Ο πρώτος μήνας του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένας μήνας μέλιτος. Αντιθέτως από την πρώτη ημέρα του «γάμου», ως αποτέλεσμα των ανατρεπτικών εσωκομματικών διεργασιών του Σεπτεμβρίου, η σχέση είναι τουλάχιστον ταραχώδης.

Ένα εξ όσων του χρεώνουν του νέου προέδρου οι εσωτερικοί αντίπαλοί του είναι το γεγονός πως αποφεύγει τα κομματικά όργανα, έχοντας επιλέξει τη χάραξη μιας στρατηγικής αντιστρόφως ανάλογης των όσων ορίζει το καταστατικό.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά σε συνεδρίαση εντός της Κουμουνδούρου. Πολλές οι κουβέντες μέχρι σήμερα, αλλά άτυπες κυρίως και με συνεργάτες που τον περιτριγυρίζουν από την αρχή.

Βεβαίως η σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Στη διάρκειά της θα επικυρωθεί απλώς το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει θέση: δηλαδή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου, το συνέδριο στις 24-25 Φεβρουαρίου 2024, κλπ.

Όργανο ελεγχόμενο από τη νέα ηγεσία

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ναι μεν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει μια πρώτη γεύση των διαδικασιών, την ίδια ώρα όμως το οκταμελές όργανο απαρτίζεται από στελέχη που κατά βάση τον στηρίζουν. Ή τουλάχιστον δεν βρίσκονται απέναντί του.

Εκ των υπόλοιπων επτά που απομένουν, οι δύο είναι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, που με την πρόσφατη κοινή δήλωσή τους επιχείρησαν να λειάνουν τις γωνίες.

Παρούσες, επίσης, πρόκειται να είναι από τη μία η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, και από την άλλη η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίες ανήκουν -ως γνωστόν- στην προεδρική ομάδα.

Κοντά σε αυτές και η Ρένα Δούρου με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η μεν πρώην Περιφερειάρχης είναι τομεάρχης Εξωτερικών, άρα έχει ρόλο στην εποχή Κασσελάκη, η δε πρόεδρος του πρόσφατου Έκτακτου Συνεδρίου δεν έχει εκφραστεί κατά της νέας ηγεσίας.

Θέση στη συνεδρίαση έχει και ο, ούτως ή άλλως «προεδρικός» Σωκράτης Φάμελλος. Μόνο που ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Περιμένοντας την Αχτσιόγλου

Ουσιαστικά η μοναδική παρουσία στο όργανο που αντανακλά ένα κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι της Έφης Αχτσιόγλου. Η ηττημένη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών δεν έχει υιοθετήσει τις σκληροπυρηνικές απόψεις άλλων στελεχών, αλλά στην πρόσφατη δήλωση που συνυπέγραψε με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση, μιλούσε για κατήφορο και επίσπευση των ενεργειών που απαιτούνται για να διευκρινιστεί ποιον πολιτικό δρόμο θα πάρει ο καθένας εφεξής.

Γι’ αυτό και η δική της παρέμβαση της, εφόσον παραστεί χωρίς να έχει ενημερώσει κάποιον περί του αντιθέτου, θα έχει ιδιαίτερη αξία.