«Δεν θυμάμαι – όσα χρόνια παρακολουθώ τα πράγματα στη χώρα – για αρχηγό δημοκρατικού κόμματος, οι πολιτικοί του αντίπαλοι να αφήνουν τέτοια δηλητηριώδη υπονοούμενα. Θέλω να σας πω ότι όλα αυτά προσμετρώνται στις αποφάσεις μου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περάσει δύο ανήσυχες εβδομάδες. Χρειάστηκε να απαντήσει στη φημολογία που τον έφερε να έχει «ύποπτες σχέσεις» με μεγάλη χώρα εκτός ΕΕ. Αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη μέση ενός καυγά μεταξύ της ΝΔ και του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η αλήθεια είναι ότι η σεναριολογία που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το δείπνο του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα, σε φιλικό σπίτι, τον περασμένο Δεκέμβριο επέφερε αναστάτωση στη βάση του κόμματος και αμηχανία στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού ενεπλάκη, ξανά, σε σενάρια «προοδευτικής διακυβέρνησης» και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Που υπάρχει ο καπνός και που υπάρχει η φωτιά; Ο κ. Παπανδρέου, αρκετές, φορές, διαμέσου των στενών του συνεργατών, έχει αντιδράσει με οργή σε ανάλογα σενάρια κατά το παρελθόν. Έχει, όπως λέγεται, χρησιμοποιήσει πολύ πριν από τον κ. Τσίπρα τον όρο « προοδευτική διακυβέρνηση» και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί «προοδευτική» την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως λέγεται αξιοποιήθηκαν αρχικά από τους «επικοινωνιακούς βραχίονες» της ΝΔ που εκτίμησαν ότι η συνάντηση αυτή, επιβεβαιώνει ότι στο παρασκήνιο, υπάρχουν σενάρια για δημιουργία «κυβέρνησης των ηττημένων». Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ότι ««όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν», θεωρήθηκε από την ΝΔ, που μπήκε επισήμως στο παιχνίδι, ως επιβεβαίωση των σεναρίων. Με νέα ανάρτηση του ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ με αφορμή και την κριτική για την χρεοκοπία της χώρας και την είσοδο στα Μνημόνια. «Η ιστορία, δεν ξαναγράφεται από υπηρέτες συμφερόντων και κατεστημένων και από πολιτικούς και κόμματα που προσβάλλουν τη δημοκρατία και τη νοημοσύνη κάθε δημοκράτη πολίτη»

Από τη Δράμα, όπου βρισκόταν, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε εντολή για επίθεση στη ΝΔ. ««Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι πολίτες λησμονούν τις τεράστιες ευθύνες του κόμματός τους για την πτώχευση της χώρας, που φρόντισε να «ξεπλύνει» ο κ. Τσίπρας» ανέφερε η ανακοίνωση που στη συνέχεια γίνεται ιδιαιτέρως σκληρή. «Ξεχνούν ότι είναι οι ίδιοι διαχρονικά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην όχθη της εξαπάτησης του λαού. Αν δεν τα θυμάται ο κ. Μητσοτάκης, ας ρωτήσει την κυρία Μπακογιάννη. Είναι, πλέον, σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρόεδρός της διακατέχονται από παραταξιακά και οικογενειακά σύνδρομα με το ΠΑΣΟΚ. Τους ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα.»

Το παρασκήνιο ενός «πολιτικού καυγά»

Η σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στο ότι στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται πεπεισμένη ότι στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να κάνουν ένα προεκλογικό αγώνα «με χτυπήματα κάτω από τη μέση». Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε αποδίδουν τις «διαρροές» που επιχείρησαν να ρίξουν σκιές στην εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη. Η συνάντηση του Δεκεμβρίου κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κάποια ουσιαστική πολιτική συζήτηση», χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει το σενάριο για «κυβέρνηση των ηττημένων» στο οποίο αναφέρθηκε, «ως εκλογικό μπαμπούλα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ στην προσπάθεια να ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία στο κέντρο, επιστρατεύει σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τα οποία προκαλούν αντιδράσεις στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις των δύο κομμάτων δεν διέπονται από το ψυχροπολεμικό κλίμα των προηγούμενων ετών αλλά, στην πορεία προς τις κάλπες, είναι ευθέως ανταγωνιστικές. Απευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο.

Επιμένει στις κυβερνήσεις συνεργασίας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στη θέση του για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Ξεκαθάρισε όμως ότι προυπόθεση για να μπει το ΠΑΣΟΚ σε συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης είναι να πάρει ένα ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορεί να επιβάλλει τις προγραμματικές του προτεραιότητες. «Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία» συμπλήρωσε. Και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» παραμένει στο τραπέζι. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, «η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα με αυτούς πρωταγωνιστές».