Συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στις εργασίες της 87ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της απόκτησης της επενδυτική βαθμίδα λέγοντας ότι «βοηθά στο κόστος δανεισμού μας».

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε πολύ καλύτερα από ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως η χώρα έχει διασφαλίσει τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να θυσιάσει την ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η χώρα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως ένα πιο φιλικό σχήμα ενεργειακής μετάβασης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ουκρανία εξυπηρετείται μέσω της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στη κλιματική κρίση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις της «είναι πλέον εδώ» και πως «θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικότεροι σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα αλλά και στη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα». «Έχουμε ξοδέψει τρισεκατομμύρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

«Επέκταση της τουριστικής σεζόν»

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία επέκτασης της τουριστικής σεζόν». Ερωτηθείς για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα το καλοκαίρι, τόνισε ότι «συνεχίζει ο κόσμος να εκτιμά την Ελλάδα και τη Μεσόγειο», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Για το μεταναστευτικό σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε σκληροί αναφορικά με την αντιμετώπιση διακινητών και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη». Τόνισε δε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργατικό δυναμικό και ειδικότερα στην πρωτογενή παραγωγή.