Ζωντάνεψαν οι μνήμες στη βιβλιοθήκη της Νομικής του ΕΚΠΑ εκεί όπου πριν από 50 χρόνια έγινε η πρώτη συνέλευση των φοιτητών και άναψαν οι πρώτες σπίθες που κατέληξαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Ακαδημαϊκοί της σχολής, συγγραφείς και μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα κατέθεσαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους στην τρίωρη συζήτηση που διοργάνωσε ο Ρητορικός Όμιλος της Νομικής Αθηνών για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χορηγός της οποίας ήταν η εφημερίδα «Το Βήμα». Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και head of podcasts του ομίλου alter ego media, Κατερίνα Μπακογιάννη.

Πίσω και πάνω από τους ομιλητές ένας τεράστιος περιοδικός πίνακας με την ημερομηνία 1955 σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε μια από τις αίθουσες των τότε φοιτητών και αυτόματα σκέφτεσαι πως κοιτας τον ίδιο πίνακα που κοίταγαν οι φοιτητές του Χημικού της εποχή της Χούντας.

Η σκέψη διακόπτεται από την συγκλονιστική αφήγηση του Γιώργου Βερνίκου, πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα: «Πολύ περισσότερο με ενδιαφέρει το μέλλον παρά το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση για τέτοια γεγονότα είναι αναγκαία». Συνέχισε απευθυνόμενος στην νέα γενιά με περηφάνεια που θεωρούν το Πολυτεχνείο δική τους γιορτή και τους παρότρυνε να δώσουν τις δικές τους μάχες και να νικήσουν τον φόβο όπως έκαναν εκείνοι το 1973. «Έχω έρθει στον κόσμο για να αλλάξω τον κόσμο. Είπα εγώ θα ρίξω την χούντα. Πως θα συμβάλλω στο να αλλάξω τον κόσμο; Είτε αυτό αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων, είτε το περιβάλλον, είτε τα δικαιώματα είπα θέλω να είμαι στην πρώτη γραμμή και να παλεύω γι’ αυτά. Πρέπει να πιστεύουμε σε μαραθώνιες αξίες, πρέπει να πιστεύουμε στην ελευθερία, στην δικαιοσύνη, ότι ο καθένας από μας ήρθε εδώ για να συμβάλει για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό θέλω να σας μεταφέρω ο καθένας από εσάς να γίνει σπόρος για έναν καλύτερο κόσμο ελέγχοντας τους φόβους του».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Λάζος, συγγραφέας και μέλος του Αντιδικτατορικού αγώνα τονίζοντας πως το Πολυτεχνείο είχε τους εξής στόχους: Ελευθερία, Αυτονομία, Απελευθέρωση από τα δεσμά παλαιών πεποιθήσεων. Ήταν μια προσπάθεια εμπειρίας και δυνατότητας να οργανώσουν το σχέδιο ζωής τους δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα για το τι αξίζει να ζεις. «Οι άνθρωποι με την δράση τους μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο», .

Από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τραυματίας από σφαίρα κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μίλησε για τις αντιθέσεις των φοιτητών του Πολυτεχνείου, επεσήμανε τον ρόλο που είχε ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο – που για τον ίδιο εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της εξέγερσης – και τόνισε την σημασία της λήθης. «Ο αγώνας εναντίον της λήθης είναι αγώνας εναντίον της εξουσίας».

Ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα κενά στο νομικό πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοψηφισμάτων της εποχής.

Μετά την ολοκλήρωση των αφηγημάτων οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις φοιτητών. Αρκετοί από τους φοιτητές παρέμειναν στον χώρο, συνομιλήσαν με τους ομιλητές, συνεχάρησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

Η οργανωτική ομάδα του Ρητορικού Ομίλου με τους ομιλητές της εκδήλωσης

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Ρητορικός Όμιλος της Νομικής Αθηνών για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν η εφημερίδα «Το Βήμα».

Ο Γιώργος Αραβώσης, μέλος της οργανωτικής ομάδας του ρητορικού ομίλου της Νομικής Σχολής Αθηνών