Απομένουν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες μιας αναμέτρησης που πολλοί την χαρακτηρίζουν και «πρόβα εκλογών». Ίσως, γιατί, το εκλογικό σώμα έχει προεξοφλήσει την προσφυγή και σε νέες εκλογές. Αλλά κυρίως το κλίμα, στην καθημερινότητα της κοινωνίας αναδύει περισσότερο το άρωμα των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες (ακρίβεια, ανεργία, κ.α) παρά άρωμα των εκλογών.

Οι προσδοκίες

Τα κόμματα έκλεισαν την προεκλογική τους καμπάνια με τις κεντρικές προεκλογικές του συγκεντρώσεις, έθεσαν τα διλήμματά τους στο εκλογικό σώμα και ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης στην προσπάθεια να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση. Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας σε ότι αφορά τη συμμετοχή. Η αγωνία στρέφεται στην εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων και των νέων που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στην κάλπη. Θεωρούνται οι δύο κρίσιμοι παράγοντες της εκλογικής εξίσωσης.

Σημείο καμπής της προεκλογικής περιόδου ήταν η τραγωδία των Τεμπών. Άλλαξε τα πάντα. Το κλίμα που διαμορφώθηκε τις πρώτες μέρες, μετά την προκήρυξη των εκλογών, ήταν αποκαρδιωτικό. Η πολιτική αντιπαράθεση κινήθηκε στη σφαίρα της σκανδαλολογίας, εξοχικά και δάνεια πολιτικών προσώπων κυριάρχησαν στο δημόσιο διάλογο. Μετά την τραγωδία των Τεμπών το σκηνικό άλλαξε. Οι εξαλλοσύνες υποχώρησαν, ίσως, γιατί το πολιτικό σύστημα κατάλαβε ότι θα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του. Η τοξική αντιπαράθεση σε μια περίοδο κατά την οποία πουλούσε, πάλι, ο «αντισυστημισμός», έθρεφε τα άκρα. Το άλλο σημείο καμπή της προεκλογικής περιόδου ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου, μετά την νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, να αποκλείσει το «κόμμα» Κασιδιάρη. Η εκλογική εξίσωση άλλαξε.

Τα στοιχήματα

Το πρώτο ερώτημα που υπάρχει είναι αν η κάλπη της Κυριακής μπορεί να βγάλει κυβέρνηση. Με βάση την εικόνα των μετρήσεων που έχουν γίνει, μαθηματικά, «βγαίνει» μια κυβέρνηση του πρώτου με το τρίτο κόμμα. Όμως, το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι το πιθανότερο, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, να οδηγηθούμε σε νέες κάλπες.

Πριν τη νέα προεκλογική περίοδο, θα έχει προηγηθεί ο γύρος των διερευνητικών εντολών, ο οποίος, με βάση τις στρατηγικές που έχουν ξεδιπλωθεί μέχρι τώρα, θα είναι περισσότερο ένας γύρος εντυπώσεων. Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα λάβουν τη διερευνητική εντολή αλλά λίγοι στοιχηματίζουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.

Η επόμενη μέρα

Με σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο μιας νέας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, το ενδιαφέρον στο αυριανό αποτέλεσμα στρέφεται στα εξής σημεία.

Πρώτον, στο ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα. Θα είναι ή όχι κοντά στο όριο αυτοδυναμίας;

Δεύτερον, ποιο θα είναι το ποσοστό του δεύτερου κόμματος και η απόσταση από το πρώτο. Θα, είναι άλλο το σκηνικό προς τις δεύτερες κάλπες, αν η διαφορά κινηθεί σε επίπεδα που θεωρούνται μη αναστρέψιμα. Και θα είναι άλλο αν η διαφορά δείξει ντέρμπι.

Το τρίτο είναι το ποσοστό του θα λάβει το τρίτο κόμμα που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το ΠαΣοΚ. Όχι μόνο γιατί είναι ο επιθυμητός εταίρος. Αλλά γιατί η εκλογική του επίδοση θα κρίνει αν θα πάμε σε ένα πολυπολικό σκηνικό ή και η νέα πραγματικότητα είναι ο δικομματισμός.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα των αυριανών εκλογών είναι ο βαθμός της συμμετοχής. Ο κόσμος και ειδικά οι νέοι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι συνολικά, από το πολιτικό σύστημα. Και η απουσία ασφυκτικού διλήμματος επειδή προξοφλείται και δεύτερος γύρος, οδηγεί και σε μια λογική «ας δούμε τι θα βγάλει η πρώτη κάλπη και πάμε στη δεύτερη».

Υπάρχει, καταγραμμένη και μια άλλη λογική. Αυτή η απουσία ισχυρού διλήμματος, λόγω της βεβαιότητας ότι θα υπάρξει και δεύτερη κάλπη. Είναι μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική καθώς επιτρέπει τη χαλαρή ψήφο. Και αυτό είναι ο πονοκέφαλος των μεγάλων κομμάτων και ελπίδα των μικρών.