Αχνοφαίνεται ελπίδα στην άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη καθώς ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλεσε για πρώτη φορά τον Μπελέρη «εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας».

«Ο αλβανός πρωθυπουργός αποδέχτηκε για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών, απεδέχθη την πολιτική βούληση του λαού της Χειμάρρας. Αποκάλεσε ρητά τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως ο ασκών τη δημαρχία κ. Γκόρο. Εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση είχε μια στάση πολύ σαφής, πολύ συνεπής. Είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξουν απτά δείγματα ώστε ο Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει καθήκοντα» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Πράγματι, υπήρξε ένα θετικό βήμα εκ μέρους του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος αποδέχθηκε επί της αρχής ότι έχουμε ένα νέο δήμαρχο και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσει από την άσκηση των καθηκόντων ο δήμαρχος Γκόρο. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσο οι επόμενες ενέργειες είναι συμβατές με εκείνα τα οποία έχουμε θέσει ως όρο. Θετικό βήμα ότι απεδέχθη το αυτονόητο» πρόσθεσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης επαναλάβει το μήνυμα στην Αλβανία: «Καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα, το τεκμήριο αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη, καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η Ελλάδα σέβεται την αλβανική δικαιοσύνη, πλην όμως θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση έτσι ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Φρέντι Μπελέρη».

Αναφερθείς στην απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας για θέματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο περιορισμός του Μπελέρη σε καθεστώς προσωρινής κράτησης τον εμποδίζει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα.

Τι είπε ο Έντι Ράμα

Ο Έντι Ράμα στην ανάρτησή του ανέφερε: «Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

  1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Δικαστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.
  2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και είναι εύκολα κατανοητή.
  3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου, απουσία του νικητή, σαφώς τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».