Η ακόρεστη δίψα της ανθρωπότητας για νερό έχει συνέπειες πλανητικών διαστάσεων, αποκαλύπτει νέα μελέτη: η συνεχής άντληση υπόγειων υδάτων μετατόπισε αρκετή μάζα ώστε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών και να αλλάξει την κλίση του πλανήτη.

Mόνο το διάστημα 1993-2020, ο άνθρωπος αφαίρεσε από τους υδροφόρους ορίζοντες περίπου 2,15 τρισεκατομμύρια τόνους νερού – μια τεράστια ποσότητα που αρχικά διοχετεύθηκε σε καλλιέργειες και δίκτυα υδροδότησης, πριν καταλήξει τελικά στη θάλασσα.

Το νερό αυτό ήταν αρκετό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 6 χιλιοστά, εκτιμά η ανάλυση που δημοσιεύεται στο «Geophysical Research Letters». Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη ανάμεσα στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, θέλησε να εξετάσει αν η μετατόπιση όλης αυτής της μάζας επηρέασε την περιστροφή της Γης. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η κατανομή της μάζας του πλανήτη επηρεάζει τον άξονα του πλανήτη, όπως μια σβούρα περιστρέφεται με διαφορετικό τρόπο αν κανείς τής προσθέσει ένα μικρό βάρος. Οι γεωγραφικοί πόλοι μετατοπίζονται αρκετά μέτρα κάθε χρόνο λόγω παραγόντων που προκαλούν ανακατανομή της μάζας, όπως η κίνηση του μανδύα και του πυρήνα της Γης και οι ισχυροί σεισμοί. Ακόμα και η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει μετατοπίσει τον άξονα περιστροφής κατά αρκετά μέτρα.

Η νέα ανάλυση δείχνει ότι η άντληση υπόγειων υδάτων έχει μια μικρότερη αλλά όχι αμελητέα επίδραση: μόνο το διάστημα 1993-2020 ο βόρειος γεωγραφικός πόλος μετακινήθηκε κατά επιπλέον 80 εκατοστά προς τα ανατολικά. Για να φτάσουν σε αυτό το νούμερο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα της περιστροφής του πλανήτη, τα οποία έδειξαν ότι η παρατηρούμενη μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων δεν μπορεί να εξηγηθεί αν δεν ληφθεί υπόψη το νερό που αντλείται από γεωτρήσεις. «Είμαι ευτυχής που βρήκαμε την ανεξήγητη αιτία της μετατόπισης του άξονα περιστροφής» σχολίασεο Κι-Γουίον Σέο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, επικεφαλής της μελέτης. «Από την άλλη πλευρά, ως κάτοικος της Γης και πατέρας είμαι ανήσυχος και έκπληκτος από τη διαπίστωση ότι η άντληση υπόγειων υδάτων είναι μια ακόμα αιτία ανόδου της στάθμης των θαλασσών» είπε.