Με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση διεξάγεται σε ήπιο κλίμα, χωρίς εντάσεις, όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει στις συζητήσεις αυτές. Όσοι περίμεναν κόντρες και εντάσεις με το καλημέρα θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Στη Βουλή εμφανίστηκε μεταξύ άλλων και το πρόσωπο ενός ακραίου συντηρητισμού που, για λόγους τακτικής, θα δείξει αργότερα το πραγματικές του προθέσεις και διαθέσεις.

Τι θα πει ο Πρωθυπουργός

Στην καταληκτική ομιλία του Πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις. Θεωρείται μάλλον απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να έχει στο μανίκι του κάποιο κρυφό χαρτί το οποίο θα τραβήξει Σάββατο βράδυ. Άλλωστε φρόντισε στην πρώτη τοποθέτησή του να αναδείξει τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης τις οποίες, στη συνέχεια ανέλαβαν να εξειδικεύσουν οι υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός, την Πέμπτη, άφησε να διαφανούν εκτός από τις κυβερνητικές προτεραιότητες και το πώς θα κινηθεί στην ιδεολογική σκακιέρα. Ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» θα αποτελέσει το όχημα μετακίνησης ή για την ακρίβεια εδραίωσης της κυριαρχίας της ΝΔ στο χώρο του κέντρου.

Στη σημερινή καταληκτική του ομιλία ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει και πάλι πως το ΕΣΥ αποτελεί το προσωπικό του στοίχημα και πως σκοπεύει να ασχοληθεί προσωπικά με τις παρεμβάσεις για την αναβάθμισή του. Θα υπογραμμίσει, επίσης το στόχο της αύξησης των εισοδημάτων, στη μείωση των φορολογικών βαρών, τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και του κράτους, στην αναβάθμιση της Παιδείας. Οι επιδόσεις στα μέτωπα αυτά θα αποτελέσουν το μέτρο αξιολόγησης της κυβερνητικής προσπάθειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου ενωτικός και να μιλήσει ως πρωθυπουργός όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τονίζοντας ότι «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει». Θα αναφέρει, επίσης, ότι το προοδευτικό κρίνεται στην πράξη και δεν καθορίζεται από ξεπερασμένα δίπολα. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στα εθνικά θέματα καθώς επίκειται η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η μάχη της αντιπολίτευσης

Αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να κινηθούν μακριά από το στίγμα της πρωτολογίας τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα θελήσει και πάλι να δώσει το στίγμα της «πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης», ο Σωκράτης Φάμελος να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο παιχνίδι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον στράφηκε περισσότερο στις ομιλίες των επίδοξων διαδόχων του κ. Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη η «αρχηγική εμφάνιση» της Έφης Αχτσιόγλου η οποία θεωρείται φαβορί στην κούρσα ηγεσία. «Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσαν οι πολίτες, αλλά δεν θα αρκεστούμε σε αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί στη λογική μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η πρώτη ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ για την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Το ΠαΣοΚ προσπαθεί να αξιοποιήσει το κενό ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πλέον έχει απέναντί της το ΠαΣοΚ, τον εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης» και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα άλλαξαν. Το ΠαΣοΚ επέστρεψε» της απάντησε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η μάχη των μικρών

Ενδιαφέρον καθώς δείχνει ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ο πόλεμος εμφανίζει και το μέτωπο της «ελληναρομαχίας». Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση διαγκωνίζονται για το ποιος εκπροσωπεί αυθεντικά τον καλούμενο «πατριωτικό» χώρο και ήδη έχουν ανταλλάξει τα πρώτα πυρά. Στο παιχνίδι προσπαθεί να μπει και η Νίκη, αλλά στη μάχη του Βελόπουλου με τον Στίγκα δύσκολα θα χωρέσει άλλος. Η συνταγή που ακολουθούν πάντως είναι η ίδια. Καταγγελτικές κορώνες στα εθνικά θέματα αλλά και συντηρητική ατζέντα συγγενική με αυτή των ακροδεξιών σχηματισμών της Ευρώπης σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και τα ατομικά δικαιώματα.