Επιχείρηση φυγή προς τα εμπρός είναι σε πλήρη εξέλιξη από τον Στέφανο Κασσελάκη που θέλει να αφήσει πίσω του την αποχώρηση στελεχών και βουλευτών. Εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα που βλέπει όσοι αποχώρησαν να οργανώνονται, ενώ την ίδια στιγμή ακούγονται φωνές εσωτερικά για την επιτάχυνση της διάσπασης λόγω και ενεργειών στελεχών που στηρίζουν τη νέα ηγεσία.

Είναι εμφανής η προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει πως όλα βαίνουν καλώς. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση χθες να σταλεί άτυπη ενημέρωση για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με την εξής επισήμανση: «Συντροφικότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα αποτελεσματικότητα: το κλίμα από τη συνεδρίαση της ΠΓ, όπως αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών της ΠΓ, αλλά και στην ίδια την εικόνα από την αίθουσα «Λεωνίδας Κύρκος» όπου συνεδρίασε η ΠΓ».

Παγωμένο το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα όμως ήταν παγωμένο σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος έθεσε το ζήτημα των κινήσεων διαφόρων στελεχών που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη που με την συμπεριφορά τους έριξαν λάδι στη φωτιά.

Το θέμα ετέθη από αρκετά στελέχη – πχ ασκήθηκε κριτική στον διευθυντή της ΚΟ Γιώργο Τσίπρα- με την ηγετική ομάδα να το υποβαθμίζει. Την ίδια στιγμή ο Στ. Κασσελάκης ανοίγοντας τις εργασίες της ΠΓ χαρακτηρίζοντας την συνεδρίαση περισσότερο ως ανοιχτή συζήτηση ενός άτυπου πολιτικού κέντρου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη για τις χρεώσεις τους.

Επί της ουσίας ο Στ. Κασσελάκης αναβαθμίζει και μετατρέπει την Πολιτική Γραμματεία σε άτυπο πολιτικό κέντρο που θα συζητά τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις. Αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο να γίνει για να μπουν στο παιχνίδι και κεντρικά στελέχη που θεωρούν πως είναι παραγκωνισμένοι.

Τι (πραγματικά) συμβαίνει στη βάση

Το ζήτημα είναι τι γίνεται στη βάση με την αποχώρηση στελεχών και μελών. Η ηγεσία μιλάει για ελάχιστες αποχωρήσεις αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει πρόβλημα στη βάση του κόμματος και αυτό φάνηκε απο τις τοποθετήσεις αρκετών όπως του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη.

«Οι αποχωρήσεις δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη. Από την ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν ( κατά μέσο όρο) πάνω από 5 αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ αρχής αναμενόμενες», είπε ο ίδιος σύμφωνα με την ενημέρωση του κόμματος.

Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουν περιπέτειες κεντρικών στελεχών σε περιφέρειες που δεν υπάρχει εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ένα γεγονός αρνητικό μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και των 6+6.

Στάση αναμονής ενόψει συνεδρίου

Πολλοί τηρούν στάση αναμονής ενόψει του συνεδρίου, το οποίο όπως είπε χθες ο Στ. Κασσελάκης πρέπει να γίνει στην ώρα του.

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές που αποχώρησαν οργανώνονται, ο επικεφαλής της νέας ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης κάνει συχνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, όπως και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ σήμερα θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση τηλεοπτική μετά από δυόμιση μήνες η Εφη Αχτσιόγλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1.

Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση επισκιάστηκε από την πρόωρη αποχώρηση του Στ. Κασσελάκη λόγω υποχρέωσης του όπως ειπώθηκε με την έναρξη της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα, γεγονός που ενόχλησε στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο Στ. Κασσελάκης που το βράδυ χθες ήπιε ένα ποτό και έφαγε με τους βουλευτές στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων, νωρίτερα στην ΠΓ εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια.

Η επίθεση στην κυβέρνηση

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ότι κάθε μέρα που περνά η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εντείνει τις ανισότητες και τα κοινωνικά αδιέξοδα. «Με έναν καταιγισμό νομοσχεδίων που έρχονται με διαδικασίες εξπρές και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση η κυβέρνηση: Ομολογεί την απουσία πολιτικής βούλησης για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και επιβεβαιώνει την προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών, επιβάλλοντας οριζόντια-άδικη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι προφανές ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσει τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της έκθεση Πισσαρίδη» αναφέρουν κεντρικά στελέχη.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θέτει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων που αποτελούν θηλειά στο λαιμό για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την επισήμανση ότι «η ΝΔ εμμένει στην ανάλγητη πολιτική της που αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, με το ρεκόρ δεκαετίας στους πλειστηριασμούς να οδηγεί στα πρόθυρα μεγάλης κοινωνικής κρίσης. Η εικόνα έξωσης του 82χρονου με αναπηρία στη Χαλκιδική μιλά από μόνη της. Στο προσωπικό του δράμα καθρεφτίζεται η «κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400+ εκατομμύρια ευρώ απέναντι στους οφειλέτες λίγων χιλιάδων ευρώ».