Αγωνιώδεις είναι οι αναζητήσεις και σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό του τουριστικού βαθυσκάφους Τitan με τους πέντε επιβαίνοντες, που καταδύθηκε στο ναυάγιο του Tιτανικού με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει. Οι Αρχές εξετάζουν προσεκτικά τους υποθαλάσσιους ήχους που εντόπισαν την Τετάρτη στα βάθη του Ατλαντικούενώ επισημαίνεται ότι το οξυγόνο μέσα στο μικρό βαθυσκάφος που δεν είχε επαρκή εφόδια διαρκεί για λίγες ακόμη ώρες, δηλ. μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης σήμερα.

Ολες οι ελπίδες πλέον επικεντρώνονται στο υπερσύγχρονο πλοίο «Atalante», που έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών και φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ. Την ώρα που όπως έγινε γνωστό απομένουν λιγότερο από οκτώ ώρες οξυγόνου, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει περισσότερους ήχους. Καναδάς, ΗΠΑ και Γαλλία συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ από αέρος και θαλάσσης με τα πλέον υπερσύγχρονα μέσα. Oι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα με τις ελπίδες για το πενταμελές πλήρωμα να λιγοστεύουν.

Όσον αφορά στο πεδίο των ερευνών, θα καλύψει το μέγεθος της πολιτείας Κονέκτικατ εις διπλούν σε μια έκταση 22.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα εκτείνεται σε βάθος περίπου άνω των 4 χλμ, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 3.800 μ.

Αγωνιώδεις αναζητήσεις για το βαθυσκάφος: Εντείνονται οι έρευνες – Τελειώνει το οξυγόνο για το πλήρωμα
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιχείρηση είναι δύσκολη και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί ελάχιστες. Απόλυτο σκοτάδι, όπου ακόμη και με ειδικά φώτα μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μόνο στα έξι μέτρα. Όσο για τους αγνοούμενους, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν είναι ανάλογες με το αν βρίσκονταν στο διάστημα.

Tην ίδια ώρα τα βλέμματα όλου του κόσμου έχουν επικεντρωθεί στη γιγαντιαία αυτή έρευνα που γίνεται στο σημείο που βυθίστηκε ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και διασημότερο ναυάγιο του κόσμου που εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η Βασιλική Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Greenwood της Νέας Σκωτίας, έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα μέσα από το αεροσκάφος CP-140 Aurora το οποίο παρέχει δυνατότητες επιφανειακής έρευνας και υποεπιφανειακής ακουστικής ανίχνευσης.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν οι ήχοι (γδούπου) που ακούστηκαν με συγκεκριμένο μοτίβο ήταν λευκοί ήχοι (ήχοι της θάλασσας) ή για ήχους που προκαλεί το πλήρωμα του υποβρυχίου ενώ οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι ενδέχεται να προέρχονται από χτύπημα αντικειμένου πάνω σε τιτάνιο, από το οποίο είναι κατασκευασμένο το βαθυσκάφος για το οποίο έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται προβλήματα στην κατασκευή.

Η εμπειρία της κατάδυσης στον Τιτανικό είναι μοναδική αλλά το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει τη ζωή. Καθώς ένας διεθνής στόλος από σκάφη επιτήρησης και αεροσκάφη προχωρά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει καθιστά λιγότερο πιθανό να βρεθούν ζωντανοί οι επιβάτες του Τιτάνα, που πλήρωσαν έκαστος 250.000 δολάρια για το ταξίδι στην Άβυσσο και την εξερεύνηση στο διάσημο κουφάρι του Τιτανικού που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μ.

Το βαθυσκάφος Titan της εταιρείας OceanGate βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince. Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής» με τους ειδικούς να λένε ότι το πλήρωμα έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης» ανέφερε η Daily Mail αποκαλύπτοντας ότι η OceanGate στην οποία ανήκει χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του αφότου έχασε επαφή μαζί του.