Στον Έβρο θα μεταβεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει η πλήρης αποτίμηση και καταγραφή του μεγέθους των εκτάσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης.

Βασικός στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η άμεση υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο στον Έβρο είναι υπό πλήρη ύφεση χάρη «στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας». Όπως επισήμανε ο κ. Μαρινάκης δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο.

Η κρατική αρωγή

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου επεκτάθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023.

Για τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023 το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες, ή σε 5.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.

Δικαιούχοι είναι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Εύβοιας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.