Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί από σήμερα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συνάντησε βρετανούς και ουκρανούς στρατιώτες, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, προτού βρεθεί στο πλευρό ουκρανών προσφύγων και ακούσει τις δραματικές περιγραφές τους από τον πόλεμο.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ταξίδεψε στο Ζέσουφ της νότιας Πολωνίας για να συναντήσει τον πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ και να μιλήσει σε μέλη της βρετανικής και πολωνικής στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή.

Η παρουσία βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Πολωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου δεν είχε προαναγγελθεί και όπως είναι αναμενόμενο οι πολωνικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους πολωνούς και τους βρετανούς στρατιώτες που συνεργάζονται στενά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Υπογραμμίζοντας ότι η ανθρωπιά που επέδειξε ο πολωνικός λαός στο δράμα των ουκρανών προσφύγων αποτελεί πηγή έμπνευσης, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου τόνισε: «Ανοίξατε τις καρδιές και τα σπίτια σας».

Επόμενος σταθμός του πρίγκιπα Ουίλιαμ είναι η Βαρσοβία, όπου θα επισκεφθεί κέντρο φιλοξενίας περίπου 300 γυναικόπαιδων από την Ουκρανία.

Αύριο Πέμπτη, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπως είχε κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας κατά την επίσκεψή της στην πολωνική πρωτεύουσα το 1996, και ακολούθως θα συναντήσει τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.