Πριν από τέσσερα χρόνια στη Βιέννη και υπό ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες (διαδρομή, μετρήσεις, «λαγοί» κλπ) ο Eliud Kipchoge γινόταν ο πρώτος δρομέας όλων των εποχών που κάλυπτε την απόσταση ενός μαραθωνίου (42.195 μέτρα) σε λιγότερες από δύο ώρες.

Η επίδοση δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως παγκόσμιο ρεκόρ, δεδομένου ότι ο Κενυάτης ευνοήθηκε από διάφορες παραμέτρους. Γι’ αυτό και το γεγονός πως ο συμπατριώτης του Kelvin Kiptum έριξε τον καλύτερο χρόνο όλων των εποχών κάτω από το 2:01 πέρασε αυτομάτως στην ιστορία.

Ο 23χρονος δρομέας έτρεξε στον Μαραθώνιο του Σικάγο σε 2:00.35 και βελτίωσε την κορυφαία επίδοση για περισσότερα από 30 δεύτερα. Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου παγκόσμιος ρέκορντμαν ήταν ο Kipchoge με το 2:01.09 που είχε καταφέρει τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Βερολίνο.

Με 2:01.25 στον μαραθώνιο του Λονδίνου (23 Απριλίου) ο νέος κάτοχος του ρεκόρ είχε προειδοποιήσει για το τι μπορεί να καταφέρει στην επόμενη μεγάλη κούρσα του. Ακόμη κι αν «ένα παγκόσμιο ρεκόρ δεν ήταν στο μυαλό μου αυτήν την ημέρα», όπως ομολόγησε αμέσως μετά την κατάρριψη.

«Ίσως μπορώ να τρέξω κάτω από τις δύο ώρες», συμπλήρωσε ο, πλημμυρισμένος από αδρεναλίνη, νεαρός Κενυάτης που στο Παρίσι θα τρέξει πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.