Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Αποκλεισμένη η Γάζα – Ανησυχεί ο Ερυθρός Σταυρός – Ζητά ανθρωπιστικό διάδρομο

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC- ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας διαθέτει ακόμη καύσιμα προκειμένου να λειτουργούν οι γεννήτριες, αλλά αυτά ενδέχεται να τελειώσουν μέσα σε μερικές ώρες.

“Από όσα έχουμε καταλάβει υπάρχουν ακόμη καύσιμα – αλλά πιθανόν μόνο για μερικές ώρες– ώστε να λειτουργούν οι γεννήτριες, περιλαμβανομένων των γεννητριών στα νοσοκομεία”, δήλωσε ο Φραμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς εναντίον του, το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και έχει εξαπολύσει την ισχυρότερη εκστρατεία βομβαρδισμού εναντίον του θύλακα εδώ και 75 χρόνια που διαρκεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη.

Ο Καρμπόνι υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να διανεμηθεί με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται ήδη μέσα στη Γάζα. Σημείωσε επίσης ότι οι προμήθειες που υπάρχουν στον θύλακα εξαντλούνται, εκτιμώντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα θα είναι “πολύ σύντομα ανεξέλεγκτη”.

Αν και η ΔΕΕΣ διαθέτει αποθέματα από κάποια είδη πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα για τις γεννήτριες και χλώριο για το δίκτυο διανομής νερού, οι συνεχείς βομβαρδισμοί δεν επιτρέπουν τη διανομή τους.

“Οι συνθήκες ασφαλείας δεν μας επιτρέπουν να μετακινούμαστε ελεύθερα”, εξήγησε ο Καρμπόνι. “Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν υπάρξει συμφωνία (για την εγγύηση της ασφάλειας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες), θα την εμπιστευθούμε”, δήλωσε, την ώρα που πέντε μέλη του δικτύου του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ήδη σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος – κάτι που έχει ζητήσει και ο ΟΗΕ– ώστε να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα είδη πρώτης ανάγκης, ιατρικά εφόδια και καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία»

Καθώς η ηλεκτροδότηση στη Γάζα έχει διακοπεί, «τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα νεογνά που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες», υπογράμμισε ο Καρμπόνι.

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», κατήγγειλε, τονίζοντας ότι ήδη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη. «Κανένας γονέας δεν θέλει να είναι αναγκασμένος να δίνει βρόμικο νερό σε ένα παιδί που διψά», σημείωσε.

Τελεσίγραφο από Ισραήλ – «Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό»

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

“Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Το στέλεχος της ΔΕΕΣ είχε καταγγείλει νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ότι “η ανθρώπινη δυστυχία που προκαλείται από αυτή την κλιμάκωση είναι αποτροπιαστική και ικετεύω και τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων”.

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Παράλληλα ο Καρμπόνι είχε σημειώσει στην ανακοίνωση αυτή ότι η ΔΕΕΣ βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στο Ισραήλ.

“Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση”, είχε εξηγήσει.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Καρμπόνι διευκρίνισε ότι οι επαφές με τη Χαμάς είναι “καθημερινές”, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, κυρίως για το αν η ΔΕΕΣ γνωρίζει ή όχι πού βρίσκονται οι όμηροι.

“Μιλάμε καθημερινά, μπορούμε αλλά δεν διαπραγματευόμαστε”, σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν είναι αυτό ο ρόλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλοι όσοι κρατούνται θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Καρμπόνι.

Δεκάδες Ισραηλινοί και αλλοδαποί – στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά– πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταμετρήσει 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Πάνω από 1.300 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση, πέντε ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που σφυροκοπά από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.