Ήταν, ο ΑΣΕΠ ο διαγωνισμός της χρονιάς. Και ξέρετε γιατί; Επειδή επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια αναπτερώνοντας τα όνειρα πολλών νέων για μια σίγουρη δουλειά. Οι κυβερνώντας τον πρόσεχαν, τον φρόντιζαν, τον προετοίμαζαν προσεκτικά. Έλεγαν μάλιστα ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές και βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα τον είχαν αναβάλει. Δεν συνέβη όμως, όπως ξέρετε κάτι τέτοιο και οι 100.000 πολίτες που έκαναν αιτήσεις για προσλήψεις, ξενύχτησαν διαβάζοντας, μερικοί έκαναν και φροντιστήριο. Κάθονται λοιπόν σε εξετάσεις το περασμένο Σάββατο, 4 Μαρτίου. Όλα διεξήχθησαν άψογα, ο διαγωνισμός αναμφισβήτητα ήταν αδιάβλητος. Οι κάμερες στήθηκαν έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Εμφανίστηκαν στην τηλεόραση νέοι και νέες να κάνουν δηλώσεις για τις εξετάσεις, να κάνουν όνειρα για την επαγγελματική τους ζωή για μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο και ξαφνικά, μια εβδομάδα αργότερα συνέβη το απρόοπτο, ένα παράδοξο πράγμα που μόνον στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί.

Παρά την προετοιμασία που υποθέτει κανείς ότι υπήρξε για τη διεξαγωγή του, στις απαντήσεις των θεμάτων που γνωστοποίησε χθες η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού διαπιστώνεται ότι σε ερωτήσεις του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» όλες οι απαντήσεις θα θεωρηθούν… σωστές! Απίστευτο, θα πείτε και όμως αληθινό. Αιτία ,σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η μη ευκρίνεια στη φωτοτύπηση της ερώτησης. Δηλαδή δεν ήταν καλή η… φωτοτυπία, δεν βγήκε καλά η φωτοτυπία και έκριναν ότι όσοι απάντησαν σε αυτήν, σωστά απάντησαν!!!

***
Οι πλατείες της διαμαρτυρίας και της οργής των νέων

Οι περισσότεροι σίγουρα θα το έχουν προσέξει περνώντας από πλατείες των μεγάλων πόλεων. Έχουν προσέξει ότι κόσμος πολύς συγκεντρώνεται και διαδηλώνει με ένταση για κάτι που ξεπερνά κλαδικό, εργασιακό, οικονομικό ή αμιγώς άλλο αίτημα. Αυτό το φαινόμενο έχουν βεβαίως προσέξει και τα κομματικά επιτελεία παρατηρώντας ότι το νέο κίνημα κυρίως των νέων δημογραφικά, εκφράζει μια διαμαρτυρία για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη αλλά δεν μένει στην επιφάνεια ενός «απολιτίκ» ρεύματος που ρηχά θα καταλόγιζε στο όλον πολιτικό σύστημα το τρομερό δυστύχημα. Αυτό προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κομματικά επιτελεία., πού στρέφεται το κίνημα αυτό και τι υποστηρίζει;

Όσοι πέρασαν χθες από την πλατεία Συντάγματος σίγουρα θα παρατήρησαν ότι μαθητές και μαθήτριες μαζεύτηκαν εκεί από τις δέκα πρωί. Και άρχισαν να τραγουδούν, Ήταν μια συναυλία διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη που πραγματοποίησαν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία. Η σκηνή στήθηκε γρήγορα μπροστά από τα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, στην οποία ανέβηκαν διάφορα σχήματα. Πίσω από τη σκηνή, οι μαθητές τοποθέτησαν ένα πανό που έγραφε: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Παλεύουμε για ζωή και μόρφωση με δικαιώματα». Τα παιδιά αφιέρωσαν τη συναυλία τους στους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών. Και έδωσαν ραντεβού και για άλλες συναντήσεις.

***

Διάλογος με εντολή Ερντογάν

Ήταν Φεβρουάριος του 2022, όταν μετά το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» σταμάτησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος «θετικής ατζέντας», όπως ονομαζόταν, για θέματα χαμηλής πολιτικής. Ήταν τότε που ο Ερντογάν νόμιζε πως κάθε φορά που κλιμάκωνε τις επιθέσεις του προς την Ελλάδα κλείνοντας κάθε πόρτα συνεννόησης με τη χώρα μας, τόσο πιο πολύ αύξανε τη δημοτικότητά του. Τώρα όμως, μετά τους σεισμούς και τη βοήθεια που πρόσφερε στους σεισμόπληκτους η Ελλάδα και με αντίπαλο στις εκλογές τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άλλαξαν τα πράγματα. Και οι επιθέσεις προς την Ελλάδα έγιναν επιθέσεις… φιλίας, καθώς πλέον θεωρεί ότι αυξάνει αυτό τη δημοτικότητά του. Αυτός ήταν ο λόγος που έδωσε την εντολή για να ξεκινήσει και πάλι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αυτός ήταν που έδωσε την εντολή στον Ακάρ να κρατήσει, όσο χρόνο γίνεται (και κυρίως έως τις τουρκικές εκλογές) μακριά τα μαχητικά του από το Αιγαίο.

***
Η νέα ελληνοτουρκική γέφυρα στον Έβρο

Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες θετικής ατζέντας θα αρχίσουν στις 22 Μαρτίου σε ξενοδοχείο στην Άγκυρα από εκεί που σταμάτησαν. Και ξέρετε πού σταμάτησαν; Στην κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρονης γέφυρας στον Έβρο, η οποία μάλιστα έχει προλάβει να σχεδιαστεί και να δημοπρατηθεί. Η τελευταία συμφωνία που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κώστας Φραγκογιάννης και Μπουράκ Αχτσαμπάχ, λίγο προτού ο Ερντογάν κλείσει την πόρτα του διαλόγου ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως «πάγωσε». Στο τραπέζι υπάρχουν άλλες 25 συμφωνίες, οικονομικές, τουριστικές, ενεργειακές και κλιματικής αλλαγής, που περιμένουν να υπογραφούν. Σε πολιτικό επίπεδο τους διαύλους τους έχουν ανοίξει από τον προηγούμενο μήνα οι δύο υπουργοί Άμυνας Παναγιωτόπουλος – Ακάρ οι οποίοι έχουν ανταλλάξει περισσότερα τηλεφωνήματα συμπάθειας και SMS από εκείνα που είχαν ανταλλάξει όλη την προηγούμενη τριετία.

***
Οδηγία Τσίπρα

Μαθαίνω ότι είναι προβληματισμένος ο Αλέξης Τσίπρας που βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν τραβάει και έχοντας και αυτός εικόνα των κυλιόμενων μετρήσεων έκανε μια κίνηση προ ημερών που προκάλεσε έντονες συζητήσεις εσωτερικά. Ζήτησε σε κλειστή σύσκεψη να βγαίνει περισσότερο – μη μπω αποκλειστικά- για να περνάει τη γραμμή του κόμματος η Έφη Αχτσιόγλου στα ΜΜΕ. Εκεί μάλιστα υπήρξαν γκρίνιες και απλά ο Αλ. Τσίπρας δεν άλλαξε άποψη, αλλά τους είπε να βγαίνει και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

***
Τον Ιωακειμίδη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για περιφέρεια

Ρώτησα και έμαθα ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την περιφέρεια Αττικής. Καλή πηγή μου είπε για τον δήμαρχο Αγ. Ι. Ρέντη και Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη. Ο ίδιος στην αρχή της εβδομάδας ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για το Δήμο. Κάποιοι όμως δεν το καλοβλέπουν και κάνουν λόγο για τον Γιάννη Σγουρό του ΠΑΣΟΚ. Πάντως ανανέωση δεν το λες, καθώς και ο Γ. Σγουρός έχει πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ο Γ. Ιωακειμίδης συμπλήρωσε 41 χρόνια στα κοινά, εκ των οποίων τα 29 ως Δήμαρχος Ρέντη, αρχικά, και μετά ως Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη.

***
Οι νταλκάδες των εργαζόμενων σε ελληνική πρεσβεία

Μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου είναι συνδεδεμένο με την απανταχού ομογένεια και με τους Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό. Κι αυτή η ιστορία δεν περιλαμβάνει μόνον λαμπρά επιτεύγματα αλλά και μελανές σελίδες. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλά παράπονα στο υπουργείο Εξωτερικών για μια ελληνική πρεσβεία σε ευρωπαϊκή χώρα η οποία ναι μεν λειτουργεί υποδειγματικά, σε γραφειοκρατικό επίπεδο, υπό την καθοδήγηση πρέσβεως, ωστόσο οι συνθήκες υγιεινής στο κτίριο δεν είναι οι ιδανικότερες. Ο λόγος; Ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι πλην πρέσβεως, καπνίζουν αρειμανίως μέσα στα γραφεία. Κάποιες φορές ανοίγουν τα παράθυρα, όχι τόσο για να καθαρίσει ο χώρος όσο για να μη χτυπάει ο συναγερμός. Ωστόσο τα συστήματα ανίχνευσης καπνού που έχουν τοποθετηθεί είναι πολύ ευαίσθητα με συνέπεια προσφάτως να ηχήσουν οι σειρήνες της πρεσβείας και να κινητοποιηθούν οι αστυνομικές αρχές ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο της χώρας που την φιλοξενούν. Οι καταγγελίες προέρχονται κυρίως από συναλλασσόμενους πολίτες οι οποίοι ζώντας σε μια τέτοια χώρα γεωμετρικών συμπεριφορών, αδυνατούν να αντιληφθούν τους νταλκάδες, του προσωπικού.

***
Ο κινητός… φούρνος και οι Ισραηλινοί κομάντος

Δεν εντυπωσιάστηκαν τόσο από την άψογη συνεκπαίδευση τους με τους Έλληνες κομάντος οι Ισραηλινοί κομάντος που βρέθηκαν στην Κομοτηνή. Ούτε τόσο για το σενάριο της άσκησης, αλλά εκείνο που τους έκανε εντύπωση ήταν μια κινητή μονάδα αρτοποιίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ένας κινητός φούρνος δηλαδή που πρόβαλε ξαφνικά φέρνοντάς τους ζεστό ψωμί μεσούσης της ασκήσεως. Ε, τέτοια μονάδα δεν διαθέτουν οι Ισραηλινοί που θεωρούνται ως ένας από τους πλέον σύγχρονους στρατούς στον κόσμο. Το έλεγαν παντού, ενθουσιάστηκαν με το ζεστό ψωμί που έφαγαν την ώρα που έκαναν άσκηση και το έλεγαν και όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους: «Δεν πιστεύαμε ότι θα υπήρχε τέτοιο πράγμα στον ελληνικό στρατό», δήλωσε σε ισραηλινά ΜΜΕ ο ταγματάρχης Κοέν για να συμπληρώσει ότι «σε περίπτωση πολέμου ο ελληνικός κινητός φούρνος μπορεί να παρασκευάζει περίπου 8.000 ζεστά ψωμιά την ημέρα». Ο κάθε στρατιώτης εκείνη την ημέρα πήρε από ένα καρβέλι που το πρόσφεραν μαζί με τυρί φέτα. Για την ιστορία σας λέω ότι ο κινητός φούρνος ανήκει στον Λόχο Εφοδιασμού Μεταφορών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους εισήγαγε για πρώτη φορά στον Στρατό ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης όταν ήταν υπουργός Άμυνας.