Για τα όρια που θέτει το Σύνταγμα στην προστασία των δασών αναφέρθηκε, σήμερα, 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ο  καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Γώγος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πρωί, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

«Η θυσία του δάσους είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη, εναλλακτική λύση και μόνο όταν η θυσία γίνεται στην απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του σκοπού έκταση», επισήμανε ο κ. Γώγος στην εισήγησή του, όπως  μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Καταλαβαίνουμε έτσι», συνέχισε ο κ. Γώγος, «γιατί ο νομοθέτης είναι γενικά αρνητικός στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις».

«Φωτοβολταϊκά μπορούν να γίνουν κατ΄ αρχάς οπουδήποτε ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση από τον κανόνα αυτό η οποία τέθηκε πρόσφατα και αφορά τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης στη δυτική Μακεδονία. Εκεί έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι έχουμε μεγάλες εκτάσεις λιγνιτορυχείων και χώρο εναπόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων εκ των οποίων, υπάρχουν ορισμένες περιοχές, που είχαν παλαιότερα δασικό χαρακτήρα και τώρα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν παραγωγικά. Ο νομοθέτης πρόσφατα επέτρεψε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις περιοχές αυτές υπό την προϋπόθεση ότι πρώτον βεβαιώνεται από αρμόδια αρχή, ότι η αναδάσωση αυτών των εκτάσεων που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για λιγνιτική εκμετάλλευση είναι πλέον αδύνατη και υπό τον όρο ότι προβλέπεται η αναδάσωση σε άλλη, κατάλληλη περιοχή, έκτασης κατά 10% μεγαλύτερης από αυτή που χρησιμοποιήθηκε»

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, κεντρικό αίτημα πρέπει να αποτελεί η επένδυση από το κράτος σε οικονομικούς πόρους για την προστασία του δασικού πλούτου που συνδέεται άρρηκτα με τη βιοποικιλότητα και την προστασία των προστατευόμενων περιοχών.