Ένα σημείο με συντρίμμια ανακαλύφθηκε εντός της περιοχής κοντά στον Τιτανικό, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή, σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ώρες για να ενημερώσει σχετικά με το αγνοούμενο σκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο των 40 ωρών για την επάρκεια οξυγόνου εντός τους σκάφους έχει εξαντληθεί.

Το βαθυσκάφος Titan της εταιρείας OceanGate βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής 18/6 περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince. Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα.

Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής» με τους ειδικούς να λένε ότι το πλήρωμα έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης» ανέφερε η Daily Mail αποκαλύπτοντας ότι η OceanGate στην οποία ανήκει χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του αφότου έχασε επαφή μαζί του.

Τα τρία σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια αναφορικά με το τι μπορεί να έχει συμβεί στο Titan.

  • Καταστροφική βλάβη

Ο καθηγητής θαλάσσιας ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το εργαστήριο του οποίου ασχολείται με μη επανδρωμένα υποβρύχια, Stefan Williams τονίζει στο Insider ότι πιθανότατα το Titan έχει υποστεί κάποιου είδους καταστροφική βλάβη. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διαρροή ή σε διακοπή ρεύματος.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μικρή πυρκαγιά από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα να έχει θέσει σε κίνδυνο τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση και τον έλεγχο του σκάφους.

«Το χειρότερο σενάριο είναι να παραβιαστεί το περίβλημα πίεσης, οδηγώντας σε καταστροφική κατάρρευση. Θα συνέβαινε αρκετά γρήγορα και θα υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης» δήλωσε ο Williams. Ένας πιλότος υποβρυχίου, που προσελήφθη για να αξιολογήσει το υποβρύχιο του Τιτανικού, προειδοποίησε το 2018 ότι το σύστημα παρακολούθησης του κύτους του θα εντόπιζε βλάβη μόνο «χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από μια κατάρρευση».

  • Έχει μπλεχτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού

Το υποβρύχιο, που κινείται με ηλεκτρικούς προωθητήρες, μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα σε βάθος 13.123 ποδιών, σύμφωνα με τον ιστότοπο της OceanGate. Ένα σενάριο είναι ότι μπορεί να είναι ακόμα άθικτο και οι επιβάτες του ζωντανοί, αλλά το σκάφος μπορεί να έχει κολλήσει κοντά στον πυθμένα του ωκεανού. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει μπλεχτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού, τα οποία βρίσκονται σε βάθος περίπου 12.500 ποδιών κάτω από το νερό.

Ο Frank Owen, συνταξιούχος αξιωματούχος του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και διευθυντής προγράμματος για τη διαφυγή και διάσωση υποβρυχίων, δήλωσε στον Guardian ότι τα συντρίμμια στον πυθμένα του ωκεανού υπάρχουν για περισσότερο από έναν αιώνα. «Υπάρχουν κομμάτια του παντού. Είναι επικίνδυνο», είπε. «Αυτή η προοπτική είναι απίθανη, αλλά όχι αδύνατη» δήλωσε ο Williams στο Insider.

  • Μπορεί να περιφέρεται στην επιφάνεια

Υπάρχει πιθανότητα το υποβρύχιο να έχει ήδη βγει στην επιφάνεια και να περιμένει να βρεθεί. «Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο, αν και φαίνεται όλο και πιο απίθανο όσο περνούν οι ώρες» δήλωσε ο Williams. Ο απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Chris Parry δήλωσε την Τρίτη στο Sky News ότι αν το σκάφος είχε βγει στην επιφάνεια «θα είχε βρεθεί ήδη».