Ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, θα βρεθεί σήμερα ο Βασίλης Στίγκας, μετα την εσωκομματική «σφαγή» στους Σπαρτιάτες και τις καταγγελίες του ίδιου για μαφιόζικες πρακτικές παρασκηνίου, που οδήγησαν στην διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι όποιες αποκαλύψεις που επρόκειτο να γίνουν φαίνεται πως θα πάρουν αναβολή, καθώς χθες με μια ξαφνική κίνηση του Προέδρου των «Σπαρτιατών», δημοσιεύθηκε δήλωση με την οποία ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεσή του να δεχτεί πίσω τους διαγραφέντες βουλευτές, του Γιάννη Δημητροκάλλη, Γιάννη Κόντη και Χάρη Κατσιβαρδά.

Στην ίδια δήλωση, ο κ. Στίγκας προχώρησε και σε μια αναδίπλωση των όσων είχε πει για μεθόδους Greek Mafia, Cosa Nostra και Δον Κορλεόνε, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο ρόλος της κρατικής χρηματοδότησης

Φαίνεται πως, έστω και στα χαρτιά, οι «Σπαρτιάτες» έλυσαν τις όποιες διαφορές τους ίσως υπό τον φόβο της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος, αναστολή που είχε υποστηρίξει και η Χαριλάου Τρικούπη μετά από τις σοβαρές καταγγελίες του κ. Στίγκα κατά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές.

Μάλιστα, πριν την επιστροφή των τριών στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι Σπαρτιάτες μετρούσαν μόλις 7 βουλευτές, ενώ αν αποχωρούσαν άλλοι τρεις, τότε θα σταματούσε να υφίσταται ως Κ.Ο., καθώς ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός είναι πέντε βουλευτές αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν συμμετείχε στις εκλογές με συνδυασμούς στα 2/3 τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών.

Αν αυτό το σενάριο γινόταν πραγματικότητα, τότε ο κ. Στίγκας θα έχανε τα προνόμια που διαθέτει ως πρόεδρός της, ενώ οι «11» αποστάτες θα είχαν το δικαίωμα να συστήσουν δική τους Κ.Ο.,  καθώς ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότησή της είναι δέκα βουλευτές, έχοντας τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με δικά τους γραφεία κ.α. Όμως, δεν θα είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στην κρατική επιχορήγηση των «Σπαρτιατών».

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Πάντως, οι βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από του κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να αποκλείει κάποια παρέμβαση. Μάλιστα, η ίδια η παραδοχή του κ. Στίγκα για καθοδήγηση του κόμματος από «ξένα κέντρα», φέρνει στην επιφάνεια τα ερωτηματικά αναφορικά με τον πραγματικό ηγέτη του κόμματος, το λεγόμενο «καύσιμο» Κασιδιάρη.

Έγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν ότι εξελίσσεται πλήρης διερεύνηση – νομική και κοινοβουλευτική – σχετικά με την προοπτική ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας στο φόντο όσων έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Βασίλη Στίγκα από την Ολομέλεια της Βουλής, είχε ανοίξει το παράθυρο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «κοινοβουλευτικές επιπτώσεις».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τη χθεσινή αποστροφή του ότι «εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές» έδειξε ότι η Ηρώδου Αττικού επιδιώκει να εκπέμψει μήνυμα εγρήγορσης.