«Περισσότεροι από έναν στους πέντε εφήβους  βιώνουν άγχος, αλλά η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας θεωρείται πηγή ντροπής από τον ένα στους τρεις», σύμφωνα με έρευνα της Telefono Azzurro που διεξήχθη σε 800 νέους ηλικίας από 12 έως 18 χρονών.

Λιγότερα από τους μισούς εφήβους δηλώνουν χαρούμενοι

Μόνο το 41% ​​των εφήβων δήλωσε ότι αισθάνεται χαρούμενο, το 21% είπε ότι αισθάνεται άγχος και το 6% λυπημένο.

Οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι με τους συνομηλίκους τους, είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα (52%) στην πρώτη θέση, η έλλειψη αυτοεκτίμησης (41%) και οι δυσκολίες στις σχέσεις με τους ενήλικες (40%).

Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου

Το 41% ​​των εφήβων πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμο να μάθουν οι γονείς πώς να είναι κοντά στα άρρωστα παιδιά τους, ενώ το 39% ελπίζει ότι για την ψυχική υγεία θα συζητηθεί περισσότερο στο σχολείο.

Μόνο το 39% του δείγματος των εφήβων της έρευνας μιλάει για ψυχική ευεξία στην καθημερινή ζωή. Το συναισθηματικό δίκτυο παραμένει σημείο αναφοράς σε περίπτωση ψυχολογικής δυσφορίας. Το 74% των νέων θεωρεί σταθερό σημείο την οικογένεια και ακολουθούν οι φίλοι (38%), ο ψυχολόγος (26%) και το σχολείο (11%).

Ωστόσο, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξακολουθεί να θεωρείται ντροπή για έναν στους τρεις, που φοβούνται μην κριθούν από την κοινωνία.