Τα «βαφτίσια» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συμμετέχουν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνουν σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Σεράφειο επί της οδού Πειραιώς.

Τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού φορέα και οι βασικές του πολιτικές κατευθύνσεις, όπως λέει και η Εφη Αχτσιόγλου, θα εστιάζουν στην κλιματική κρίση, στην εργασία στη νέα εποχή, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και στη λειτουργία του κράτους. «Για να εκφράσουμε με ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό τρόπο ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς» τονίζει.

Η νέα ΚΟ

Η νέα ΚΟ συγκροτήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και συμμετέχουν οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν: Σία Αναγνωστόπουλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης. Πρόεδρος της ΚΟ θα είναι ο Αλ. Χαρίτσης. Ο ίδιος δήλωσε: «Εκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί για να δώσω τις πολιτικές μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος και γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα.

Το όνομα

Μετά τα «αποκαλυπτήρια» του ονόματος, θα υπάρξει σειρά δημοσίων εκδηλώσεων, ενώ στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, όπως λένε. Τις έδρες δεν τις επιστρέφουν, παρά και τη δημόσια αναφορά του Στ. Κασσελάκη την περασμένη Πέμπτη στην ΚΟ και επιμένουν πως η αποχώρησή τους έγινε για πολιτικούς λόγους. Το παράδοξο θα είναι ότι εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν στο Κοινοβούλιο και εκτός να συγκρουστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η γραμμή

Η γραμμή όμως δόθηκε (κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου) από την Εφη Αχτσιόγλου και έχει σημασία: «Εμείς, όπως και χιλιάδες στελέχη και μέλη που αποχωρούν αυτό το διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε μια επιλογή συνείδησης που εδράζεται σε σοβαρούς πολιτικούς λόγους, αλλά και λόγους πολιτικού ύφους και ήθους που χαρακτηρίζουν τη νέα ηγεσία. Για εμάς τίποτε από αυτά δεν είναι πια υπερασπίσιμο».

Ειδικά η τελευταία φράση λέει πολλά, ειδικά σε μια περίοδο που πολλοί από όσους αποχώρησαν έχουν συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα που πήγε την περασμένη Πέμπτη στην ΚΟ να ακούσει τον Στ. Κασσελάκη μετά τη διάσπαση, και (όπως λένε οι γνωρίζοντες) τους αντιμετωπίζει πλέον ως στελέχη άλλου κόμματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι προεδρικοί επί προεδρίας Αλ. Τσίπρα, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά. θα προσπαθούν να έχουν εντός πλαισίου τον κ. Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας τόσο καταστατικές αρχές όσο και αποφάσεις πολιτικές συνεδρίων και όχι μόνο, αλλά και την ιστορία του χώρου.

Τα βλέμματα στον Δραγασάκη

Σε αυτό το κλίμα έχουν ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του Γιάννη Δραγασάκη, του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, που έχει συνομιλήσει με όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις τελευταίες ημέρες. Εν μέσω σεναρίων για πιθανή αποχώρησή του από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, δεν παύει να δηλώνει ανήσυχος, προβληματισμένος και να τονίζει την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου με ό,τι αυτό σημαίνει.