Η Air Defender 23 είναι η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ.  Από τις 12 έως τις 23 Ιουνίου, έως και 10.000 στρατιώτες από 25 έθνη θα πάρουν μέρος στην άσκηση με 250 αεροσκάφη και θα εκπαιδευτούν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας την αλληλεγγύη που διέπει τη συμμαχία.

Ο κύριος στόχος μιας τέτοιας μαζικής στρατιωτικής άσκησης είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού σχεδίου που περιλαμβάνει επιχειρήσεις εναέριας μάχης για τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις.

Με τη θέσπιση αυτής της κοινής άσκησης, η Air Defender 23 αποσκοπεί στην ενίσχυση και βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και στην επίδειξη της δύναμης της συμμαχίας. Ποιες ακριβώς είναι όμως οι δεξιότητες που επιδιώκει να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες στην Air Defender 23;

Τα 25 συμμετέχοντα έθνη σχεδιάζουν να διερευνήσουν πώς οι αντίστοιχες αεροπορικές δυνάμεις τους θα αντιδρούσαν και θα συνεργάζονταν σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης. Κυρίως, το Air Defender 23 θα είναι μια ευκαιρία να αξιολογηθεί η κοινή αεροπορική αντίδραση των συμμετεχόντων σε μια υποθετική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία θα λειτουργήσει ως κόμβος συλλογικής άμυνας για τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Συνολικά 10.000 στρατιωτικοί αναμένεται να λάβουν μέρος στην Air Defender 23. Μαζί τους, 220 στρατιωτικά αεροσκάφη θα πετάξουν στην Ευρώπη για να συμμετάσχουν στη μαζική άσκηση.

Στο Air Defender 23 θα φτάσουν 23 διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων τα F-35 των Αμερικανών και των Ολλανδών, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Awacs του ΝΑΤΟ και, για πρώτη φορά, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας. Από τα 220 αεροσκάφη που συμμετέχουν, μόνο τα 100 θα φτάσουν από 35 πολιτείες των ΗΠΑ.

Στα 25 συμμετέχοντα κράτη περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα.