Νέα ήττα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η ομιλία – καταπέλτης του αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ με φόντο τις πολεμικές ιαχές του τούρκου προέδρου και τις απειλές για πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας.

Ο «σουλτάνος» βλέπει ότι τα νταηλίκια και οι λεονταρισμοί κατά της Ελλάδας πέφτουν στο κενό καθώς οι ΗΠΑ, μέσω και του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, έβαλαν «πάγο» στην πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Η αρχή έγινε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο ανέφερε στη σκιά των πολεμικών ιαχών Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, ότι οι απειλές και η προκλητική ρητορική δεν θα βοηθήσουν κανέναν.

Λίγη ώρα αργότερα, «χτύπησε» και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος σε μία ιστορική ομιλία στην Γερουσία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον τούρκο πρόεδρο για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Ο κ. Μενέντεζ, μίλησε για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, για τις απειλές Ερντογάν για πυραυλικό χτύπημα στην Αθήνα καθώς και για τις δηλώσεις του ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα».

Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Στην Άγκυρα οι τούρκοι αξιωματούχοι είναι «μουδιασμένοι» μετά το νέο όχι Μενέντεζ για την πώληση μαχητικών, καθώς ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει αυτό το θέμα άμεσα και σίγουρα πριν τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ο ίδιος, δέχεται «πυρά» στο εσωτερικό της χώρας με φόντο τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας που είναι σε εξέλιξη, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας.

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, δεν θέλησε να απαντήσει στις ΗΠΑ αν και είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αντιδράσεις από τούρκους αξιωματούχους .

Στην χθεσινή συνεδρίαση ανακοινώθηκε η μαζική παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει μια «πλήρως ανεξάρτητη» αμυντική βιομηχανία, οφείλει να επενδύσει στην εγχώρια ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που σήμερα η χώρα υποχρεώνεται να προμηθεύεται από το εξωτερικό.

Όπως έγινε γνωστό, η επιτροπή έλαβε αποφάσεις για 25 σημαντικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan.

Προκλήσεις με τον Tayfun

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως τις τελευταίες ημέρες συνέχισε τις προκλητικές αναφορές για την Ελλάδα με αιχμή τον πύραυλο Tayfun, λέγοντας μάλιστα ότι η εμβέλεια του φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα.

«Πώς μας λένε; Τουρκία. Τι λένε για εμάς; Πως οι τρελοί οι Τούρκοι έρχονται. Ειδικά για τον πύραυλο Τayfun, μας ανακοίνωσαν πως η εμβέλειά του φτάνει στα 560 χιλιόμετρα. Όμως τα 560 χιλιόμετρα  δεν τα θεωρούμε αρκετά. Είχαμε σχετική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. ‘Ποια είναι η τελική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;’, ρώτησα. Θα φτάσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα» είχε αναφέρει ο τούρκος πρόεδρος.