Γιατί οι παραγωγοί ταινιών άφησαν την καλλιεργημένη Νέα Υόρκη και τους ηθοποιούς του Μπρόντγουεϊ για να πάνε στην άλλη άκρη της χώρας και να εγκατασταθούν στη νότια Καλιφόρνια; Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ» που κυκλοφορεί στις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής», υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό – από την ανάγκη για εξωτερικά γυρίσματα, μέχρι τις χαμηλές τιμές της γης και την απουσία εργατικών συνδικάτων.

Από την έλευση της κινηματογραφικής βιομηχανίας και έπειτα, το Λος Άντζελες θα αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς, όμως στο μεσοδιάστημα τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για τους κινηματογραφιστές. Είτε εξαιτίας της διαμάχης των ανθρώπων των στούντιο με το Τραστ που προσπαθούσε να κρατήσει το μονοπώλιο του σινεμά, είτε απλώς επειδή οι ντόπιοι δεν ήθελαν ως γείτονες ηθοποιούς – και το διατράνωναν μέσα από μάλλον προσβλητικές πινακίδες.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

Μην έρχεστε εδώ

Μπορεί σήμερα το Χόλιγουντ να είναι η έδρα του αμερικανικού σινεμά, αλλά αρχικά οι κινηματογραφιστές δεν ήταν ευπρόσδεκτοι. Οι ιδιοκτήτες των ξενώνων, γνωρίζοντας τις φήμες για τις ακολασίες στον χώρο του θεάματος, κρεμούσαν στις βιτρίνες τους πινακίδες που έγραφαν: «Όχι σκυλιά! Όχι ηθοποιοί!»

Η Άγκνες ΝτεΜιλ, ανιψιά του σκηνοθέτη Σέσιλ Μπ. ΝτεΜιλ, θυμόταν ότι πριν την άφιξη των ανθρώπων του κινηματογράφου οι κάτοικοι του Χόλιγουντ ήταν «πολίτες από τα μεσοδυτικά, που είχαν έρθει στα παράλια για να περάσουν τις τελευταίες μέρες τους στη λιακάδα». Οι ντόπιοι, οι αγρότες, οι πρώτοι μεγιστάνες του πετρελαίου και οι κτηματομεσίτες, θεωρούσαν την «κινηματογραφική αποικία» σαν μια περαστική μόδα. Τώρα η ελίτ του Χόλιγουντ έχει στην ιδιοκτησία της μερικά από τα πιο ακριβά σπίτια στο Λος Άντζελες, αλλά τότε, όπως γράφει η Άγκνες ΝτεΜιλ, «η απέχθεια του κτηματομεσίτη για τις ταινίες ήταν απόλυτη. Ήταν το μοναδικό ανόθευτο χαρακτηριστικό του».

Σε γενικές γραμμές, το παλιό Χόλιγουντ τήρησε ενεργά εχθρική στάση απέναντι στους ανθρώπους του κινηματογράφου. Ο Σέσιλ Μπ. ΝτεΜιλ έγινε δύο φορές στόχος δολοφονικής απόπειρας από εξαγριωμένους ντόπιους στα γυρίσματα του The Squaw Man και άρχισε να κοιμάται στο εργαστήριο επεξεργασίας του φιλμ για να προστατέψει τη δουλειά του, αφού το πρώτο αρνητικό της ταινίας καταστράφηκε από δολιοφθορά

Παρά την ψυχρή υποδοχή από τους κατοίκους του Λος Άντζελες, οι πρώτοι κινηματογραφικοί επιχειρηματίες του Χόλιγουντ δεν πτοήθηκαν. Το 1914, όταν ο Καρλ Λέμλι ανακάλυψε ότι κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να του πουλήσει γη στο Χόλιγουντ, αγόρασε ένα ράντσο 900 στρεμμάτων στην άλλη μεριά των βουνών της Σάντα Μόνικα, στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, και άρχισε να χτίζει εκεί ένα τεράστιο στούντιο παραγωγής, τη Universal. Μετά από έναν χρόνο, 200 υπάλληλοι της Universal επιβιβάστηκαν σε ένα ειδικά μισθωμένο τρένο για να πάνε από τη Νέα Υόρκη στην καινούργια τους δουλειά στη νότια Καλιφόρνια. Μόλις έφτασαν στο Λος Άντζελες, αφού πέρασαν από τις καυτές πεδιάδες των μεσοδυτικών πολιτειών, ένας απ’ αυτούς περιέγραψε την εμπειρία ως εξής: «Σαν να βγαίνεις από την Κόλαση και να μπαίνεις στον Παράδεισο».

Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ

Στις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής»