Στους 22 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι στην Ινδονησία, καθώς οι διασώστες βρήκαν τα πτώματα ορειβατών κοντά στον κρατήρα. Περίπου 200 άτομα θα συνεχίσουν σήμερα τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστεί ένας ακόμα αγνοούμενος ορειβάτης.

Το ηφαίστειο, ύψους 2.891 μέτρων, στη Δυτική Σουμάτρα εξερράγη την Κυριακή 3/12, εκτοξεύοντας τέφρα σε ύψος 3 χιλιομέτρων στον ουρανό. «Τώρα απομακρύνουμε τα πτώματα από την κορυφή του ηφαιστείου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας και διάσωσης, Αμπντούλ Μαλίκ σύμφωνα με το Reuters.

Το Μαράπι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Σουμάτρα και εξερράγη για τελευταία φορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Από το 2011 η ηφαιστειολογική υπηρεσία της Ινδονησίας είχε συστήσει με επιστολές στην τοπική υπηρεσία προστασίας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος να κλείσουν μια περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την κορυφή για τους ορειβάτες, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της υπηρεσίας Hendra Gunawan. Παρόλα αυτά υπήρχαν 75 ορειβάτες στο ηφαίστειο όταν αυτό εξερράγη, δήλωσαν οι διασώστες.

Η έκρηξη του ηφαιστείου την Κυριακή ήταν η πιο θανατηφόρα από το 1979, όταν μια άλλη έκρηξη σκότωσε 60 ανθρώπους.