«Σήματα» για τη δομή αλλά και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, έχει αρχίσει να αποστέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποδέκτες την κοινωνία αλλά και το εσωτερικό του κόμματος του. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού στις προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά και κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) για τη νέα κυβέρνηση έχουν πυροδοτήσει πλήθος συζητήσεων και ανατροφοδότησαν τη φημολογία και τα σενάρια για τις τελικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Το μήνυμα προς τους πολίτες

Το πρώτο μήνυμα που στέλνει αυτές τις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είναι προς την κοινωνία. Προς τους πολίτες που όπως όλα δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα δώσουν άλλη μια αυτοδύναμη θητεία στη ΝΔ. Το πρώτο σήμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν η κυβέρνηση θα έχει καθαρή γραμμή πλεύσης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. ««Κατ’ αρχάς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ορκιστεί κυβέρνηση και οι καινούργιοι υπουργοί θα πάρουν τους μπλε φακέλους τους, όπως έγινε και το 2019, με τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και συμπλήρωσε: Οι φάκελοι, «είναι έτοιμοι, γιατί το κυβερνητικό έργο δεν σταματάει, συνεχίζεται, για να γνωρίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους για το επόμενο χρονικό διάστημα και ποιοι είναι οι στόχοι για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί. Διότι δεν σταματάει το κυβερνητικό έργο, θα υπάρχει μια συνέχεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησής του θα είναι η νέα φάση του επιτελικού κράτους, αλλά και οι οικονομικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας, «για να σταματήσει και η παραφιλολογία ότι δεν θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας».

Όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» ετοιμάζονται (ήδη είναι έτοιμα) ένα προεδρικό διάταγμα, που θα καθορίζει τη σύσταση νέου υπουργείου («Οικογένειας» το ονόμασε προσωρινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ακόμα δεν του δόθηκε η επίσημη ονομασία) και θα καθορίζει επίσης αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων. Το ονομάζουν «επιτελικό κράτος 2». Όλα αυτά τα έχει αναθέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Όπως επίσης κατέγραψε ο ΒΗΜΑτοδότης, δεν πρόκειται να υπάρξει διαχωρισμός υπουργείων (δηλαδή δεν πρόκειται υπουργεία να σπάσουν στα δύο) και το μόνο που θα γίνει είναι ότι ο Αθλητισμός που φεύγει από την αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και πάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας (όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες).

Το «γερό ταρακούνημα» και οι κορυφαίοι

Τα δεύτερο μήνυμα που στέλνει ο κ. Μητσοτάκης αφορά το εσωτερικό της ΝΔ. Ο σχηματισμός μια κυβέρνησης είναι, βεβαίως, αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού αλλά συνήθως καθορίζεται από ασκήσεις εσωτερικής ισορροπίας και γεωγραφικής εκπροσώπησης. Όλα αυτά δεν αποτελούν κριτήριο για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Η δική μου αποστολή είναι να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, να φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα λόγο για «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης», και επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να μείνουν στον πάγκο. «Ναι, το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος υπουργός και να πάει σε ένα άλλο υπουργείο, νομίζω ότι τελικά μας βγάζει από αυτή τη »βολή» μας και νομίζω ότι γενικά όλους μάς κάνει με κάποιο τρόπο καλύτερους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Το rotation και οι «κορυφαίοι»

O κ. Μητσοτάκης φέρεται ενοχλημένος για τη φημολογία και την ονοματολογία για τη νέα κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για το εάν πάνε χαμένα τα κοστούμια που ράβουν ορισμένοι, απάντησε: «Έχουμε τόσες βαφτίσεις, γάμους το καλοκαίρι, σίγουρα ένα καλό κοστούμι δεν μπορεί να πάει χαμένο». Ποιους όμως αφορά το rotation;

Στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται, ειδικά μετά την ξεκάθαρη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να ανακατέψει την τράπουλα, τα βλέμματα στρέφονται προς συγκεκριμένα πρόσωπα. Θα είναι ξανά ο κ. Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών; Θα γίνει υπερ-υπουργός ο Κυριάκος Πιερρακάκης να αναλαμβάνοντας εκτός από τη ψηφιακή διακυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών; Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, είναι ότι και οι δύο αυτοί υπουργοί θα μετακινηθούν. Στο εσωτερικό της ΝΔ, έχει αναπτυχθεί μια έντονη συζήτηση για τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Δένδια και τις υποσημειώσεις που έθεσε στο κυβερνητικό αφήγημα για την ακρίβεια και τον τουρισμό.

Επίσης, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του ρόλου του Γιώργου Γεραπετρίτη, η φημολογία των τελευταίων ημερών τον θέλει να αντικαθιστά τον Ν. Δένδια. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη. Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τη διεύρυνση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει να εννοηθεί, στο πλαίσιο της «πολύχρωμης διακυβέρνησης», ότι θα συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη ΝΔ. Οι σχετικές συζητήσεις αφορούν πρωτίστως το πρόσωπο του Γιώργου Φλωρίδη αλλά και αυτά του Γιάννη Μανιάτη και της Άννας Διαμαντοπούλου.