Αποκαλυπτικά και τραγικά συνάμα είναι τα στοιχεία που αφορούν τη γυναικεία κακοποίηση. Μόλις στο πρώτο τετράμηνο του έτους, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο έχουν καταγραφεί 3.100 περιστατικά ενδοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας κυρία Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Το μόνο θετικό στην παράθεση των στοιχείων είναι πως οι γυναίκες αυτές είχαν την δύναμη να καταγγείλουν την κακοποίησή τους και να αναζητήσουν βοήθεια για προστασία από τον θύτη τους αλλά και ψυχολογική υποστήριξη πριν είναι πολύ αργά.

«Έχουμε 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, τα οποία οι γυναίκες πλέον τα γνωρίζουν» είπε στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ η κ. Δημογλίδου εξηγώντας ότι μια καταγγελία μπορεί να γίνει σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα καθώς εκεί υπάρχουν εξειδικευμένοι αστυνιμικοί οι οποίοι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

Αυτεπάγγελτη η δίωξη για την έμφυλη βία

Αναφορικά με τις δομές υποστήριξης των γυναικών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό περιβάλλον -συνήθως από ΜΚΟ- όπου μπορεί να ζητήσει υποστήριξη, ψυχολογική και ουσιαστική, όποια γυναίκα βρίσκεται σε ανάγκη προστασίας.

Όσον αφορά την ποινική εξέλιξη μιας καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι πλέον το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο και ασκούνται διώξεις από την Εισαγγελία αυεπάγγελτα.

Για το εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης που όπως είπε αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της καραντίνας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Νικολαϊδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού λέγοντας ότι «στην Ελλάδα, μόνο 1 στα 40 περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλεται σε κάποια υπηρεσία και 1 στα 100 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού». Και όπως τόνισε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όντως κάθε περιστατικό βρίσκει το δρόμο προς την προστασία και τη δίωξη των δραστών», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι πλέον παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους