«Υπόσχομαι να συνεχίσω να υπηρετώ τη FIFA και το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Σε αυτούς που με αγαπούν, και ξέρω ότι είναι πολλοί, και σε αυτούς που με μισούν…Σας αγαπώ όλους» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια του 73ου συνεδρίου της, στην πρωτεύουσας της Ρουάντα, στο Κιγκάλι.

Υπόσχεση για έσοδα 11 δισ. δολάρια την επόμενη τετραετία

Ο κ. Ινφαντίνο επιβεβαίωσε ότι τα έσοδα της FIFA έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στον τελευταίο κύκλο από το 2019-22, αλλά υποσχέθηκε να το αυξήσει ουσιαστικά και πάλι λόγω των διευρυμένων τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών και γυναικών και την εισαγωγή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων 32 ομάδων.

«Τα έσοδα αυξήθηκαν σε ρεκόρ 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (έως το 2022) σε μια περίοδο που επλήγη από την Covid-19. Όταν έφτασα, τα αποθεματικά της FIFA ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σήμερα είναι σχεδόν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε ο Ινφαντίνο.

«Υποσχόμαστε νέα έσοδα ρεκόρ για τον επόμενο κύκλο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό, επομένως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Ανώτατο όριο αποδοχών και αναθεώρηση συστήματος μεταγγραφών

Ο Ινφαντίνο είπε ότι η FIFA θα συνεχίσει να αναθεωρεί το σύστημα μεταγραφών για να «βελτιώσει τη διαφάνεια» και πρότεινε να συζητηθεί ένα ανώτατο όριο αποδοχών: «Πρέπει να βελτιώσουμε τους κανονισμούς μας και το καταστατικό της FIFA. Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις αρχές της χρηστής άσκησης διοίκησης και να εξετάζουμε το σύστημα μεταγραφών και ίσως να κάνουμε μια συζήτηση για να βελτιώσουμε τη διαφάνεια των μεταγραφών και των μισθών. Ίσως είναι απαραίτητο να εισαχθεί ένα ανώτατο όριο, πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θα το εξετάσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Εκτός από την οικονομική επιτυχία των επτά χρόνων στην ηγεσία της FIFA, ο Ινφαντίνο έχει επίσης βρεθεί σε διαμάχες που τον έχουν κάνει μη δημοφιλή σε ορισμένες ομοσπονδίες -μέλη. Κατηγόρησε τους επικριτές του Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για υποκρισία και ρατσισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τουρνουά στο κράτος της ερήμου οδήγησε σε σημαντικό βαθμό πολιτικής συζήτησης σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών από το Κατάρ, την προσέγγισή του στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τις απειλές της FIFA να τιμωρήσει τους παίκτες για πολιτικές δηλώσεις. Αυτό περιελάμβανε την απαγόρευση του περιβραχιόνιου κατά των διακρίσεων «One Love», κάτι το οποίο προκάλεσε οργή.

Καμία αναφορά για το ταμείο για τους μετανάστες-εργάτες του Κατάρ

Η FIFA είχε προηγουμένως μιλήσει για τη δημιουργία ενός ταμείου για να βοηθήσει και να αποζημιώσει τους μετανάστες εργάτες που βοήθησαν στην κατασκευή των γηπέδων και άλλων υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα σχέδια και ο Ινφαντίνο δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό στην ομιλία του.

«Κάθε δολάριο που επενδύεται σε έργα και ομοσπονδίες θα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο. Τα χρήματα δεν χάνονται πλέον. Γι’ αυτό τα θεσμικά όργανα ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στη FIFA. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών μας έδωσε πίσω περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια που είχαν κλαπεί από διεφθαρμένους αξιωματούχους. Τα έχουμε επενδύσει ξανά στο ποδόσφαιρο», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους και όχι λιγότερους αγώνες»

Ενώσεις παικτών αμφισβήτησαν την απόφαση της FIFA να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών από 64 σε 104 παιχνίδια, αλλά ο Ινφαντίνο λέει ότι πρέπει να παίζεται περισσότερο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο.

«Όταν ακούω ότι υπάρχει πάρα πολύ ποδόσφαιρο, ναι, ίσως σε ορισμένα μέρη, αλλά όχι παντού. Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν παίζεται αρκετό ποδόσφαιρο. Χρειαζόμαστε περισσότερους και όχι λιγότερους αγώνες, θέλουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί παγκοσμίως. Συζητάμε τη διοργάνωση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων γυναικών και μιας Παγκόσμιας Σειράς της FIFA τον Μάρτιο κάθε δύο χρόνια, όταν οι ομάδες είναι ελεύθερες από τα προκριματικά».

Στα 150 εκατομμύρια τα χρηματικά έπαθλα στο Μουντιάλ γυναικών 2023

Όπως τόνισε τα χρηματικά έπαθλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 θα είναι 150 εκατομμύρια δολάρια, 10 φορές το ποσό του 2015 και τριπλάσιο από το ποσό του 2019. Ο αριθμός, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τα 440 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ πέρυσι.

«Για πρώτη φορά, σκοπεύω να αφιερώσω ένα συγκεκριμένο μέρος αυτής της πληρωμής, το οποίο πρέπει κυρίως να πάει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά ένα συγκεκριμένο μέρος αυτού θα πρέπει φυσικά να πάει στους παίκτες», είπε ο Ινφαντίνο ανακοινώνοντας το δεύτερο βήμα στο σχέδιο των τριών βημάτων του.

Το πρώτο βήμα, είπε ο Ινφαντίνο, θα είναι ίσες συνθήκες και υπηρεσίες για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που παίζουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο:

«Αυτό θα είναι πραγματικότητα ήδη για το Κύπελλο του 2023, οι ίδιες συνθήκες όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα είναι για τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023».

Το τρίτο βήμα, είπε, θα είναι το πιο περίπλοκο και θα περιλαμβάνει μια αποκλειστική στρατηγική μάρκετινγκ για το γυναικείο παιχνίδι:

«Η αποστολή μας θα είναι σε θέση να έχουμε ισότητα στις πληρωμές για τα Παγκόσμια Κύπελλα ανδρών του 2026 και 2027 γυναικών».

Η «Visit Saudi» δεν θα είναι χορηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Η «Visit Saudi» δεν θα είναι χορηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αργότερα φέτος (207-20/8), όπως τόνισε σήμερα (16/3) ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά δεν απέκλεισε μελλοντικές εμπορικές ευκαιρίες με τη χώρα του Κόλπου στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ο τουριστικός οργανισμός της Σαουδικής Αραβίας είχε διαφημιστεί ως πιθανός χορηγός του διευρυμένου τουρνουά των 32 ομάδων, αλλά αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Τόσο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας (Football Australia/FA) όσο και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Νέας Ζηλανδίας έκαναν γνωστό μήνα ότι δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους από την FIFA, σημειώνοντας ότι η φημολογούμενη συμφωνία χορηγίας της Σαουδικής Αραβίας δεν ευθυγραμμίζεται με το όραμά τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών 2023.
«Υπήρχαν συζητήσεις με την Visit Saudi, αλλά τελικά δεν οδήγησαν σε συμβόλαιο», δήλωσε ο Ινφαντίνο.
«Η FIFA είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από 211 χώρες. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη λήψη χορηγιών από τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βραζιλία ή την Ινδία», πρόσθεσε.

«Μιλώντας για την Αυστραλία, έχει εμπορικές συναλλαγές με τη Σαουδική Αραβία αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα;
Υπάρχει ένα διπλό μέτρο που πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει θέμα, δεν υπάρχει συμβόλαιο, αλλά φυσικά θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να εμπλέξουμε τους Σαουδάραβες χορηγούς, και αυτούς από το Κατάρ, στο γυναικείο ποδόσφαιρο γενικά», συμπλήρωσε.
«Φέτος θα έχουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Αυτή πρέπει να είναι μια γιορτή των γυναικών. Και όμως υπάρχει αυτή η αρνητικότητα που πάντα βγαίνει προς τα έξω. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε λίγο να επικεντρωθούμε στα θετικά».

Ο Ινφαντίνο εξελέγη για πρώτη φορά σε έκτακτο συνέδριο το 2016 μετά την παραίτηση του προκατόχου του Σεπ Μπλάτερ και διατήρησε τη θέση του χωρίς αντίπαλο τρία χρόνια αργότερα.
Αλλά αυτή μετράει ως δεύτερη θητεία του και ως εκ τούτου θα είναι διαθέσιμος για τρίτη και τελευταία θητεία σε τέσσερα χρόνια.