Παρά τη θετική αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον τουρκικό αλλά και τον διεθνή τύπο, ο  εκπρόσωπος του κυβερνόντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, επιμένει στην επιθετική ρητορική με δηλώσεις του σε εφημερίδα της γείτονος.

Όπως μεταδίδει από την Κωνστατινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο εκπρόσωπος του κυβερνόντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να πας σε συζητήσεις, όταν δεν έχει γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών γιατί είναι ένα θέμα που κλειδώνει τα άλλα θέματα που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, ο Τσελίκ είπε: «Οι κυβερνήσεις συνευρίσκονται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Το θέμα της στρατιωτικοποιήσης των νησιών δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση που κλειδώνει και άλλα θέματα. Μπορεί να υπάρχει καποια διαφορά για μια περιοχή, να γίνει αυτό ή το άλλο».

Επίσης ο Τσελίκ κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρεται στην βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη και λέει ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρει, αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας, κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία.

«Συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και το σεβασμό των δικαίων τους. Υπάρχει η βούληση να κρατηθούν τα θέματα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν όμως εντάξετε στο θέμα τα όπλα ή φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτά στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο» είπε και προσέθεσε:

«Ο πρόεδρός μας λέει ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι. Ο Μητσοτάκης λέει μην δώσετε όπλα στην Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική σηκώθηκε όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι.

Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-ΕΕ. Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Τότε φτάνουμε σε περίπλοκο σημείο που θέτεις τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να παράγουν λύσεις.Έχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο. Όποιος κάθεται στο τραπέζι πρέπει να κάτσει με στόχο την ειρήνη. Εμείς όλο μιλάμε για kazan kazan (σ.σ. win-win)».