Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί προέβη σε νέες ανακοινώσεις, προειδοποιώντας τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν σε μία κίνηση συμβολισμού για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταστείλει τις διαδηλώσεις, θα βρεθεί σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού, για να παρακολουθήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης το οποίο τίθεται όλο και πιο έντονα από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας.

Η κηδεία του 17χρονου

Ο 17χρονος Ναέλ που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού κηδεύτηκε το Σάββατο, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για περαιτέρω διαδηλώσεις εν μέσω της χειρότερης αναταραχής εδώ και 18 χρόνια, όπως περιγράφει η Guardian τα βίαια επεισόδια.

Φίλοι και οικογένεια παρευρέθηκαν στην ιδιωτική κηδεία στη Ναντέρ του Παρισίου, όπου ο Ναχέλ Μερζούκ σκοτώθηκε την Τρίτη.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το τοπικό τζαμί και ακολούθησε το φέρετρο στο νεκροταφείο, με πολλούς να φωνάζουν «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Οι δικηγόροι συγγενών είχαν ζητήσει από τους δημοσιογράφους να μείνουν μακριά από την τελετή, λέγοντας ότι ήταν «μια μέρα για την οικογένεια του Ναέλ».

Η αναβολή της επίσκεψης στη Γερμανία

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του, ακύρωσε την προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία. Η απόφαση ελήφθη αφού ο Μακρόν αντιμετώπισε κριτική για την παρουσία του σε συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι την Τετάρτη, ενώ η χώρα φλεγόταν.

Ο απολογισμός των ζημιών – Το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι

Το Σάββατο, η κυβέρνηση διεξήγαγε άλλη μια συνεδρίαση για την κρίση αυτή, μετά από τέσσερις ημέρες αυξανόμενης βίας και λεηλασιών που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων αλλά και λεωφορείων, τραμ, αθλητικών και ψυχαγωγικών κέντρων και σχολείων.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μετά την πυρπόληση περισσότερων από 230 κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων δημαρχείων, και 1.350 οχημάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το οποίο ανέφερε ότι η μέση ηλικία των κρατουμένων ήταν 17 ετών – κάποιοι ήταν μόλις 13. Μάλιστα, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στοιχεία από τις οποίες επικαλείται η Le Figaro, το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι.

Ο Υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.

Τα μέτρα

Οι αρχές ανέπτυξαν 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, 24 ελικόπτερα και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες μαυροφορεμένων ταραχοποιών που κουβαλούσαν αυτόματα τουφέκια και κυνηγετικά όπλα.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι μια ειδική μονάδα της αστυνομίας ταραχών θα σταλεί στη Λυών, όπου ο δήμαρχος, Grégory Doucet, περιέγραψε τη βία, τον βανδαλισμό και τη λεηλασία ως «πρωτοφανή» και οι αρχές στη Μασσαλία ακύρωσαν το φεστιβάλ Pride της πόλης. Ο δήμαρχος της Νανσύ ζητά την ακύρωση της συναυλίας του ράπερ Soprano, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στο Zénith du Grand Nancy. 15.000 άνθρωποι αναμένονται σήμερα το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών. Η ακύρωση, την προηγούμενη μέρα, της συναυλίας στο Stade de France από τη Mylène Farmer, είχε απογοητεύσει τους 80.000 θαυμαστές που ήρθαν να παρευρεθούν από όλη τη Γαλλία.

Επιπλέον, οι τοπικές αρχές κάλεσαν το Σάββατο τους εμπόρους του Στρασβούργου να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους μετά τη λεηλασία που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα σε πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Ο διχασμός

Η δολοφονία του Ναέλ έχει πυροδοτήσει το διχασμό στη Γαλλία. Η αστυνομία της χώρας δέχεται αυξανόμενη κριτική για τη βαριά και περιστασιακά θανατηφόρα χρήση διαφόρων όπλων, αλλά και κατηγορίες για ενδημικό ρατσισμό.

Ο θάνατος του Ναέλ ήταν ο τρίτος θανατηφόρος πυροβολισμός από την αστυνομία στη Γαλλία το 2023 και ο 21ος από το 2020. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαύρης ή βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Την Παρασκευή, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) επέκρινε τη γαλλική αστυνόμευση, λέγοντας ότι ο πυροβολισμός ήταν «μια στιγμή για τη χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην επιβολή του νόμου».

Ωστόσο, η μητέρα του Ναέλ, είπε ότι ήταν θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. «Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να πάρει το όπλο του και να πυροβολήσει τα παιδιά μας, να αφαιρέσει τις ζωές των παιδιών μας», είπε στη γαλλική τηλεόραση.

Ενώ οι πολιτικοί προσπαθούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση της βίας, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλλίας έκανε έκκληση για ηρεμία. «Η εποχή της βίας πρέπει να τελειώσει και να αντικατασταθεί από μια εποχή πένθους, διαλόγου και ανοικοδόμησης», ανέφερε η εθνική ομάδα σε δήλωση του αρχηγού της ομάδας, Κιλιάν Εμπαπέ.

Ωστόσο, δύο από τα μεγαλύτερα αστυνομικά συνδικάτα της χώρας, η Alliance και η Unsa, εξέδωσαν μια εμπρηστική δήλωση περιγράφοντας τους διαδηλωτές ως «άγριες ορδές» και «παράσιτα» και προειδοποιώντας την κυβέρνηση: «Σήμερα η αστυνομία βρίσκεται σε μάχη γιατί είμαστε σε πόλεμο. Αύριο θα είμαστε σε αντίσταση».