Η ελληνική οικονομία «αν και δεν έχει ξεπεράσει όλα της τα προβλήματα, έχει αλλάξει σελίδα και πως η πραγματικότητα διαψεύδει την Αντιπολίτευση», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, συμπληρώνοντας πως η «Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Η Ελλάδα ανέβηκε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια πολύ ψηλότερα! Ψηλότερα από ό,τι θα περίμεναν και αρκετοί, θετικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση, παρατηρητές. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς! Τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα λέει ο ΟΟΣΑ. Τα λένε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Τα λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα λένε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα λένε οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup και στο ECOFIN. Το είπαν, κυρίως, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους για ακόμη μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία!», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, ο ίδιο τόνισε ότι «δίνουμε μόνο όσα αντέχουμε» και έκανε λόγο για «σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχουν σύννεφα στον πολιτικό ορίζοντα».

Επενδύσεις

Υπεραμύνθηκε των ξένων επενδύσεων στη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: Pfizer, Google, Amazon. Δεν σας λένε τίποτα αυτά; Τόσοι εργαζόμενοι ξεκινούν να δουλεύουν εκεί. Ξέρω ότι σας βολεύει να μην τις αναφέρετε».

«Διερωτώμαι γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τη σημαντική άνοδο στις επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια! Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 η Ελλάδα σημειώνει την 3η υψηλότερη αύξηση στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Ενώ το 2024 προβλέπεται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση! Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 37,4 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην πατρίδα μας θα έχουν αυξηθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019! Ενώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σε καθαρούς όρους, έφτασαν σε ρεκόρ εικοσαετίας το 2022, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ. Ενώ η καλύτερη επίδοση προ του 2010 ήταν μόλις 4,3 δις. ευρώ!», σημείωσε ο υπουργός.

«Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλων και ΜμΕ, αυξήθηκε από το 2019 έως το 2022 κατά 44,5% μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες για την οικονομία», υπογράμμισε.

Δημόσιο Χρέος

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «προφανώς και έχουμε υψηλό δημόσιο χρέος. Μεσολάβησε μια 10ετής οικονομική κρίση. Δεν είπε κανείς το αντίθετο. Όλες οι χώρες επιβαρύνθηκαν με δαπάνες λόγω της κρίσης του κορωνοϊό. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα από 180 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χρέος το 2019, με βάση την Κομισιόν, μείωσε το χρέος της στις 172,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2022».

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον ΟΔΔΗΧ για την «υποδειγματική δουλειά» που κάνουν όσον αφορά στον «εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το πράγματι υψηλό, αλλά συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ελληνικό δημόσιο χρέος» , για την οποία άλλωστε πρόσφατα βραβεύτηκε από το Risk.net, και λόγω της οποίας «εξοικονομούνται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους».

Οι 7 προκλήσεις

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «Το 2024 η Ελληνική Οικονομία θα κληθεί να απαντήσει σε εφτά επιμέρους σημαντικές προκλήσεις, που συνιστούν ταυτόχρονα και τις εφτά κυριότερες προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τις απαρίθμησε ως εξής:

Πρώτη Πρόκληση, η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις μας είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

Δεύτερη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων.

Τρίτον, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων.

Τέταρτη Πρόκληση, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του παραβατικού φαινομένου.

Πέμπτη Πρόκληση, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Το 2024 θα προχωρήσουν μια σειρά από συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων για περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια.

Έκτη Πρόκληση, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού. Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.

Έβδομη πρόκληση: Δεν θέλω, όμως, να λησμονεί κανένας ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι και ένας προϋπολογισμός κοινωνικής συνοχής!