«Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία 4 χρόνια, η οποία έχει αποδώσει». Αυτό είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την πτώση της ανεργίας στο 10%, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Αυτό που λέμε σοβαρότητα στη δημοσιονομική πολιτική, σοβαρότητα συνολικά στην οικονομική πολιτική οδήγησε σε παραπάνω επενδύσεις, παραπάνω εξαγωγές και στο τέλος της διαδρομής σε παραπάνω δουλειές  και αύξηση των μισθών. Από 17,5% που παρελήφθη η ανεργία το 2019  είναι στο 10% και οι προβλέψεις είναι για περαιτέρω αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Για επιδόματα

Ερωτηθείς αν θα δοθεί στο τέλος του χρόνου Χατζηδάκης για μέτρα στήριξης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο. Τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου δεν ξέρουμε, όσα έχουν ανακοινωθεί ήδη, ισχύουν».

Φορολογία

Με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι όλες «οι συναλλαγές ακινήτων θα γίνονται μέσω τραπέζης», ενώ για τη χορήγηση των επιδομάτων μέσω κάρτας ξεκαθάρισε ότι «η λογική είναι να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος στα επιδόματα και να μην έχουμε θέματα φοροδιαφυγής».

Για ελεύθερους επαγγελματίες

«Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών διότι με βάση τα στοιχεία, το 71% όσων δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλώνουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει το 50% του φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών. Ερχόμαστε να αποκαλύψουμε κρυφή φορολογητέα ύλη και να τη χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια για κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε.

Γεωργιάδης: Πλησιάζουμε στην κατάργηση των τριετιών

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X ο υπουργός Εργασίας Άδωνιες Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ανεργία, έγραψε ότι: «Είμαστε, λοιπόν, μία ανάσα από τον στόχο μας. Να πέσει, δηλαδή, το ποσοστό της ανεργίας κάτω του 10% και να “ξεπαγώσουν” και επίσημα πια οι τριετίες για 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους».

Πρόσθεσε ακόμη, μεταξύ των άλλων, πως «όσον αφορά στην ανεργία των νέων, η Ελλάδα έπεσε σημαντικά στη σχετική κατάταξη, με 19,4% πίσω από την Ισπανία (27,8%), Ιταλία και Σουηδία (21,9%), Εσθονία (20,8%), Κροατία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Πορτογαλία» και δεσμεύτηκε προσωπικά να ασχοληθεί «πολύ ενεργά με αυτά τα προγράμματα, που σχεδιάζουμε από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να βοηθήσουμε να “ανοίξουν” και άλλες θέσεις απασχόλησης, που θα βοηθήσουν την περαιτέρω υπαναχώρηση των ποσοστών ανεργίας».