Στους 1.305 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στον νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας.

Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 2004, όταν σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Έλληνες περιγράφουν: «Ισχυρή δόνηση με μεγάλη διάρκεια»

Τρομακτικές στιγμές έζησαν είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές, λόγω του σεισμού που σημειώθηκε την νύχτα της Παρασκευής στο Μαρόκο και κόστισε την ζωή σε πάνω από 1,300 άτομα.

«Είμαστε όλοι καλά», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, ο οποίος βρισκόταν στο Μαρόκο την ώρα του σεισμού των 7 Ρίχτερ. «Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή και μεγάλη σε διάρκεια», περιγράφει ο ‘Ελληνας μεταφέροντας σκηνές από το χάος και τις καταστροφές στο Μαρακές.

Τι ανέφερε ο κ. Ζούρος

Για τις στιγμές που έζησαν οι είκοσι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο έκανε λόγο και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Οι είκοσι Έλληνες συμμετέχοντες βρέθηκαν στο Μαρακές για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO στο οποίο συμμετέχουν 1500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

«Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους» λέει ο κ. Ζούρος, ενώ πρόσθεσε ότι «την ώρα του σεισμού οι σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».