Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας, η Ελλάδα βγαίνει σήμερα και πάλι στις αγορές. Το βιβλίο των προσφορών για την έκδοση του νέου 15ετούς τίτλου άνοιξε, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,19%), δηλαδή κοντά στο 4,5%.

Στόχος είναι η άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ δόθηκε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα ως Joint Lead Managers για μια νέα 15ετή έκδοση με ωρίμανση στις 18 Ιουλίου 2038. Ταυτόχρονα θα τρέξουν διαδικασία προσφοράς για την επαναγορά δύο τίτλων του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 και αυτόν με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025.  Οι κάτοχοι των δύο αυτών ομολόγων θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με τους νέους 15ετείς τίτλους που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο.

Η Ελλάδα επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για το χώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, και ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αν και η γενικότερη συγκυρία σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της ευρωζώνης δεν κρίνεται ευνοϊκή.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει επίσης προγραμματίσει δημοπρασίες με επανεκδόσεις για τις 19 Ιουλίου, τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.