο όλοι οι υπόλοιποι. Ο Τζόζεφ Τσάι δεν χρειάστηκε να ‘χει μαζί του 40 κλέφτες. Αρκούσαν τα εκατομμύρια που συνόδευαν τη φήμη του ως καινοτόμου επιχειρηματία στο διαδικτυακό λιανεμπόριο (alibaba) κινέζικων κι όχι μόνο προϊόντων απ’ όπου κι έφτιαξε σταδιακά τη μεγάλη περιουσία του.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Μιχαΐλ Προχόροφ, που πολύ-πολύ δεν το έπαιζαν τ’ άλλα παιδιά του NBA, θα έβγαζε αθροιστικά περισσότερα από 3 εκατομμύρια, αλλά ταυτόχρονα τού παρέδιδε το 2019 την ιδιοκτησία του Barclays Center στο Μπρούκλιν και μια ομάδα με Ντουράντ, Ίρβινγκ και Χάρντεν. Μην τα ‘θελε κι όλα δικά του.

2. Dallas Mavericks – 3.5 δισ.

Τα κατορθώματα του Κιούμπαν τα χειροκροτήσαμε ήδη. Τι δεν ειπώθηκε; Ότι, όπως διαρρέει στις ΗΠΑ, έθεσε άλλον έναν αδιαπραγμάτευτο όρο για να δώσει τα χέρια με τους νέους ιδιοκτήτες: να μην φύγουν οι Μαβς για το Βέγκας – αντιθέτως να αναγερθεί νέο γήπεδο στο Ντάλας που θα πολλαπλασιάσει τη χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού.

Νομοτελειακά η Sin City, η μητρόπολη του τζόγου, της κραιπάλης και ασωτίας, θα αποκτήσει μια ομάδα μπάσκετ, καθώς σταδιακά γίνεται το επίκεντρο. Αλλά, όσο ο Κιούμπαν κάνει κουμάντο, αυτή δεν θα ‘ναι οι Μάβερικς. Ίσως να ‘ναι κάτι πιο… υπερηχητικό – θα δείξει ο (νέος) χρόνος. Τα «καουμποϊλίκια» του περνούν.

1. Phoenix Suns – 4 δισ.

Όχι ο ήλιος ο πορτοκαλί, ουχί ο πράσινος, δεν έχει ανατείλει ακόμα στην Αριζόνα. Κι ας άλλαξε η ιδιοκτησία πριν από δέκα μήνες κι ας ήρθε ο Κέβιν Ντουράντ πριν από το φινάλε της trade deadline του 2023. Ο Ματ Ίσμπια, ο «βασιλιάς» των δανείων, δεν δίστασε (παρέα με τον αδερφό του Τζάστιν) να «υποθηκεύσει» πάνω από τη μισή περιουσία του για να κάνει το κέφι του, μιας και του αρέσει να τσακώνεται στο παρκέ με τον Νίκολα Γιόκιτς, αλλά τα πρώτα δείγματα φανερώνουν έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού.

Λέτε να αναγκαστεί να πουλήσει κι αυτός όπως ο ανεκδιήγητος Ρομπ Σάρβερ που εξοστρακίστηκε από τον κόσμο του μπάσκετ; Νωρίς είναι ακόμα για να κριθεί ολοκληρωτικά το φιλόδοξο πρότζεκτ.