Διπλωματικές πηγές, κατόπιν πληροφοριών για Έλληνες αγνοούμενους την επαύριο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευθύς μόλις περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Τέλος, διαβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Τους 20.000 αγγίζει ο τραγικός απολογισμός

Τους 20.000 αγγίζει ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι αναζητώντας τις οικογένειές τους ανάμεσα στα χαλάσματα.

Κάποιοι ανασύρονται ζωντανοί κάτω από τα ερείπια, καταφέρνοντας να επιβιώσουν ώρες και μέρες μετά την δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.

Ένα μεγάλο «γιατί» αιωρείται πάνω από τα συντρίμμια. Γιατί τα κτίρια έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα και γιατί έπρεπε οι ζωές αθώων ανθρώπων να θυσιαστούν στον βωμό πρόχειρων και οικονομικών οικοδομικών σχεδίων;

Εκτιμάται ότι σχεδόν 4.000 κτίρια διέλυσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και κατέρρευσαν με την «μορφή τηγανίτας» («pancake collapse»).

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτόν τον τρόπο κατάρρευσης κτιρίων μετά από σεισμό.

Με τον τρόπο είχαμε δει κτίρια να καταρρέουν το 2021 στο Μαϊάμι. Πού οφείλονται όμως και γιατί μπορεί να αποβούν μοιραίες;

Τι είναι τo «pancake collapse»

Το «pancake collapse» ονομάστηκε έτσι για τον τρόπο με τον οποίο τα πατώματα που καταρρέουν προσγειώνονται και στοιβάζονται καθώς πέφτουν, όπως εξηγεί ρεπορτάζ του CNN.

«Τα pancake collapse «στοιβάζουν» τα δάπεδα πάνω τους, μειώνοντας όλο τους το βάρος σχεδόν στο τελευταίο όροφο. Αυτό συνεχίζεται, συσσωρεύοντας περισσότερο βάρος καθώς πέφτει η δομή».

Πρόκειται για μια «βαθμιαία ρήξις» που συχνά ξεκινά από το κάτω μέρος: ένα φέρον στοιχείο είναι κατεστραμμένο, συνήθως στους κάτω ορόφους ή τα θεμέλια ενός κτιρίου, γεγονός που προκαλεί τους τελευταίους ορόφους να καταρρεύσουν κάθετα προς τα κάτω.

Όταν δεν υπάρχει υποστήριξη στους κάτω ορόφους ή τα θεμέλια, οι επάνω όροφοι αρχίζουν να χτυπούν από πάνω προς τα κάτω βαθμιαία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ