Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών για τα μισθολογικά τους αιτήματα και τις ισοτιμίες των σπουδών τους και η εσπευσμένη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκαν την Τετάρτη στην ίδια πολιτική και επικοινωνιακή ζυγαριά με τις εξειδικεύσεις των νέων επιδομάτων, ενισχύσεων και παροχών, τις οποίες μία ημέρα νωρίτερα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Μπορεί το ένα να μην «έκαψε» το άλλο, έγινε όμως φανερό ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι μάλλον δυσκολότερος απ’ ό,τι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη φαντάζονται. Και πάντως, έγινε αντιληπτό ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο δημοσκοπικός εφησυχασμός οδηγεί σε ατυχείς χειρισμούς και αγωνιώδεις, εμβαλωματικές και εκ των υστέρων παρεμβάσεις.

Η σύμπτωση είναι ενδεικτική των λεπτών ισορροπιών που καλείται να διαφυλάξει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών. Την ίδια στιγμή φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι ατυχείς χειρισμοί και άκαιρες αποφάσεις, ανοίγουν κοινωνικά μέτωπα και προξενούν ασύμμετρες αντιδράσεις, τις οποίες σπεύδει να εκμεταλλευτεί και να υποδαυλίσει η αντιπολίτευση.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και αναμένεται να εξελιχθεί και έπειτα από τη διαρροή από δικαστικούς κύκλους της απόφασης του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί δεκάδων χιλιάδων κατοικιών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν εμπίπτει στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης, φαίνεται όμως ξεκάθαρα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινώς από τα στελέχη της, αφενός, ότι η αγωνία για τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης είναι τεράστια και, αφετέρου, ότι είναι δυσχερές να εξηγηθεί, ότι «το κακό» ξεκίνησε επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αρχίζει και γίνεται αντιληπτό στο κυβερνητικό επιτελείο ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η παγιωμένη αντίληψη βάσει της οποίας αρκεί να διαπιστώνονται λάθη και να διορθώνονται, δεν είναι η ασφαλέστερη προεκλογική επιλογή.

Δεδομένου δε ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός των ερχόμενων εβδομάδων περιλαμβάνει πολλά νομοσχέδια και ενδεχόμενες συγκρούσεις με κοινωνικές ομάδες (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης την Τετάρτη), μένει να αποδειχθεί εντός των προσεχών ημερών αν πράγματι θα συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο «κανονικά», όπως επιμένουν να διακηρύττουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ή αν η εκλογική σκοπιμότητα θα επιβάλει αναθεωρήσεις.