Με μια ιστορική συναυλία στο Ηρώδειο μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη , την πρώτη μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο Ζουλφού Λιβανελί ήρθε να θυμίσει τις βαθιές ρίζες που ενώνουν τους Έλληνες και τους Τούρκους δημοκράτες σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Ζουλφού Λιβανελί ταυτίστηκε στην Τουρκία με τους αγώνες για τη δημοκρατία από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1971. Φυλακίστηκε το 1971 και ένα χρόνο μετά εξορίστηκε.

Ποτέ δεν έπαψε να είναι η φωνή των ανθρώπων που δίνουν μάχη για ελεύθερη έκφραση, ίσα δικαιώματα, σεβασμό στην διαφορετικότητα για αυτό και σήμερα αγγίζει και κινητοποιεί τα πλήθη περισσότερο από οποιαδήποτε πολιτική ομιλία, με τη δύναμη της μουσικής του.

Το 2016 παραιτήθηκε από Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO επειδή η οργάνωση δεν καταδίκασε την καταστροφή των κουρδικών ιστορικών μνημείων.

Η φιλία και η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μαρία Φαραντούρη τον έκανε να γνωρίσει και να αγαπήσει την Ελλάδα .

Όπως είπε σε μια συνέντευξη του

« Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου και νιώθω οτι συνιστά απόλυτη αναγκαιότητα η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Το πιστεύω και το ελπίζω.»

Τα τραγούδια του έκαναν τον γύρο του κόσμου , από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας μέχρι πρόσφατα το Albert Hall του Λονδίνου όπου στη συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου αποθεώθηκε από το βρετανικό κοινό.

Τα συναισθήματα και οι μνήμες που εκφράζει η μουσική του κατόρθωσε να τα μετατρέψει σε λογοτεχνικά αριστουργήματα που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες , έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα στην Τουρκία και έχουν κατακτήσει ακόμα και την δύσκολη αμερικανική αγορά . Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη – « Ένας άνθρωπος , μια γάτα, ένας θάνατος», « Ευτυχία», «Το σπίτι στο Βόσπορο» , «Σερενάτα», «Η ιστορία του αδελφού μου», «Οτέλ Κονσταντίνιγιε», «Ανησυχία», «Ο ψαράς κι ο γιός του».

Το τελευταίο του βιβλίο που αναμένεται στα βιβλιοπωλεία το 2024 , αναφέρεται στη ζωή του λεγόμενου «Κόκκινου Σουλτάνου» Αμπντουλχαμίντ ΙΙ που εξορίστηκε από τους Νεότουρκους στη Θεσσαλονίκη .

Η ζωή του Λιβανελί , σαν μυθιστόρημα , με ιστορίες απο τις πόλεις που έζησε -τη Στοκχόλμη, το Παρίσι , τη Νέα Υόρκη , την Αθήνα – τους αγώνες που έδωσε, τις εμπνεύσεις του , τη φιλία του με διάσημους πολιτικούς και διανοούμενους απο όλο τον κόσμο- τον Ελία Καζάν, τον Αρθούρ Μίλερ , τον Τζέημς Μπαλντουιν, τον Πήτερ Ουστίνοφ – θα αποτυπωθεί σύντομα σε μια σειρά από ντοκυμαντερ στο Netflix .

Η Πωλίνα Λάμψα είναι διεθνολόγος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ