Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά της Νέας Καληδονίας. Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο τσουνάμι που είναι πιθανό να φτάσει σε ακτίνα ως και 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), ο σεισμός έγινε σε βάθος 37 χιλιομέτρων, σε απόσταση 333,8 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νέας Καληδονίας.

«Με βάση τις προκαταρκτικές παραμέτρους του σεισμού επικίνδυνα κύματα τσουνάμι είναι πιθανό να πλήξουν ακτές σε απόσταση ως και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο», τόνισε το PTWC σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του.

Απομακρύνονται οι κάτοικοι

Κίνδυνος υπάρχει για τη Νέα Καληδονία, τα νησιά Φίτζι και το Βανουάτου. Μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και πυροσβέστες απομάκρυναν εσπευσμένα όλους όσοι βρίσκονταν στις ακτές της Νέας Καληδονίας.

Όπως εξήγησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο συνταγματάρχης Μαρκί Λετσιά, διευθυντής της πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης του πληθυσμού για τον κίνδυνο τσουνάμι και οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα παράλια. Νωρίτερα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε πως οι αρχές εκκένωναν μία παραλία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε πως απειλείται η νήσος Λόρδος Χάου.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Ζηλανδίας έγραψε στο Twitter ότι αξιολογεί αν ο σεισμός «αποτελεί απειλή για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters