Κατά γενική ομολογία, η Καϊλή αποτελούσε μια από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής των Βρυξελλών αλλά και από τις πιο δημοφιλής στην Ελλάδα. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλεόν βρίσκεται στη φυλακή, όπου και θα παραμείνει άλλους δύο μήνες.

Από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, η Καϊλή ήταν με διαφορά η πιο αναγνωρίσιμη και η πιο πολιτικά φιλόδοξη, αναφέρει το POLITICO.

Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος της Καϊλή στο σκάνδαλο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί επαρκώς. Σε αντίθεση με τον Αντόνιο Παντσέρι, δεν έχει παραδεχτεί ακόμη κάποιο αδίκημα, ενώ παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να της χορηγήσουν άδεια υπό όρους, πιστεύοντας ότι είναι ύποπτη φυγής και ότι θα μπορούσε να παραποιήσει στοιχεία.

Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψής της, το οποίο έχει στα χέρια του το POLITICO, είναι ανένδοτο: Ισχυρίζεται ότι ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παράνομα μετρητά, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι και είχε στενές σχέσεις με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί, που αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση.

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το έντονο δημόσιο προφίλ της Καϊλή με τις κατηγορίες εναντίον της, το POLITICO έχει εμβαθύνει στην ιστορία της, σε 6 σημεία.

1. Το ευοίωνο ξεκίνημα

Για να καταλάβουμε πώς η Καϊλή έφτασε εδώ που είναι σήμερα, πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση με πολλούς επιφανείς Έλληνες πολιτικούς, η Καϊλή δεν γεννήθηκε με μεγάλη περιουσία ή πολιτικές διασυνδέσεις, όμως το ενδιαφέρον της Εύας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και αργότερα όταν πέρασε στο ΑΠΘ για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εξελέγη αμέσως πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματός της.

Δεκαετίες αργότερα, αυτή η εκλογική νίκη, και το πώς την κατέκτησε, παραμένει χαραγμένη στο μυαλό των ανθρώπων που γνώριζαν την Καϊλή εκείνη την εποχή. Έχοντας καταφέρει να συσπειρώσει κόσμο πίσω από μια υποψηφιότητα της ΠΑΣΠ για πρώτη φορά στο τμήμα της, ήταν μεταξύ των νικητών του πρώτου γύρου. Σύμφωνα με τον κανονισμό του σχολείου, οι νικητές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια για να διαπραγματευτούν ποιος θα γίνει ο πρόεδρος του πανεπιστημιακού τμήματος. Σύμφωνα με έναν καθηγητή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Καϊλή υποσχέθηκε στα αντίπαλα κόμματα ό,τι ήθελαν με έναν όρο: Να πάρει την προεδρία.

Η προσφορά απέδωσε. «Δεν την ενδιέφερε η ιδεολογία. Η υπόλοιπη παράταξη ήταν πολύ απογοητευμένη».

2. Ένα αστέρι γεννιέται

Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα για μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και κέρδισε, ούσα το νεότερο μέλος του.

Το πολυάσχολο πρόγραμμά της δεν της άφηνε πολύ χρόνο για τις σπουδές της, σύμφωνα με δύο καθηγητές της. Και οι δύο είπαν ότι είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τα μαθήματα λόγω των πολιτικών της δεσμεύσεων και να της επιτραπεί να περάσει κάποια μαθήματα ούτως ή άλλως – ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι ικανοποιήθηκε αθόρυβα.

Στις εθνικές εκλογές του 2004, η Καϊλή έκανε το μεγάλο άλμα και κέρδισε έδρα στη Θεσσαλονίκη, την οποία όμως ο Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε να κρατήσει για τον εαυτό του. Αν και έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση της, η καριέρα της Καϊλή είχε αρχίσει.

 

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμπειρία στη δημοσιογραφία, έγινε μία από τις κεντρικές παρουσιάστριες ειδήσεων στο μεγαλύτερο κανάλι της Ελλάδας, το MEGA, από το 2004 έως το 2007.

Ακολούθησε μεταπτυχιακό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, και προετοιμάστηκε για την επόμενη εκλογική της προσπάθεια το 2007, την οποία κέρδισε.

Αμέσως μετά, η Καϊλή είχε άλλη μια σύγκρουση με τον ακαδημαϊκό κόσμο, δημόσια αυτή τη φορά. Για άλλη μια φορά, είχε ζητήσει να εξαιρεθεί μαθήματα λόγω των απαιτήσεων της πολιτικής της δουλειάς. Αυτή τη φορά όμως ο καθηγητής της, Νίκος Κοτζιάς, δεν ήταν δεκτικός. «Είναι κρίμα που μια νεαρή προσπαθεί να πάρει πτυχίο, για το οποίο δεν εργάστηκε», έγραψε τότε σε δήλωσή του ο Κοτζιάς.

Απαντώντας, η Καϊλή ζήτησε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου να εξεταστεί από επιτροπή καθηγητών, εξαιρουμένου του Κοτζιά. Το πανεπιστήμιο αποδέχθηκε την πρόταση. Τελικά της απονεμήθηκε το Μεταπτυχιακό.

Το 2012, η Καϊλή έθεσε ξανά υποψηφιότητα και κέρδισε, αλλά έπρεπε και πάλι να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος.

3. Οι αδερφές Καϊλή στις Βρυξέλλες

Η εκλογή της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 ήταν το αποκορύφωμα πολυετών φιλοδοξιών.

Μία εφημερίδα της εποχής έγραφε: «Μετά από 12 χρόνια κομματικών διώξεων, η καλλονή του ελληνικού κοινοβουλίου ετοιμάζεται να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το σχέδιο, όπως αποδείχτηκε, ήταν να γίνει μια από τις πιο επιφανείς νομοθέτες των Βρυξελλών.

Όπως ανέφερε το POLITICO τον Δεκέμβριο, η αδερφή της Μανταλένα στης Βρυξέλλες ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών σκοπών- το MADE Group – του οποίου η λειτουργεία συχνά συνέπιπτε με την καριέρα της αδερφής της και η οποία λάμβανε τεράστια χρηματικά ποσά από την ΕΕ για έργα τα οποία, με τη σειρά τους, είχαν την υποστήριξη της Εύας.

Ερωτηθείς για τη σχέση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης τη Μανταλένα, είπε: «Όλα είναι νόμιμα».

4. Όταν της έγνεψε το Κατάρ

Ωστόσο, κανένα εγχείρημα δεν ήταν τόσο μοιραίο για την Καϊλή όσο αυτό του Κατάρ.

Η Καϊλή είχε ήδη ταξιδέψει στο εμιράτο με τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι το 2020, αλλά αφού έγινε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο. Στα τέλη Οκτωβρίου 2022, βρέθηκε και πάλι στη Ντόχα όπου επαίνεσε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ.

Σύμφωνα με τέσσερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ Καϊλή και της προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, που έλαβε το POLITICO μέσω αιτημάτων, η πρώτη πίεζε για μήνες τη Μετσόλα να την αφήσει να πάει στο Κατάρ και το Κουβέιτ.

Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το εμιράτο, υπήρξε αναταραχή γύρω από ένα ψήφισμα σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα μετά από έρευνα του Guardian που ισχυρίστηκε ότι 6.500 εργάτες σκοτώθηκαν ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με το τουρνουά να ξεκινάει στα τέλη Νοεμβρίου, το διακύβευμα ήταν μεγάλο για την Ντόχα — η αρνητική δημοσιότητα θα μπορούσε να λεκιάσει την εκσυγχρονιστική εικόνα που επρόκειτο να προωθήσει το Μουντιάλ.

Στις 21 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει επί του ψηφίσματος. Ήταν εκείνη την εποχή που η Καϊλή εκφώνησε μια ομιλία στην οποία χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Η τελευταία δημόσια πράξη της υπέρ του Κατάρ, πριν από τη σύλληψή της, ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Το κράτος του Κόλπου ασκούσε πιέσεις στην ΕΕ για να επιτρέπει στους πολίτες της ταξίδια χωρίς βίζα στο μπλοκ και η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου επρόκειτο να ψηφίσει έκθεση σχετικά με την πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος ή έστω αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, η Καϊλή εμφανίστηκε και ψήφισε υπέρ της έκθεσης.

Λίγο αργότερα, η επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, κάλεσε την Καϊλή να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με κάποιον στο ΕΚ που εμπλέκεται στενά στη διαδικασία.

Αλλά πριν προλάβει να γίνει η συνάντηση, η Καϊλή συνελήφθη.

5. Μετρώντας τα χρήματα

Καθώς το σκάνδαλο του Qatargate συνεχίζει να διευρύνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση του ρόλου του Καϊλή, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εξασφάλισε το POLITICO, η Καϊλή αγόρασε ένα δεύτερο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες σε άγνωστη ημερομηνία, τον περασμένο Μάρτιο αγόρασε ένα οικόπεδο 1 εκταρίου στην Πάρο για 300.000 ευρώ, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου, η αστυνομία ανακάλυψε 150.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της.

6. Πολιτική οικογένεια

Καθώς η Καϊλή παραμένει στη φυλακή, ο αντίκτυπος της σύλληψής της συνεχίζει να αντηχεί σε όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έδιωξε την Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύλληψή της, η ευρωβουλευτής ήταν «δούρειος ίππος» για τη Νέα Δημοκρατία. «Δεν είχε παρευρεθεί σε καμία εκδήλωση του κόμματος από τον περασμένο Ιούλιο, είπε στο POLITICO τον Δεκέμβριο.

«Η Καϊλή δεν ήταν ποτέ πραγματικά κοντά μας», είπε στο POLITICO και ο Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. «Πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να είχε διαραφεί ακόμη και πριν από το σκάνδαλο, αλλά τώρα είναι πολύ αργά για να το πούμε έτσι κι αλλιώς».

Η ίδια η Καϊλή δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο. Οι δικηγόροι της έχουν απορρίψει τα αιτήματα του POLITICO να μιλήσει μαζί της.

Όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσής της, δεν είναι δεδομένο ότι η πολιτική καριέρα της Καϊλή έχει τελειώσει.

Η Καϊλή παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι νεωτέρας και η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι επιεικής προς τους πολιτικούς που έχουν «λερωθεί» από σκάνδαλα δωροδοκίας.

Στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Ελευθεριάδη, η Καϊλή θα είχε πολλές πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος, εάν επέλεγε να κατέβει σε επερχόμενες εκλογές.