Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα και είχε βάθος μόλις λίγων χιλιομέτρων (11χλμ) σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην επαρχία Γκανσού, κοντά στα σύνορα με το Τσινγκάι, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, αφού στην κυριολεξία έπιασε τους πολίτες στον ύπνο, όπως μετέδωσαν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η δόνηση έγινε, σύμφωνα με το Al Jazeera, αισθητή μέχρι την πόλη Σιάν στη βόρεια επαρχία Σαανσί, περίπου 570 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Γκανσού, υπάρχουν 105 νεκροί και 397 τραυματίες, ενώ περισσότερα από 4.700 έχουν υποστεί ζημιές, με αρκετά χωριά να έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.

Σύμφωνα με το CCTV τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Χαϊντόνγκ στο Τσινγκάι. Η Χαϊντόνγκ βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού, Λανζού.

Έπεσαν αρκετά κτίρια

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο επίκεντρο βγήκαν στο δρόμο και αρκετά κτίρια κατέρρευσαν.

«Μένω στον 16ο όροφο και ένιωσα τις δονήσεις τόσο έντονα» ανέφερε ο Qin στην κρατική εφημερίδα Global Times. «Τη στιγμή του σεισμού ένιωσα σαν να πετάγομαι πάνω από τα κύματα… Ξύπνησα την οικογένειά μου και τρέξαμε να κατέβουμε και τους 16 ορόφους με μια ανάσα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η θερμοκρασία ήταν -12 βαθμοί Κελσίου και ενώ κάποιοι από τους γείτονές του είχαν φορέσει μπουφάν ή είχαν τυλιχτεί σε κουβέρτες, άλλοι δεν είχαν προλάβει να ντυθούν και ήταν γυμνοί.

Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

Οι εργασίες διάσωσης στην Κίνα βρίσκονταν σε εξέλιξη με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ζητά να γίνουν προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων και την ανακούφιση όσων επέζησαν.

Στις έρευνες συμμετέχουν 1.500 πυροσβέστες και άλλοι 1.500 ήταν σε ετοιμότητα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κινητοποιήθηκαν επίσης περισσότεροι από 300 αξιωματικοί και στρατιώτες. Στις πληγείσες περιοχές έχουν σταλεί πόσιμο νερό, κουβέρτες, σόμπες και τρόφιμα.