Αποστολη, Αγκυρα

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί τα ξημερώματα στους δρόμους της Άγκυρας, από οπαδούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σφράγισαν μια βραδιά για γερά νεύρα, με το εκλογικό θρίλερ να παρατείνεται για ακόμη δυο βδομάδες, έως και την Κυριακή 28 Μαΐου, οπότε θα διενεργηθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μεταξύ των δυο μονομάχων.

Διαψεύδοντας τις εκατέρωθεν δημοσκοπήσεις, κανείς τους δεν κατόρθωσε τελικά να περάσει το κατώφλι του 50%, ενώ, για πρώτη φορά, ο Ερντογάν πηγαίνει σε επαναληπτικές εκλογές. Με διαφορά στήθους (4,5% περίπου), ο επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, παρότι πρώτος, βλέπει απώλειες της τάξης του 3%, από τις προεδρικές του 2018 (το ποσοστό του τότε ήταν 52.59%, έναντι του σημερινού 49,49%, με καταμετρημένο το 91,93% των ψήφων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, νωρίς το πρωί).

Ναι μεν νικητής του α’ γύρου των προεδρικών, αλλά όχι και Πρόεδρος, αναδείχθηκε από το χθεσινή κάλπη, με άλλα λόγια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που καθαρός νικητής των βουλευτικών εκλογών βγήκε από τη χθεσινή αναμέτρηση η «Λαϊκή Συμμαχία» του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, καταλαμβάνοντας τις 344 από τις 600 έδρες της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Παρακολουθώντας με αγωνία την ψαλίδα μεταξύ Ερντογάν- Κιλιτσντάρογλου να κλείνει εντός του στρατηγείου του ΑΚΡ στην Αγκυρα , εν αναμονή της αφίξεως του Ερντογάν

Φορτηγάκια, οχήματα και μοτοσυκλέτες, με τη φωτογραφία του Ερντογάν και τη σημαία του κόμματός του, έχοντας στη διαπασών το γνωστό θορυβώδες τραγούδι-ύμνο για το πρόσωπό του Ερντογάν, κορνάροντας με μανία, δημιούργησαν πρωτοφανές κομφούζιο και μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αγκυρας, χτες το βράδυ.

Το «πανηγύρι» των οπαδών του ΑΚΡ είχε ξεκινήσει ωστόσο από τις 5 το απόγευμα εχτές, έξω από τα γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα. Εκεί μια λαοθάλασσα (τα πούλμαν του ΑΚΡ, που τους μετέφεραν, ήταν σταθμευμένα στις γύρω περιοχές) βρισκόταν σε θέση βολής, με σημαίες του κόμματος, κασκόλ με τη μορφή του ηγέτη τους, ακόμη και πίνακες που τον απεικόνιζαν πάνω σε άλογο με προορισμό το… διάστημα, έτοιμη να τον αποθεώσει κατά την «νικητήριο ομιλία» του, από το γνωστό μπαλκόνι, απ’ όπου πραγματοποίησε μια συγκρατημένη ομιλία μετά τη 1 το βράδυ. Οι γυναίκες, σε ξεχωριστό χώρο από τους άνδρες έδιναν τον τόνο, τραγουδώντας σε παραλήρημα ευωχίας και λέγοντας ρυθμικά το όνομα του Ερντογάν. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο, δίναν την εντύπωση στρατού.

Σε παραλήρημα… ευωχιας οι γυναίκες χτες στα γραφεία του ΑΚΡ, αναμένοντας τον Ερντογάν

Στο στρατηγείο του CHP , σε μικρή απόσταση, μικρό πλήθος ψηφοφόρων του, κάποιοι με σημαίες με τον Κεμάλ Ατατούρκ, μακριά από τη λογική του πανηγυριού, ανέμενε ήρεμα την ανακοίνωση της νίκης του Κιλιτσντάρογλου. Κατά τις 11, οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος άρχισαν να αποχωρούν, αφήνοντας πίσω νεαρότερους να χτυπάνε νικητήρια ταμπούρλα, στη μοναδική αισιόδοξη νότα στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, που εξαρχής συνιστούσε «ψυχραιμία».

Οι σημαίες του Κεμάλ προς πώληση έξω από το στρατηγείο του CHP

Ήδη από τις 9 το βράδυ (οι κάλπες είχαν κλείσει στις 5) ξεκίνησαν οι τακτικισμοί, σε μια διαδικασία παρόλα αυτά που δεν στιγμάτισαν, όπως παλαιότερα χρόνια, καταγγελίες για νοθεία: με επιμονή υποβάλλονται ενστάσεις, ενίοτε και 11 φορές απανωτά, από τους παρατηρητές του ΑΚΡ, σε τμήματα όπου έχει πάρει υψηλό ποσοστό το CHP. Στην Πόλη, όπως κατήγγειλε το επιτελείο του CHP, αυτό συνέβη σε 300 τμήματα, ενώ στην Άγκυρα σε 700!

Σε τηλεοπτική ομιλία του, τα ξημερώματα, ο επικεφαλής του συμβουλίου, Αχμέτ Γενέρ, ανέφερε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε, με καταμετρημένο το 91,93% των ψήφων, 44,79%. Ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, ο άνθρωπος που αναμένεται να κάνει σκληρό «παζάρι» με τους μονομάχους στο β’ γύρο, αν και η προδιάθεσή του είναι φιλοερντογανική, είχε λάβει 5,29%, σύμφωνα με τον Γενέρ (μόλις το τελευταίο 8,% υπολειπόταν στην καταμέτρηση).

«Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης που περίμενε από την κοινωνία. Το αίτημα για αλλαγή στην κοινωνία είναι πάνω από 50 τοις εκατό. Το γεγονός αυτό δείχνει και την απώλεια ψήφων στο AKP», δήλωσε, γύρω στις 12.20, μετά τα μεσάνυχτα ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας, έχοντας δίπλα του τους υπόλοιπους 5 ηγέτες της αλλά και τους δημάρχους Αγκυρας και Κων/πολης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα «θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο».

«Δεν είναι αληθές ότι ο Ερντογάν δεν πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Είναι 21 χρόνια στην εξουσία. Μια μικρή φθορά είναι αναπόφευκτη και ελεγχόμενη. Οι ισχυρισμοί του αρχηγού του CHP είναι δημαγωγία» σύμφωνα με τούρκο αναλυτή σε ξένο μέσο.

«Παρά το ότι βγήκαν πρώτοι, ο Ερντογάν και το AKP, είναι πιο αδύναμοι, έχασαν έδρες στο Κοινοβούλιο και ο Ερντογάν πήρε πολύ λιγότερες ψήφους, από το 2018», είναι η διαφορετική αντίθετη προσέγγιση των ποσοστών από τον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό Ντοάν Τιλίτς, που ωστόσο παραδέχεται ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα για τον Ερντογάν («θα κάνει εκστρατεία, αυτές τις δυο βδομάδες, λέγοντας ότι, μόνο αν κερδίσει, θα υπάρξει στη χώρα σταθερότητα») κι ότι στο β΄γύρο ο ακροδεξιός Όγκαν θα είναι ο άνθρωπος- «κλειδί».

«Το ίδιο παλάτι, οι ίδιες δηλώσεις, οι ίδιες “δουλειές”», ήταν η αποστασιοποιημένη διαπίστωση του κοινωνιολόγου Σεζάι, όταν πλέον είχε φανεί προς τα πού γέρνει αμετάκλητα η πλάστιγγα, εστιάζοντας κατά τη συνομιλία μας στην «αναπάντεχη επιτυχία του Μπαχτσελί, έναντι της Άκσενερ». «Αυτό που φάνηκε ότι ο Κιλιτζαντάρογλου και η Ακσενέρ δεν αποτελούν σήμερα εγγύηση για τους Τούρκους εθνικιστές», υπογραμμίζει ο Σεζάι. «Για να δούμε τι θα γίνει στην Τουρκία. Είμαι πολύ περίεργος. Ό,τι και να γίνει, ως τις 28 του Μαίου, ο ήλιος πάλι θα ανατέλλει και θα δύει σε αυτή τη χώρα».