Σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή (η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος), καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Επικρατείας (23.9.2015 – 5.11.2016) και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης (5.11.2016 – 9.7.2016), Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ήταν καλοκαίρι του 2016, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυσσε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που θα δίνονταν ήταν τέσσερις και οι ενδιαφερόμενοι που τελικά θα συμμετείχαν, οκτώ.

Το καλοκαίρι εκείνο ο αρμόδιος για την όλη διαδικασία υπουργός, Νίκος Παππάς δήλωνε:

«Επειτα από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής “κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί”» και έδωσε «ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού (ν. 4339/2015) οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να εμφανίζουν αμετάβλητο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ οι ιδιοκτήτες και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα.

Οι διαγωνισμός ξεκίνησε, υπό αυστηρότατους όρους και συνθήκες, το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου 2016 και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τις τέσσερις άδειες εξασφάλισαν οι εξής εταιρείες:

1.     ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

2.     ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

3.     ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4.     ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Έναν μήνα όμως αργότερα η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα αδυνατεί να καταβάλει τα χρήματα της πρώτης δόσης με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη διαδικασία και να χάσει την άδεια που αρχικά τουλάχιστον φαινόταν ότι είχε εξασφαλίσει.

Η εξέλιξη αυτή έθεσε την όλη διαδικασία του διαγωνισμού υπό τη σκιά πολλών ερωτηματικών και αμφιβολιών τόσο ως προς την εγκυρότητά της, όσο και ως προς τον τρόπο εμπλοκής, σε αυτήν, του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» παρακολούθησε στενά την υπόθεση και λίγες ημέρες πριν την έναρξη του διαγωνισμού «ΤΟ ΒΗΜΑ» παρουσίαζε τα «αγκάθια» της διαδικασίας, που είχαν ήδη προκαλέσει εύλογο προβληματισμό.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 28.8.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφει ο Δημήτρης Γαλάνης στο «ΒΗΜΑ» της 28ης Αυγούστου 2016:

Τα προβλήματα της διαδικασίας

«1.   Το βασικό αγκάθι είναι ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις. Ο αριθμός αυτός βασίστηκε σε προκαταρκτική μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, τα τεχνικά επιχειρήματα της οποίας έχουν αμφισβητηθεί από ειδικούς επιστήμονες. Στην αρχή η κυβέρνηση έλεγε ότι μόνο τόσα κανάλια χωράει το φάσμα. Στη συνέχεια, όταν έγινε εμφανές ότι αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί, άρχισαν να ομιλούν για τη βιωσιμότητα των καναλιών λέγοντας ότι μόνο τέσσερα κανάλια βιώσιμα χωράει η ελληνική αγορά, δεδομένης της κατάρρευσης της διαφημιστικής «πίτας».

»2.    Το δεύτερο αγκάθι είναι ο ουσιαστικός παραγκωνισμός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της ανεξάρτητης αρχής που είναι συνταγματικά αρμόδια για την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών αλλά και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

»3.    Το τρίτο είναι ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη για τα κανάλια που ήδη λειτουργούν και τα οποία είναι επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους. Τι θα γίνει με τα κανάλια αυτά που δεν θα πάρουν άδεια; Πώς θα προχωρήσουν στο κλείσιμο, δεδομένου ότι ούτε στην πτωχευτική διαδικασία θα μπορούν να μπουν αλλά ούτε και να συνεχίσουν να λειτουργούν; Προηγήθηκε βέβαια η στοχοποίησή τους ως «διαπλεκόμενων» τεράτων τα οποία ευθύνονται λίγο-πολύ για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.

»Για τους εργαζομένους των καναλιών που ήδη λειτουργούν και δεν θα πάρουν άδεια η κυβέρνηση με απόλυτο κυνισμό δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι 2.500 και οι τέσσερις που θα πάρουν άδεια είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν 1.600, οπότε λίγο-πολύ όλα είναι ωραία και καλά. Το γεγονός ότι τίποτε δεν διασφαλίζει το γεγονός ότι οι 1.600 θα προέρχονται από τους ανθρώπους που θα έχουν χάσει τις δουλειές τους ουδόλως απασχολεί την αριστερή κυβέρνηση».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 28.8.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τη… συμπολίτευση

Οι δηλώσεις από μέλη της συμπολίτευσης της αντιπολίτευση αποτυπώνουν τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η εν λόγω πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Υπουργός Αμυνας, Πρόεδρος ΑΝ.ΕΛ.  Π. Καμμένος
«Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι»

Υφυπουργός Αμυνας κ. Δ. Βίτσας
«Ο Καμμένος είναι στην πολιτική χρόνια, γνωρίζει και πράγματα, κάτι θα θέλει να πει πάνω σε αυτό».

Νέα Δημοκρατία
«Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των μέσων ενημέρωσης χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες»

Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΠΑ.ΣΟ.Κ
Χαρακτήρισε τον διαγωνισμό «Πρόβα τζενεράλε για την αριστερή διαπλοκή». «Η χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί παίζουν τον παπά»

ΚΚΕ
«Kαθημερινά αποκαλύπτεται ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα “τζάκιa” και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σταύρος Θεοδωράκης, Ποτάμι

«Στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Παππάς καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.9.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο Χρήστος Καλογρίτσας

Παρουσιάζοντας τους νικητές του πλειοδοτικού διαγωνισμού «ΤΟ ΒΗΜΑ» και η Δήμητρα Κρουστάλλη αναφέρουν για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Ο κουμπάρος που έγινε «κόκκινο πανί» με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παρότι ο Πάνος Καμμένος υπενόησε μέσω Twitter πως επιχειρεί με μαύρο χρήμα να εκβιάσει για την απόκτηση μιας άδειας, παρά το ότι ο όμιλος κατέθεσε με καθυστέρηση 40 λεπτών από τη λήξη της προθεσμίας την εγγυητική επιστολή και παρά την αποκάλυψη έκθεσης του ΣΔΟΕ η οποία εντοπίζει εικονικές συναλλαγές ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ για έργα που ανέλαβαν αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ στο Δημόσιο δύο εταιρείες του, ο όμιλος Καλογρίτσα απέκτησε τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια έναντι τιμήματος 52,6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Καλογρίτσας μέχρι στιγμής δεν έχει υπερασπιστεί τον εαυτό για όσα τού καταμαρτυρούν. Ενδεχομένως να αδιαφορεί αλλά ίσως να έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του και προτιμά να την κρατά κλειστή.

Οι βλέψεις του Νίκου Παππά για τα ΜΜΕ

«ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο Άγγελος Κωβαίος γράφουν για τις φιλοδοξίες του Νίκου Παππα σχετικά με ΜΜΕ.

«Οσο πλησίαζαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ρόλος του Παππά και τα σχέδιά του για τον έλεγχο του Τύπου άρχισαν να παίρνουν μορφή. Λίγο μετά, εκδηλώθηκαν και οι πρώτες απόπειρες ανοιχτών εκβιασμών προς εκδοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες θεωρούσε ακόμη και ότι μπορεί να διορίζει πρόσωπα της επιλογής του, εκμεταλλευόμενος τον συνδυασμό των οικονομικών δυσχερειών των επιχειρήσεων και της κυβερνητικής παρέμβασης στο τραπεζικό πεδίο.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.9.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

»Παράλληλα, εφάρμοσε ευθύς εξ αρχής το σχέδιο απολύτου ελέγχου των δημοσίων ΜΜΕ, και ειδικότερα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, διά του διορισμού προσώπων της απολύτου επιλογής του σε διευθυντικές και νευραλγικές θέσεις.

»Η νέα αυτή νοοτροπία και πρακτική αποκαλύφθηκε, όπως επισήμαναν πολλοί, στον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο είχε αντιδράσει ο Ν. Παππάς όταν δέχθηκε αλλεπάλληλες πιεστικές ερωτήσεις από τον δημοσιογράφο Μίχελ Φρίντμαν, στην εκπομπή «Conflict Zone» της Deutsche Welle τον προηγούμενο Μάιο.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 25.9.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Δύο φορές και καταφανώς εκνευρισμένος ζήτησε να διακοπεί η συνέντευξη, θεωρώντας ότι αυτό ήταν κάτι που ίδιος θα αποφάσιζε και όχι η παραγωγή της εκπομπής».

Καθώς οι μέρες περνούν όλο και περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στη δημοσιότητα για τον Χρήστο Καλογρίτσα και την οικονομική δικαιοσύνη

Βοσκοτόπια και ΣΔΟΕ

Καθώς οι μέρες περνούν όλο και περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στη δημοσιότητα για την οικονομική κατάσταση του Χρήστο Καλογρίτσα αλλά και τις ανοιχτές του υποθέσεις με την οικονομική δικαιοσύνη

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 18.9.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Όπως γράφει η Γιάννα Παπαδάκου στο «ΒΗΜΑ» της 18ης Σεπτεμβρίου 2016: «ο έλεγχος του “πόθεν έσχες” του αποκάλυψε πως τα χρήματα για την προκαταβολή που πρέπει να καταθέσει στηρίζονται στα δικαιώματα βοσκοτόπου στην Ιθάκη» καθώς και «ότι ο μεγαλοεργολάβος ελέγχεται και για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Εισαγγελία Πρωτοδικών».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 25.9.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Η απόφαση του ΣτΕ

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά λίγο αργότερα ήρθε και η 95/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε οριστικά τον διαγωνισμό κρίνοντας πως «Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων (σ.σ. του ΕΣΡ) για τη διαγωνιστική διαδικασία στον υπουργό Επικρατείας αντίκεται στο άρθρο 15 παρ. 2 του συντάγματος» .

Στο άκουσμα της οριστικής ακύρωσης του διαγωνισμού, η Νέα Δημοκρατία σχολίασε: «Με την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάστηκε και τυπικά ο νόμος του αποτυχημένου “Υπουργού καναλάρχη” κ. Παππά και τα καθεστωτικά σχέδια της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τον πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Ενώ ο ίδιος ο Νίκος Παππάς δήλωσε:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί: α) αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ’ εφαρμογή του νόμου 4339/15 -άρα όσοι μιλούσαν περί “αντισυνταγματικού νόμου Παππά“ ας το ξανασκεφτούν. β) παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες. γ) σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες. Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 23.10.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Η συνεργασία Παππά – Καλογρίτσα

Στα πλαίσια διερεύνησης και εκδίκασης της υπόθεσης των χειρισμών του Νίκου Παππά κατά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο Χρήστος Καλογρίτσας και η γραμματέας του Ευθυμία Διαμαντή κατέθεσαν περιγράφοντας τη συνεργασία μεταξύ Παππά – Καλογρίτσα. Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τα όσα κατατέθηκαν από την πλευρά Καλογρίτσα ως ανυπόστατα.

Γράφει η Δήμητρα Κρουστάλλη στις 29 Ιανουαρίου 2023:

«Η συμφωνία του Καλογρίτσα με τον Νίκο Παππά για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού χρονολογείται τον Οκτώβριο του 2015. Εναν μήνα μετά δανείστηκε 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

»Αργότερα, ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος θα έδειχνε ότι ο όμιλος Τοξότης δανειοδοτούνταν σαν επιχειρηματικός κολοσσός. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ο Καλογρίτσας ήταν αιχμάλωτος. Στην αρχή δεν το συνειδητοποίησε και έδινε αφειδώς “διευκολυντικά χρήματα” σε “κάτι παιδιά” που του έστελνε το “διευθυντήριο” με οδηγίες του Νίκου Παππά, όπως έλεγε. “Δεν ήταν μόνος. Ηταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσιζαν και κατέληγαν τι θα μου ανακοινώσει ο Παππάς” κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή στη Βουλή ο επιχειρηματίας.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 29.1.2016, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

»Η επί 40 έτη γραμματέας του [Χρήστου Καλογρίτσα] Ευθαλία Διαμαντή, η πιο στενή και έμπιστη συνεργάτιδά του, βρισκόταν ακριβώς έξω από το γραφείο του και πολλές φορές η πόρτα έμενε ανοιχτή. Η Διαμαντή κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Παππάς άρχισε στα τέλη του 2015 να ζητάει τη βοήθειά του επιχειρηματία για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. “Θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος και κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς”. Ουσιαστικά, είπε, ζήτησαν από τον Καλογρίτσα να “δανείσει” το όνομά του για τη σύσταση του καναλιού.

»“Αρχισαν να έρχονται πολιτικά στελέχη στο γραφείο μας, μαζί με τον κ. Παππά, για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας” αφηγήθηκε η Διαμαντή. “Ο κ. Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ανθρώπων, ‘ομάδα Παππά’ την ονομάζαμε. Ερχόταν στις 8 το πρωί πριν από το Μαξίμου και μπορεί να περνούσε και μετά, το μεσημέρι ή το βράδυ. Σχεδόν καθημερινά γινόταν αυτό». Αντιστοίχως, ο επιχειρηματίας επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου.

»“Ο κ. Καλογρίτσας χρηματοδοτούσε αφειδώς τις προσπάθειες του κόμματος να αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό κανάλι και τη δική του εφημερίδα.

»“Ομάδες ανθρώπων εργάζονταν για αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Καλογρίτσας πλήρωνε μισθούς, παρείχε την υποδομή κάθε μορφής» πρόσθεσε η Διαμαντή. Οι ομάδες αυτές είχαν εγκατασταθεί στον δεύτερο όροφο των γραφείων του Καλογρίτσα».

Το άδοξο τέλος

Ως προς τις προσπάθειες του Χρήστου Καλογρίτσα να εξασφαλίσει το απαιτούμενο πόσο για την πρώτη δόση αγοράς της τηλεοπτικής άδειας, όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 29ης Ιανουαρίου 2023: «Ο Αθανάσιος Τσαδάρης, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Αττικής, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι “στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα. Η πίεση ήταν ασφυκτική. Τότε έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα”.

»Μπροστά στο ναυάγιο, ο Παππάς έκλεισε ραντεβού στον Καλογρίτσα με τους επιχειρηματίες Δημήτρη Κοντομηνά και Βαγγέλη Μαρινάκη. Η πρώτη συνάντηση προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του Alpha και στην κυβέρνηση, καθώς ο Κοντομηνάς εξοργίστηκε με τη λίστα των απαιτήσεων της κυβέρνησης που του ενεχείρισε ο Καλογρίτσας (το 51% του καναλιού, 4 ειδησεογραφικές εκπομπές και τον έλεγχο του πολιτικού ρεπορτάζ). «Εγώ δεν ήθελα να μπλέξω με τα μίντια. Αυτά τα παλιόπαιδα με έστειλαν και δεν ξέρω πώς θα ξεμπλέξω» φέρεται να του είπε ο Καλογρίτσας.

»Τη δεύτερη συνάντηση την περιέγραψε ο ιδιοκτήτης της Alter Ego στο Ειδικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η συνάντηση κλείστηκε με πρωτοβουλία του Παππά, που επαναλάμβανε ότι ήταν εντολή ή είχε τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου, μου εξέφρασε την επιθυμία τη δική του και της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη δόση για την άδεια του σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο, ότι θα μπορούσε να δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους που πήραν άδεια και σε εκείνους που δεν πήραν. Θεώρησα ότι δεν έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία» κατέθεσε. «Ηταν σύντομη η κουβέντα μας. Κατάλαβα ότι ο άνθρωπος δεν ήθελε να εμπλακεί, πιέστηκε και αναγκάστηκε να το πράξει από αυτούς» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή βγαίνοντας από το γραφείο του Παππά είδε τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Και ότι ο τότε υπουργός Επικρατείας χαριτολογούσε μαζί του για τον τηλεοπτικό σταθμό που σχεδίαζαν.

(…)

Οταν τελικά καμία προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότη δεν απέδωσε, ο Καλογρίτσας, αδυνατώντας να καταβάλει την πρώτη δόση, αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό και τη θέση του πήρε ο πρώτος επιλαχών Ιβάν Σαββίδης.

Η καταδικαστική απόφαση

Σχολιάζοντας την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο, ο Νίκος Παππά  ανέφερε: «Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο» ενώ τόνισε πως «η δίκη ήταν πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργός την περίοδο της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου.

Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος είχε μεταξύ άλλων δηλώσει:

«Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, και τον φίλα προσκείμενο στην τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία, Χ. Καλογρίτσα, για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε».

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου σχολίασε: «Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς. Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος».