Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Δουβλίνο, έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, με την αστυνομία να κατηγορεί για τις ταραχές μια «παράφρονα, χουλιγκανική ομάδα που οδηγείται από ακροδεξιά ιδεολογία».

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και οι αρχές κάλεσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πάνε σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Ένα διπλό λεωφορείο κάηκε εντελώς μπροστά από το άγαλμα του Ντάνιελ Ο’ Κόνελ, ενώ έσπασαν τα τζάμια σε κοντινό ξενοδοχείο και εστιατόριο αλυσίδας ταχυφαγείων. Άλλα καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ και ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε.

Πρωτοφανή επεισόδια για το Δουβλίνο

Πρωτοφανείς «εδώ και δεκαετίες» χαρακτήρισε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ιρλανδίας τις βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν χθες Πέμπτη το βράδυ το Δουβλίνο, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων τρία παιδιά και ο δράστης.

«Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν μια ασυνήθιστη έκρηξη βίας (…) με σκηνές που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Ντρου Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 34 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, εκ των οποίων οι 32 πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου σήμερα.
«Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες συλλήψεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου 13 καταστήματα λεηλατήθηκαν, 11 οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν όπως και τρία λεωφορεία και ένα τραμ.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε σοβαρά ένας αστυνομικός, επεσήμανε ο Χάρις, σημειώνοντας ότι η αστυνομία αναμένει νέες ταραχές σήμερα.

«Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε» ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας, έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι, τόνισε ο επιθεωρητής, κάνοντας λόγο για διαδηλωτές «γεμάτους μίσος» και «στοιχεία ριζοσπαστικοποίησης» μεταξύ των ταραξιών, για τα οποία κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ομάδες της ακροδεξιάς όξυναν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε το βράδυ, χωρίς να υπάρξει κανένας σοβαρός τραυματισμός, παρά τις «επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι ταραξίες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε» και ιρλανδικές σημαίες.

Πρόκειται για πρωτοφανή επεισόδια για το Δουβλίνο. Στην Ιρλανδία δεν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα ή πολιτικοί, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί ο αριθμός των μικρών διαδηλώσεων κατά των μεταναστών.

Τα χθεσινά επεισόδια ξέσπασαν σε συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μετά τις φήμες για την καταγωγή του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι.

«Φήμες και υπαινιγμοί»

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση με μαχαίρι «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο Χάρις, κάνοντας λόγο για «φήμες» και «υπαινιγμούς» που διαδόθηκαν «με κακόβουλους σκοπούς».

«Αυτά τα σκουπίδια επιτίθενται σε Ιρλανδούς», φώναξε ένας άνθρωπος στη διάρκεια των ταραχών, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στον φόνο νεαρής δασκάλας από Σλοβάκο πολίτη, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ένας άνδρας επιτέθηκε εναντίον πολλών ανθρώπων γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία Παρνέλ, δήλωσε ο Λίαμ Γκέρατι αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε σχολείο. Περαστικοί επενέβησαν για να σταματήσουν τον δράστη της επίθεσης, προτού σπεύσει η αστυνομία.

Ένα 5χρονο κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ένας άνδρας 45 με 50 ετών, ο οποίος επίσης φέρει σοβαρά τραύματα, έχει συλληφθεί και η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν αναζητά άλλον ύποπτο, ενώ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την εθνικότητά του.

Μία γυναίκα γύρω στα 30 δέχεται φροντίδα για σοβαρά τραύματα, ενώ δύο άλλα παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Το αγόρι έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Να σπείρουν τη διχόνοια»

Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Όπως επεσήμανε ο Γκέρατι, οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κίνητρο της επίθεσης να ήταν «η τρομοκρατία». Ωστόσο ο Χάρις δήλωσε αργότερα ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες αναφορικά με το αν το κίνητρο ήταν η τρομοκρατία. Μέχρι να είμαστε βέβαιοι για το κίνητρο, πρέπει να έχουμε ανοικτό το μυαλό μας», τόνισε ο Χάρις.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ήταν αποκλεισμένη, όταν, λίγο μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά των μεταναστών πέρασε την κορδέλα της αστυνομίας. Κάποιοι φώναζαν «διώξτε τους», ενώ ένας άλλος ήταν τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία.

Το πλήθος άρχισε να μεγαλώνει και να ρίχνει αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας. Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, αλλά το πλήθος άρχισε να διαλύεται γύρω στις 21:00.

Η καθαρή μετανάστευση στην Ιρλανδία, μια χώρα 5,3 εκατ. κατοίκων, έφτασε από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023 στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν καταφύγει στη χώρα περίπου 100.000 Ουκρανοί.

«Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, χούλιγκαν, εγκληματίες, που χρησιμοποιούν αυτή τη φρικτή επίθεση για να σπείρουν τη διχόνοια», κατήγγειλε η Ιρλανδή υπουργός Δικαιοσύνης Έλεν ΜακΈντι, κάνοντας έκκληση για ηρεμία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας «θα πρέπει να καταδικαστούν» και να αντιμετωπιστούν «με αυστηρότητα».

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα γεγονότα στην πλατεία Παρνέλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται» για τα θύματα και τις οικογένειές τους.