Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζει η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ωστόσο ο υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι σε ένα έτος από σήμερα θα έχει εφαρμοστεί παντού.

Η επέκταση της κάρτας έχει καθυστερήσει –σε ένα βαθμό– και εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων οι οποίες καθυστέρησαν την προετοιμασία και την εφαρμογή των σχετικών μέτρων.

Καθυστερήσεις και κίνητρα…

Πάντως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο των επιχειρήσεων «ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους» αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησής.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωτική. Ωστόσο η εφαρμογή της απαιτεί χρόνο και προσαρμογή των επιχειρηματικών κλάδων στην νέα πραγματικότητα.

Στο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας θεσπίζονται κίνητρα –κυρίως γραφειοκρατικού τύπου– για τις επιχειρήσεις που προχωρούν εθελοντικά στην εφαρμογή της κάρτας, πριν ακόμη έλθει η σειρά τους. Υπενθυμίζεται πως έως τώρα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρείες σεκιούριτι και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την εφαρμογή της κάρτας στους εξής κλάδους:

  • Μεταφορικές τέως ΔΕΚΟ
  • Ενεργειακές τέως ΔΕΚΟ
  • Βιομηχανίες
  • Εστίαση
  • Τουρισμός

Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Εργασίας: «Τώρα εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες. Έως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και σε υπόλοιπες εταιρείες. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί παντού».

Στις επόμενες εβδομάδες

Εντός των επομένων εβδομάδων η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ. Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ αναμένεται να ενταχθούν στην ψηφιακή κάρτα σε δεύτερο χρόνο, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν όταν –σε επόμενη φάση– ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και -παράλληλα- πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια επανάσταση, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον τίμιο επιχειρηματία και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανέναν, ούτε το κράτος, ούτε τον ΕΦΚΑ, ούτε ο εργοδότης τον εργαζόμενο ούτε ο εργαζόμενος τον εργοδότη. Θα είναι όλα διάφανα. Η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Που εφαρμόζεται

Η νέα κάρτα εργασίας εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ, ενώ τον προηγούμενο Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security. Στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας απασχολούνται περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν οι 18.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Πηγή: OT